• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C

TİSK'in 25. Genel Kurulu başladı

TİSK'in 25. Genel Kurulu başladı
TİSK Yönetim Kurul Başkanı Kudatgobilik, Türkiye’nin 2023'te dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefinin gerçekçi bir hedef olduğunu söyledi.

TİSK'in 25. Genel Kurulu başladı. Kurulda konuşanTürkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, Türkiye'nin 2023'te dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmesi hedefinin gerçekçi olduğunu belirterek, "Bunun için Türk sanayicisine büyük görev düşmektedir. Türkiye olarak yeniden bir sanayileşme adımı atmamız, atlama yapmamız gerekiyor" dedi.

TİSK'in 25. Genel Kurulu, JW Marriot Otel'de başladı. Genel Kurul'a, TİSK üyelerinin yanı sıra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak da katıldı.

Kudatgobilik, Genel Kurul'un açılışında yaptığı konuşmada, 51. kuruluş yıldönümünü kutlayan TİSK'in, Türkiye'nin ekonomik büyümesinde ve sosyal kalkınmasında başrolde bulunan üretim gücünü temsil ettiğini söyledi.

TİSK'in, bünyesindeki 22 işveren sendikasına bağlı, özel sektör ve kamu kesimindeki sanayi ve hizmetler sektörlerinde yaklaşık 1 milyon 230 bin personel çalıştıran 9 bin 600 şirketle Türkiye'nin dinamosu niteliğinde olduğunu ifade eden Kudatgobilik, konfederasyonlarının üretim, yatırım, ihracat ve istihdamın yanı sıra sosyal alanda da bir simge konumunda olduğunu kaydetti.

Konfederasyonun 2011-2013 dönemindeki çalışmaları hakkında bilgi veren Kudatgobilik, bu dönemde Türkiye'nin küresel krizin etkilerinden sıyrılması için ekonominin ve reel sektörün büyümesi adına kendi alanlarında hizmet üretmek ve çalışma hayatının yasal altyapısındaki yenileme çalışmalarına katkıda bulunmak için gayret gösterdiklerini anlattı.

Kudatgobilik, Türk sanayisinin, AB ve dünyadaki problemlere rağmen planlandığı şekilde gelişimini sürdürdüğünü ve ülkenin gelişiminde etkin rol aldığına işaret etti. Türkiye'nin bu yılı yüzde 4 büyümeyle kapatmasının beklendiğini ifade eden Kudatgobilik, 2023 hedeflerine ulaşmak için gelecek yıllarda büyümenin yüzde 4'ün üzerinde olması gerektiğinin altını çizdi.

TİSK'in çalışma hayatını ilgilendiren mevzuatların oluşturulmasında da etkin rol aldığını dile getiren Kudatgobilik, yeni düzenlemelerle Türkiye'nin çağdaş bir çalışma hayatı mevzuatına kavuştuğunu belirtti.

"Atlama yapmamız gerekiyor"

Kudatgobilik, Türkiye'nin kambiyo kuruna göre dünyada 17'inci, satın alma paritesine göre ise 16'ıncı büyük ekonomi konumunda olduğunu ifade ederek, "2023'te dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek gerçekçi bir hedeftir. Bunun için Türk sanayicisine büyük görev düşmektedir. Çünkü kalkınmanın temeli sanayiden geçiyor. Türkiye olarak yeniden bir sanayileşme adımı atmamız, atlama yapmamız gerekiyor" dedi.

Türkiye'nin önündeki en önemli risklerden birinin "orta gelir tuzağı"na düşmek olduğuna işaret eden Kudatgobilik, bundan kurtulmak için ihracata dayalı sanayi üretimi yapılması gerektiğinin altını çizdi. Kudatgobilik, Türkiye'nin özellikle gelecek 3 yıl içerisinde yüksek teknolojiye dayalı sanayi üretimine ve ihracata yoğunlaşması gerektiğini söyledi.

Ekonomik ve Sosyal Konsey'in 36 aydır toplanamadığına dikkati çeken Kudatgobilik, bu konuyu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ilettiklerini ifade etti. Kudatgobilik, makroekonomik hedeflere ancak uzlaşarak varılabileceğini belirtti.

TİSK'in eğitime de çok önem verdiğini anlatan Kudatgobilik, meslek standartların oluşturulmasına katkı verdiklerini, Türkiye'nin 3.000-3.500 meslek standartının ortaya konulduğu bir ülke konumuna gelmesi gerektiğini kaydetti.

Bilgi ve teknoloji çağında, eski teknoloji ile orta gelir tuzağından çıkmanın mümkün olmadığına işaret eden Kudatgobilik, bu çağa uygun insan kaynaklarının da oluşturulması gerektiğini dile getirdi.

İşsizlikte iyi neticeler alınmasına rağmen, Türkiye'de yüzde 9'un üzerinde olan işsizlik oranının hala çok yüksek olduğunu belirten Kudatgobilik, kadın ve genç istihdamının hızla yükseltilmesi gerektiğini ifade etti. Özellikle kadınların başta sanayide, ticarette olmak üzere her alanda olmaları gerektiğini vurgulayan Kudatgobilik, "Türk kadını Türk sanayisinin yüz akıdır, olmaya da devam edecektir. Biz Türk kadınının ve gençliğinin istihdam sorununu çözülmesi için her türlü desteği vermeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Yeni anayasa çalışmaları

Türkiye'deki yeni anayasa çalışmalarına de değinen Kudatgobilik, TİSK olarak "yeni anayasanın ekonomik bir anayasa olması" gerektiğini belirttiklerini ve bu konuda bir rapor hazırlayarak TBMM'ye sunduklarını hatırlattı. Daha sonra sosyal hükümleri içeren bir rapor daha hazırladıklarını anlatan Kudatgobilik, yeni anayasa çalışmalarından sonuç alınamamasından üzüntü duyduklarını, Türkiye'nin 21. yüzyıla yakışır bir anayasayı bir an önce yapması gerektiğini dile getirdi.

Kudatgobilik, TİSK'in çalışma hayatı başta olmak üzere işletmelerin sesi olma misyonunu, kendini her geçen gün yenileyerek sürdüreceğini kaydetti.

TİSK'in 46 yıldır genel kurul üyesi olan ve 15 yıl başkanlığını yapan Refik Baydur'un yeni dönemde kendi isteğiyle yönetim kurulunda yer almama kararı aldığını ifade eden Kudatgobilik, Baydur'u TİSK'in ananevi başkanı olarak her zaman saygıyla anacaklarını söyledi.

Baydur'un konuşması

TİSK Şeref Başkanı Baydur da herkesin hayatında duygusal anları olduğunu, kendisinin en duygusal anlarından birinin de bu an olduğunu söyledi. 46 yıl boyunca her kesimden destek gördüğünü ifade eden Baydur, herkese teşekkür etti. Baydur, TİSK'in bazı ilkeler doğrultusunda bugünlere geldiğini belirterek, "Al bayrağımız, Anadolu milliyetçiliği, çağdaş Atatürk ilkeleri bizi bu yolda daha güçlü kılmıştır ve benden sonra gelen arkadaşlarım da bu yolda başarıyla yürümüştür, yürümeye devam edecektir. Biz siyasetimizi, siyasete emek vermeyi, partilerin temsillerini dünya siyaset platformu içinde başarıyla yürütmelerini istiyoruz. Türkiye hiçbir zaman ağaların, şeyhlerin, tarikatların siyaset yürüteceği meydan olmayacaktır" dedi.

Daha sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve TİSK Başkanı Kudatgobilik, Baydur'a plaket verdi.

İki gün sürecek TİSK Genel Kurulu'nda yarın, 2014-2016 döneminde görev yapacak kurullar ve başkanlık seçimi yapılacak Seçimlere, Kudatgobilik başkanlığında tek listenin girmesi bekleniyor.

www.istanbulhaber.com

Etiketler: ,
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim