• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 14 °C

Tarihi Kentler Birliği Seyhan Zirvesi

Tarihi Kentler Birliği Seyhan Zirvesi
Tarihi Kentler Birliği'nin Seyhan Zirvesi'nde konuşan Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, "Daha önce yapılan sayısız çalışmaların ışığında Tepebağ'daki...

Tarihi Kentler Birliği'nin Seyhan Zirvesi'nde konuşan Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, "Daha önce yapılan sayısız çalışmaların ışığında Tepebağ'daki kazılar artık belirli bir sistematiğe ulaşmak üzeredir. Bu kazılar ilerledikçe görülecektir ki; Adana, tarihin verilerine sahip bir odak noktasıdır" dedi.

Tarihi Kentler Birliği'nin (TKB) 15. Kuruluş Yıldönümü toplantısı, Seyhan Belediyesi'nin ev sahipliğinde Türkiye'nin farklı noktalarından 220 belediye başkanı, bürokrat ve teknik personelin katılımıyla başladı. HiltonSA'da gerçekleştirilen açılış töreni, ev sahibi Başkan Karalar'ın sunumuyla başladı. Konuşmasına "Adana demek, Seyhan demektir" diyerek başlayan Başkan Karalar, "Kimi kaynaklara göre 4 bin, kimi kaynaklara göre 8 bin ve kimi uzmanlara göre 10 bin yıl geriye uzanan bir tarihin üzerinde yaşıyoruz. Seyhan'ın bu tarihsel geçmişinin ön plana çıkacağı çok önemli projelerin bir bölümünü başlattık, bir bölümüne başlamak üzereyiz. Adana'yı bir sonraki ziyaretinizde tüm kesimlerin dayanışması ile kentin tarih yüzünün daha kolay algılanabilir hale geldiğini rahatlıkla göreceksiniz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin dört bir noktasından büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanlarını aynı anda ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ve heyecanı dile getiren Belediye Başkanı Karalar, "Şimdi dünden daha iyi durumdayız. TKB-ÇEKÜL işbirliği ile hazırlanan Çukurova yol haritamız dayanışmaya dayalı geniş bakışa bir cevap olarak belirmişti. Burada da görüleceği gibi tarihin her döneminde farklı başlıklarda bir sürü değer bu coğrafyaya odaklanmakta, yeni çıkış noktaları belirgin hale gelmekteydi. Çünkü Adana Büyükşehir Belediyesi, Seyhan Belediyesi ve diğer belediyeler, bu yol haritası içinde benzer ve farklı niteliklerle önemli bir varlığın sahibi gözükmektedir" diye konuştu.

BAŞKAN KARALAR'DAN TEPEBAĞ VURGUSU

Karalar, konuşmasında ilçe sınırlarında bulunan tarihi Tepebağ Höyüğü'ne vurgu yaparak, "Daha önce yapılan sayısız çalışmaların ışığında Tepebağ'daki kazılar artık belirli bir sistematiğe ulaşmak üzeredir. Bu kazılar ilerledikçe görülecektir ki; Adana, tarihin verilerine sahip bir odak noktasıdır. Tepebağ'daki kazı evi ve eğitim binalarının konaklamaya uygun hale getirilmesi, geleneksel dokunun bütünleştirilmesi, içindeki kamu yapılarına doğru işlev verilmesi belirli bir sağlıklı akışa ulaştırılması hedefimiz gerçekleşme yoluna girmiş bulunmaktadır. Bu arada uygun mekana sahip binalarımızda da yeni müzeler ve halkımızın çocuktan yaşlıya kadar hayatlarını etkileyecek sanat kültür merkezleri, üretim merkezleri ile donatarak, tarihi kentlere ve bizim hedeflerimizden biri olan Kale-Çarşı ve mahalle dokusunu yeniden algılatmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

Seyhan'daki yoğun kültürel mirasın sağlıklı yaşatılmasının bilinçli bir kadroyla mümkün olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Zeydan Karalar, şunları kaydetti:

"Bu yönde yaptığımız ilk önemli iş KUDEB'in kurulması oldu. Büyükşehir Belediyemizle uyumlu bir işbirliğinin sağlanması ve bu konudaki eldeki tüm verilerin gözden geçirilerek uygulamaların hızlandırılması önemli aşamalardır. Sanıyorum bu zor evreyi başarmış bulunuyoruz. Bu anlamda bu alanda görev yapan arkadaşlarımın özverili katkısını burada anmayı borç biliyorum. Bu çalışmalarımızın sonucunda Adanamız tarihin verdiği zenginliği yaşatmanın mutluluğunu yaşayacaktır. Bizler bu yolun önemli bir kısmını aşmak üzereyiz. Adana'ya bir sonraki ziyaretinizde bu çalışmaların büyük oranda tamamlandığını ve kentin tarihi yüzünün daha kolay algılanabileceğini göreceksiniz."

FOTOĞRAF SERGİSİ ZİYARETE AÇILDI

Zeydan Karalar'ın daha sonra TKB ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ile ÇEKÜL Vakfı Başkanı Metin Sözen toplantının amaç ve hedefleri konusunda açıklamalar yaptı. Adana Valisi Mustafa Büyük ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'de gecede yaptıkları konuşmalarda, TKB'nin organizasyonuna ev sahipliği yapan Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar'ı kutlarken konuk belediye başkanı ve bürokratlara "hoş geldiniz" dedi.

TKB'nin 15. Kuruluş yıldönümü Seyhan Zirvesi'nde konuşmaların ardından açılış yemeğine geçildi. Yemekte konuklara Adana'nın yöresel tatlarından örnek lezzetler sunuldu. Akşam yemeğinin ardından Seyhan ilçesi sınırlarında bulunan tarihi yapıların farklı açılardan görsellerinin yer aldığı fotoğraf sergisi ile Adana eski fotoğrafları sergisi ziyarete açıldı. TKB Zirvesi'ne katılan konuklar iki farklı konseptteki fotoğraf sergilerine büyük ilgi gösterdi. Gecede ayrıca kısa adı SEYMER olan Seyhan Belediyesi Meslek Edindirme Merkezleri'nde hazırlanan el işi yöresel ürünler ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. TKB'nin Seyhan Zirvesi hafta sonu çeşitli toplantılar ve organizasyonlarla devam edecek.

Açılış törenine, Adana Valisi Mustafa Büyük, Osmaniye Valisi Kerem Al, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, CHP Adana Milletvekilleri Aydın Uslupehlivan, Zülfikar Tümer İnönü, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKP Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Fakıbaba, Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan başta olmak üzere Türkiye'nin farklı şehirlerinden il ve ilçe belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ile tarih ve restorasyon alanında uzman pek çok isim katıldı.

Tarihi Kentler Birliği Seyhan Zirvesi

Tarihi Kentler Birliği Seyhan Zirvesi

Tarihi Kentler Birliği Seyhan Zirvesi

Tarihi Kentler Birliği Seyhan Zirvesi

Tarihi Kentler Birliği Seyhan Zirvesi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim