• BIST 9881.6
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C

'Teröre karşı herkes ortak duyarlılık göstersin'

'Teröre karşı herkes ortak duyarlılık göstersin'
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Siyasetimiz farklı olabilir ama Allah rızası için şu teröre karşı herkes ortak ve samimi duyarlılık göstersin" dedi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Siyasetimiz farklı olabilir ama Allah rızası için şu teröre karşı herkes ortak ve samimi duyarlılık göstersin. Bu CHP'nin de MHP'nin de HDP'nin de diğer partilerin de meselesidir" dedi.

Kurtulmuş, Kanal 7 televizyonunda yayınlanan "İskele Sancak" programında gündeme ilişkin değerlendirmede bulundu, soruları cevapladı.

Diyarbakır Çınar'daki ve Sultanahmet'teki terör saldırılarının hatırlatılması üzerine Kurtulmuş, Türkiye'nin sistematik bir terör saldırısı altında olduğunu, 20 Temmuz'dan bu yana eş zamanlı olarak bütün terör örgütlerinin, Türkiye'nin içerisinden ve dışarısından saldırılara başladıklarını söyledi.Burada DAEŞ, PKK, DHKP-C'nin kullanıldığına dikkati çeken Kurtulmuş, Türkiye'nin, bir zincirin halkaları gibi birbirine bağlanmış terör saldırılarıyla karşı karşıya kaldığını ifade etti.

Ortadoğu'nun genel gelişmerleri kapsamında, Türkiye'nin bu hava içerisine sokulmak istendiğini dile getiren Kurtulmuş, ayrıca Suriye'de bundan sonra bir barış ortamı oluşacaksa bu barış ortamında Türkiye'nin elinin güçlü olmamasının istendiğini, Türkiye'nin kendi içerisinde problemli hale gelmesiyle Suriye konusunda ileride oluşturulacak bir barış masasında Türkiye'nin etkisi azalsın diye düşünüldüğünü aktardı.

Kurtulmuş, güçlü Türkiye'nin, yeni Türkiye'nin kurulmasını istemeyen çok farklı çevrelerin teröre destek verdiği ve terör örgütlerini kullandığı bir ortamla karşı karşıya bulunulduğunu dile getirdi.

"Türkiye'de köprünün altından çok sular geçti"

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, muhalefetin, terör konusundaki eleştirilerinin hatırlatılarak, Kılıçdaroğlu'nun, İstanbul'daki terör saldırısının gerçekleştiği gün grup toplantısında, "Bu hükümet bu ülkeyi yönetemez, gücü yok, bilgisi yok, kapasitesi yok. Üçüncü sınıf adamlarla Türkiye yönetilemez" sözlerinin aktarılması üzerine şöyle konuştu:

"Hani derler ya, 'Bu lafın neresini düzelteyim.' Bu lafların hiçbirisi dikkate almaya, cevap vermeye değmez. Eğer demokrasiden bahsediyorsak demokrasinin sahibi de hakemi de hakimi de milletin kendisidir. Kusura bakmasınlar. Daha 1 Kasım yeni geçmiş ve 1 Kasım'da iki vatandaşımızdan birisi bu memlekette AK Parti'yi tekrar iktidara taşımış. Dolayısıyla, yönetemez yargısını verecek olan ne Sayın Kılıçdaroğlu ne de başka bir şahıstır. Millet, 'Buyurun siz yönetin, yönetirsiniz' diye AK Parti'ye oy vermiş. AK Parti 13 yıldır Türkiye'yi yönetiyor. Yani bunlar da herhalde vasıfların doğuştan geçtiğine, babadan oğula geçtiğine ya da birtakım seçkin sınıfların kendi arasında oluşan vasıflar olduğunu zannediyorlar ki o devirler geride kaldı. Türkiye'de köprünün altından çok sular geçti, bundan sonra bu memlekette sistemin de devletin de ülkenin de sahibi bizatihi milletin kendisidir, herkesin de buna alışması lazım."

"Herkesin teröre karşı ortak ses çıkarması lazım"

Terör saldırılarının ardından istihbarat zafiyeti konusunun tartışıldığının ifade edilmesi üzerine Kurtulmuş, bir süre önce Ankara'da hücre evinde hazırlıklarıyla birlikte yakalanan canlı bombaları hatırlattı.

Her gün, birçok istihbaratın geldiğini anlatan Kurtulmuş, bunlardan da olumlu sonuçlar elde edildiğini belirtti.

"Maalesef böyle bir ortamda da zaman zaman takip edemediğimiz, hatta önleyemediğimiz olaylar da ortaya çıkıyor" diyen Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Bu sadece Türkiye'ye has bir durum değildir. Dünyanın en iyi korunan yerlerine terör son yıllarda saldırılarda bulunmuştur. Bütün bu terör saldırılarının hepsinin arkasında, tabii ki birtakım bir ülkenin istihbaratı bunun önleyemiyorsa onun karşısında başka istihbaratlar var demektir, başka ülkelerin destekleri var demektir, başka güçlerin destekleri var demektir. Dağlarda daha doğru dürüst yürümesini beceremeyen insanlar gelecekler, dünyanın önemli merkezlerinde bu saldırıları yapacaklar, bunların bir kısmı canlı bomba olarak bu saldırıyı yapacak, bir kısmı silahlı çatışmaya girecek ölecek, öldürecek. Bunlar, herhalde üzerinde düşünmemiz gereken bir şey. Siyasetimiz farklı olabilir ama Allah rızası için şu teröre karşı herkes ortak ve samimi duyarlılık göstersin. Bu CHP'nin de MHP'nin de HDP'nin de diğer partilerin de meselesidir. Evet, hükümet olarak biz inanın ki uykusuz geceler geçiriyoruz, bütün güvenlik birimleri her türlü imkanları ortaya koymaya çalışıyor. Ama sonuçta bir terör mücadelesinde ilk yapılması gereken şey amasız, fakatsız, bir iç politika malzemesi haline terör saldırısını getirmemektir. Ayrıca uluslararası alanda da bütün ülkelerin, terör örgütlerinin her cinsine karşı, her bir terör örgütüne karşı, her bir terör saldırısına karşı herkesin ittifak halinde olması, ortak bir ses çıkarması lazım."

"Terör örgütüne bir cümle söylemeyen bildiri geniş kitleler tarafından eleştiri aldı"

Bin 128 akademisyenin imzaladığı bildiride "devletin katliam yaptığı" yönündeki ifadelerin ciddi tepki çektiği belirtilerek, "Üniversitelerden atılıyor bazıları, gözaltılar var. Tepkiyi veriş biçimini biraz abartılı buluyor musunuz?" sorusu üzerine Kurtulmuş, fikir olarak herkesin fikrini özgürce söylemesinden yana olduklarını, insanların fikrini söylüyor olmasından endişe ya da rahatsızlık duymadıklarını söyledi. 

Geçmişte de çok bildiriler gördüklerini, kendilerinin de bildiriler imzaladıklarını ifade eden Kurtulmuş, bunun ayrı bir şey olduğunu söyledi. Kurtulmuş, ancak bu bildirinin bir fikir söylemenin ötesinde haksız ve tarafgir olduğunu kaydederek, "Ama sonuçta halkı yanıltıcı ve Türkiye'de şu anda bölmek için, bu kadar çok halka karşı mücadele eden bir terör örgütüne ilişkin bir cümle, bir kelime söylemeyen bir bildiri, herhalde çok geniş kitleler tarafından eleştiri alırdı ve nitekim o eleştiriyle karşı karşıya kaldı" diye konuştu.

"Sivil vatandaşlar için gereken hassasiyet gösteriliyor"

Numan Kurtulmuş, PKK ile dağda yapılan mücadele ile şehirde yapılan mücadelenin aynı olmadığını anlatarak, güvenlik güçlerinin şehirlerdeki mücadelede sivil halka zarar vermemek için adım adım ilerlediğini belirtti. Aynı sokakta sivil ile teröristi ayırmanın çok zor olduğunu dile getiren Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Dolayısıyla burada bu mücadeleyi verirken güvenlik kuvvetlerimiz olağanüstü hassasiyetle sivil vatandaşlarımızın hayatını kaybetmemesi için üzerine düşeni yapıyor. Onunu için uzun süre devam eden sokağa çıkma yasakları oluyor. Tabi bütün bunları konuşurken bile rahatsızlık duyuyorum, ben bunlardan rahatsızlık duyduğumu açıkça söylüyorum ama sonuçta terör mutlaka bitmek mecburiyetinde. Bu bir parantezdir, bu parantezi kapatmak zorundayız. Türkiye 37-38 senedir gerçekten terörle yaşadı, artık bu bölgede, bu dönemde böylesine ortalık karışmışken Türkiye kendi içerisinde birliği, dirliği sağlayacaktır. Bu kararlılık içinde yolumuza devam ediyoruz."

"İnsanların çok büyük kısmı başkaldırıya destek vermiyor"

Kurtulmuş, "Bu kadar insan demokratik süreçlere, sorunun parlamento içerisinde tartışılmasına, sorunun barış içerisinde konuşulup halledilmesine destek verirken, bu insanların çok büyük bir kısmı başkaldırıya destek vermiyor, vermiş olsaydı başka bir şey olurdu. Bu önemli bir noktadır, bu anlamda da nihayetinde siz uğruna mücadele ettiğiniz halkın desteğini almazsanız ne yapabilirsiniz? Dolayısıyla PKK'nın bence en önemli sıkıştığı noktalardan birisi burası" değerlendirmesinde bulundu. 

Terörle mücadeleye ilişkin, "Hükümet içinde 'buradan nasıl çıkarız' sorusunu tartışmıyor musunuz?" sorusu üzerine Kurtulmuş, devlete, ülkenin bütünlüğüne, vatandaşın hayatına kast eden terör şebekelerinin fonksiyonsuz hale getirilmesi gerektiğini ve bu konuda kararlılığın devam ettiğini söyledi. 

"Biz sorunlarımızı siyaset yoluyla çözeceğiz" ifadesini kullanan Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir ülke yönetiminden bahsediyorsak, burada muhatap halktır. Halkın hep beraber kendisi ne fikir veriyorsa, ne kanaat ortaya koyuyorsa, hangi tercihlerde bulunuyorsa o tercihleri oturup konuşacağız. Bunun yolu parlamentodur, burada ısrarla benim yapmaya çalıştığım, bizlerin yapmaya çalıştığı, biz özellikle HDP'yi bu anlamda çok duyarlı, çok şuurlu davranmaya davet ediyoruz. Dönün ve gerçekten söylediğiniz lafların hiç olmazsa bir kısmını da dağa söyleyin, şehirleri bu halde yaşanmaz hale getiren terör çetelerine söyleyin. Çünkü bu işin yolu parlamentodur, geleceksiniz parlamentoda görüşlerinizi, yani oyunu aldığınız insanı nerede savunacaksınız? Bu insanlar 'çukur kazın' diye size oy vermiyor ki."

Önümüzdeki aylarda hükümetin Çözüm Süreci gibi bir modelle yeni bir çalışmaya başlayacağına yönelik iddiaların bulunduğu hatırlatılarak, bu konuda alınmış bir karar olup olmadığına yönelik bir soru üzerine Kurtulmuş, milli birlik ve kardeşlik projesinin büyük siyasi kararlılıkla başladığını vurguladı.

"Terör örgütünün kolunu kanadını kırıp bir kenara bıraksanız bile bazı şer odakları, 'aman terör yeniden canlansın' diye Türkiye'nin başına bela olmaya devam edecek. Yani bir taraftan siyasi mücadele veriyorsunuz bu şer odaklarına karşı, bir taraftan halkımızın bu iradesine sahip çıkmaya çalışıyorsunuz, bir taraftan halkın özellikle bölgedeki halkın hakkını, hukukunu, onurunu koruyacak adımlar atmaya gayret ediyorsunuz, bir taraftan da terör örgütünü hareketsiz hale getirmeye çalışıyorsunuz. Çok taraflı bir mücadele, bu mücadele tabii ki siyasi bir kararlılık gerektiriyor ama her şeyden önce de halkın desteğini gerektiriyor." 

Kurtulmuş, "Bu terörle mücadele bitecek, fiziki mücadele bittikten sonra ilk işimiz burada bizim devlet olarak, hükümet olarak yapacağımız rehabilitasyon çalışmalarıdır. Sadece imar değil, insanların eğitim alanında, sağlık alanında, esnafla ilgili, şehirlerin yeniden yapılanmasıyla ilgili, belki belli yerlerde kentsel dönüşüm yapılmasıyla ilgili" diye konuştu. 

"Terör örgütüyle, terör şebekeleriyle bu anlamda bir müzakere yürümeyecektir"

Çözüm Süreci konusunda yeni dönemde ne şekilde hareket izleneceği konusunda görüşleri sorulan Kurtulmuş, bu işin sahibinin de hakiminin de milletin kendisi olduğunu söyledi.

Bu konuda kimin ne görüşü varsa hepsini dinleyeceklerini ifade eden Kurtulmuş, "Aslında Akil Adamlar Heyeti, bu amaçla kurulmuş bir heyetti. Kısmen de fonksiyon icra etti. Nihayetinde bütün toplum kesimlerinin sokulması gereklidir, şarttır. Bundan sonraki süreç de böyle yürütülecek. Bu işin sahibi millettir. Bu anlamda terör örgütüyle, terör şebekeleriyle bu anlamda bir müzakere yürümeyecektir" şeklinde konuştu.

"Suriye'de barış yakınlaştı"

Suriye'deki gelişmelerin Türkiye'ye etkisi sorulan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Suriye meselesinde ikinci safha da tamamlandı. Şimdi ise üçüncü perde açılıyor. Artık neredeyse dünyanın bütün ordularıyla, uçaklarıyla, deniz güçleriyle hatta bir kısmı kara güçleriyle bölgededir. Suriye savaşı bu şekliyle devam ettiği sürece artık bölgesel bir çatışma olmaktan çıkıp, küresel bir güç kavgası haline gelecektir. Bu anlamda ben büyük güçlerin açık isim söyleyeyim, Amerika'sı, Rusya'sı, Çin'i, İran'ı, Suudi Arabistan'ı, Türkiye'yi de bütün bölgesel ve küresel güçleri etkileyen çok büyük bir çatışma potansiyeli de gelmiştir. Bunu bütün dünyadaki güçlerin de gördüğünü tahmin ediyoruz. Dolayısıyla bu, Suriye'de de barışın yakınlaştığını gösteriyor."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim