• BIST 8800.18
  • Altın 2238.004
  • Dolar 32.339
  • Euro 35.0904
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

Tarım Danışmanı Aktaş, arı kolonilerinde kışlatma yöntemlerini anlattı

Tarım Danışmanı Aktaş, arı kolonilerinde kışlatma yöntemlerini anlattı
Kars'taTarım Danışmanlığı yapan Selçuk Aktaş, "Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri Uygulama Esasları" kapsamında 2016-2017 yıllık çalışma...

Kars'taTarım Danışmanlığı yapan Selçuk Aktaş, "Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri Uygulama Esasları" kapsamında 2016-2017 yıllık çalışma programına konu olan arı kolonilerinde kışlatma yöntemlerini hakkında bilgi verdi.

Tarım Danışmanı Selçuk Aktaş arı kolonilerinin kışlatma başarı kriterlerinde sonbahar bakım ve beslenmesinin de çok önemli olduğunu belirtti.

Aktaş, arı kolonilerinde kışlatma yöntemlerinin kapalı alanda kışlatma ve açık alanda kışlatma olarak ikiye ayrıldığını söyledi.

Tarım Danışmanı Selçuk Aktaş, "Çok soğuk ve kışların uzun sürdüğü bölgelerde arı kolonilerinin kapalı mekanlar da kışlatılmalıdır. Kapalı mekanlar, havalandırma açısından iyi izole edilmiş olması durumunda kışlatmada koloni kayıpları minimum düzeyde olacaktır. Arı kolonilerinin tüm olumsuz çevre şartlarından korunması amacıyla yapılmış olmalarına rağmen eğer havalandırma yeterli düzeyde değilse kovan içinde nem ve karbondioksit birikimi olacak bu durumda koloni kayıpları maksimum düzeyde olacaktır dedi.

Kapalı alanda kışlatmada dikkat edilecek hususlar hakkında da bilgiler veren Aktaş, "Kışlatma alanı sürekli girilip çıkılan bir yer olmamalıdır. Kovanlar zeminden 25-30 cm yükseğe konulmalıdır. Üst üste en fazla 3 sıra kovan konulmalıdır. Kovanlar dizilirken zayıf koloniler ortada, güçlü koloniler ise altta ve üstte yer almalıdır. (Kışın apartman dairesinin 2 katında oturduğunuzu düşünün, 1. ve 3. katların dolu ya da boş olması durumundaki sıcaklık farklarının 2. kata etkisi misali) Kovanlar duvara fazla yaklaştırılmamalıdır. Kışlatma alanı, nem ve sıcaklık açısından iyi izole edilmiş bir yer olmalıdır.Kışlatma alanında hava sirkülasyonunun olmaması gerekmektedir.Kışlatma alanı ışıktan korunmalı, gerektiği durumlarda kırmızı ışık kullanılmalıdır.Kovan tabanında nem nedeni ile su birikmemesi için kovan öne doğru meyilli olmalıdır. Kışlama odasına evcil ve kemirgen hayvanların girişi engellenmelidir. Kışlatma alanında sıcaklık salkımı bozacak kadar yükselmemeli, ısıtıcı yakılmamalıdır. Uçuş deliği arı toru ile kapanmalı, kovan havalandırma delikleri açık kalmalıdır" diye konuştu.

Açık alanda, arılık düzenini bozmadan, sundurma şeklinde ve kovanların paketlenmesi ile yapılan 3 farklı kışlatma yöntemi olduğunu ifade eden Tarım Danışmanı Selçuk Aktaş, "Çok soğuk ve kışların uzun sürdüğü bölgelerde, sundurma ve paketleme yöntemi az riskliyken kovanların arılıktaki düzenini bozmadan açık alanda kışlatma çok risklidir. Çok fazla kar veya yağmur yağıyorsa sundurma yapılmalıdır. Kovanlar yerden 25-35 cm yüksekte tezgahlar üzerine öne doğru eğimli konmalıdır. Kışlama alanının kuzeyi kapalı güneyi açık fazla rüzgar almayan su tutmayan bir yer olmalıdır. Arılarda kış salkımını bozmaya neden olabilecek gürültü ve sesten uzak yerde olmalıdır. Çok soğuk ve kışların uzun sürdüğü bölgelerde kovanlar paketlenerek kışlatılacaksa izocam, saman, hasır vb. koruyucu maddelerle sarılabilir. Hava geçirmeyen naylon türevi maddeler aşırı nem yapacağından önerilmez. Evcil ve yabani hayvanların zararlarını önlemek için gerekli tedbirler alınmalıdır. Arılar soğuktan ölmez açlıktan ölür. Bu yüzden bal yiyerek ısı elde ederler. Normal bir kovanı kışlatmada ortalama 15-18 kg bal bulundurulmalıdır" şeklinde konuştu.

Tarım danışmanı Selçuk Aktaş, Arı kolonisi ister kapalı alanda kışlasın, ister açık alanda kışlasın, arı zayiatı yüzde 0-5 ise iyi olduğunu, arı zayiatı yüzde 10 ise normal ve arı zayiatı yüzde 10'dan fazla ise tarım ekonomisinde zarar olduğuna dikkat çekti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim