• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 14 °C

"Tsipras bizi mi yoksa halkını mı kandırıyor?"

"Tsipras bizi mi yoksa halkını mı kandırıyor?"
Yunanistan, 12 milyar euroluk yeni bir tasarruf paketi sunarken kreditörler teklifi masaya yatırdı. Ancak Almanya’da teklifin samimiyeti ve uygulanabilirliği ile ilgili tereddütler var.

Başbakan Aleksis Tsipras’ın Avrupa Parlamentosu’nda (AP) önceki gün yaptığı konuşmada dediği gibi ‘tünelin sonundaki ışığı görmeye çalışan’ Yunanistan’ın dün akşam sunduğu teklif, 26 Haziran’da kreditörlerin Atina’ya teklif ettiği ama geçen pazar günkü referandumda reddedilen teklifle benzerlik gösteriyor.
 
Nitekim, basında Yunanistan’ın baskılara boyun eğip Euro Bölgesi’nin ağır dayatmalarını kabul edeceği yorumları yapılıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande bu yeni teklifin ‘ciddi ve güvenilir’ olduğunu söyledi. Maliye Bakanı Michel Sapin de ‘büyük ilerlemeler’ olduğunu kaydetti.

‘Hayır’la çelişiyor

Ancak özellikle Almanya cephesinde sunulan teklifin samimiyeti ile ilgili ciddi şüpheler var. Alman muhafazakar partisinin önde gelen isimlerinden Ralph Brinkhaus ZDF televizyonunda 13 sayfalık yeni teklifi değerlendirirken “Bu reform listesinin uygulamaya sokulacağı ne kadar inandırıcı?” diye sordu.
 
Bir başka muhafazakar üst düzey yönetici olan Hans Peter Friedrich de “Yunan hükümetinin yeni teklifi referandumdaki ‘hayır’ kararı ile çelişiyor. Yunan hükümeti ya kendi vatandaşlarını ya da bizi kandırıyor” diye konuştu.

Şüpheyle yaklaşılan teklifte neler var?

13 sayfadan oluşan ve karşılığında Temmuz’da 35 milyar euro, 3 yıl içinde de 53.5 milyar euro ek kurtarma paketi istenen teklifin detayları ise şöyle:

- Müzakerelerin kilit noktalarından birini oluşturan KDV’de değişiklik yapılacak. Buna göre, KDV yüzde 23’te sabitlenecek. Yiyecek, enerji ve su gibi temel ihtiyaçlarda bu oran yüzde 13, ilaç, kitap ve tiyatroda yüzde 6 olacak.
 
- Yunan adalarındaki yüzde 30’luk KDV indirimi yıllar içinde azaltılacak. Bu uygulama Ekim’de en zengin ve turist çeken adalarda başlatılacak ve 2016’nın sonuna kadar tamamlanacak.
 
- Kurumlar vergisi yüzde 26’dan yüzde 28’e çıkarılacak. Kreditörler en başta bu oranın yüzde 29 olmasını talep etmişti.
 
- Lüks tüketim maddelerinin vergileri de artırılacak. Televizyon reklamlarından da vergi alınacak.
 
- Emeklilik yaşı 2022’ye kadar 67 olarak belirlenecek. 40 yıl çalışmış olanlar 62 yaşında emekli olacak.
 
- Emekli maaşına devlet katkısı kaldırılacak.
 
- Askeri bütçede bu yıl 100 milyon euroluk kesintiye gidilecek. 2016’da da bu kesintinin miktarı 200 milyon euroyu bulacak.
 
- Vergi kaçırılmasının önüne geçmek için yeni tedbirler alınacak.
 
- Yunan hükümeti, telekomünikasyon devi OTE’deki kalan hisselerini de satacak. Ayrıca en geç Ekim ayına kadar Pire ve Selanik limanları özelleştirilecek.

Tsipras: Hepimiz aynı gemideyiz

Yunan Başbakanı Tsipras, teklifi, Euro Bölgesi maliye bakanlarının toplantısından önce vekillerin onayına sundu. Bir hükümet kaynağına göre, Tsipras “Kritik kararlarla karşı karşıyayız. Bize, Euro Bölgesi’nin bize verdiği ültimatomdan daha iyi bir anlaşmaya varma yetkisi verildi. Ama bu yetki hiç şüphesiz ki Yunanistan’ı Euro Bölgesi’nden çıkarmaya yönelik değil. Bu işte hepimiz aynı gemideyiz” dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim