• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C

TİKA Pakistan’da Yetersiz Beslenme İle Mücadelede Çözüm Ortağı

TİKA Pakistan’da Yetersiz Beslenme İle Mücadelede Çözüm Ortağı
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Pakistan'ın Sindh Eyaleti Sağlık Bakanlığına 11 adet buğday unu zenginleştirme...

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Pakistan'ın Sindh Eyaleti Sağlık Bakanlığına 11 adet buğday unu zenginleştirme makinesi temin edildi.

TİKA, Pakistan'da gerçekleştirdiği projelere yenilerini eklemeye devam ediyor. Bu kapsamda TİKA tarafından Pakistan'ın Sindh Eyaleti Sağlık Bakanlığına 11 adet buğday unu zenginleştirme makinesi temin edildi. Dünyada 5 yaşının altındaki 165 milyondan fazla çocuk yetersiz beslenme nedeniyle fiziki gelişim problemleri ile karşı karşıya bulunuyor. 52 milyon çocuk aşırı zayıf ve özel tedaviye gereksinim duyuyor. Buna karşın 43 milyon çocuk aşırı kilolu ve bazı durumlarda bunun nedenleri arasında çocukların yoksulluk sonucu dengeli beslenememesi bulunuyor. Dünyada iki milyar kişi temel vitamin ve mineraller yönünden eksiklik çekiyor.

TİKA tarafından gerçekleştirilen proje kapsamında temin edilen makineler buğday ununa A, B12, B9 vitaminleri, demir ve çinkonun uluslararası standartlara uygun biçimde karıştırılmasını sağlayacak. Buğday ununun besin değerinin arttırılması; yetersiz beslenme kaynaklı kansızlığın ve sinirsel hasarların azaltılmasında, okulda ve iş yerinde verimliliğin artmasında ve dolaylı olarak da iktisadi kalkınmanın hızlanmasında önemli rol oynuyor. Yetersiz beslenmeyi engellemek üzere yapılan 1 dolarlık yatırım sağlık, eğitim ve verimlilik şartlarının iyileşmesini sağlayarak 30 dolarlık kazanım sağlıyor.

TİKA Pakistan Koordinatörü Mustafa Giray Tezel, teslim töreninde yaptığı konuşmada buğday ununun besin yönünden güçlendirilmesinin bölgede anne ve çocuk sağlığının iyileştirilmesi ve sonuç itibariyle Pakistan ekonomisinin güçlendirilmesi anlamına geldiğini ifade etti. TİKA Pakistan Koordinatörü Tezel, TİKA'nın Pakistan'da sağlıklı nesiller yetişmesine katkı sağlandığı için memnun olduklarını ifade etti.

Sindh Hükümeti Sağlık Bakanı Dr. Hasan Murad Shah ise teslim töreninde yaptığı konuşmada gıda güvenliği ve dengeli beslenmenin Sindh Hükümetinin öncelik verdiği konular olduğunu, bu konularda paydaşlarla önleyici ve tedavi edici girişimlerde bulunduklarını ve çok taraflı bir yaklaşım içinde olduklarını ifade ederek TİKA'ya teşekkür etti.

Muavin Konsolosu Çağrı Yüceer de TİKA'nın Sindh Hükümeti ve Dünya Gıda Programının buğday unu zenginleştirme çabalarına katkı vermesinden memnun olduklarını ifade ederek, Pakistan'ın eyaletlerden oluşmasına karşın Türk halkının zihninde böyle bir ayrım olmadığını, bir bütün olarak Pakistan'ın Türk halkının gönlünde önemli yere sahip olduğunu ifade etti.

Dünya Gıda Programı Pakistan Temsilcisi Lola Castro, buğday ununa vitamin ve minerallerin karıştırmanın yetersiz beslenme ile mücadelede en etkili yöntem olduğunu ve batılı ülkelerde de bu yöntemin kullanıldığını ifade ederek katkısı için TİKA'ya teşekkür etti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim