• BIST 9873.15
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C

Tarihi eser zannedip mezar taşı çaldılar!

Tarihi eser zannedip mezar taşı çaldılar!
Horasan'da Seyit Hacı Ahmet Baba türbesindeki mezar taşını çalan hırsızlar güvenlik kamerasına takıldı.

İlçeye 18 kilometre uzaklıktaki Hacıahmet Baba köyündeki Seyyid Hacı Ahmet Baba'ya ait mezarın da bulunduğu türbe, yenileme çalışmalarının ardından haziran ayında tekrar ziyaretçiye açıldı.

Seyyid Hacı Ahmet Baba'ya ait mezarın başında bulunan Arapça yazılı kitabeli baş taşı da tadilat dolayısıyla kısa bir süre önce çıkartılarak türbenin yanında, ziyaretçilerin göremeyeceği bir yere konuldu.

Üzeri kapatılan kitabeli taş, yaklaşık bir hafta sonra aniden kayboldu. Durumu fark eden Seyyid Hacı Ahmet Baba ve Seyyid Hacı Mevlüt Baba Yaşatma, Yardımlaşma ve Kültür Derneği üyeleri, kamera kayıtlarını incelediklerinde taşın çalındığını gördü.

Dernek kurucusu Rufai Çınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, görüntüleri incelediklerinde iki lüks arabayla gelen 4 kişinin, kısa bir keşif yaptığını gördüklerini söyledi.

Çınar, "Görüntülerde bu kişilerden ikisinin etrafta gözcülük yaparken, diğer iki kişinin de kitabeli taşı alıp geliyor. Kucaklarında taşı bir ara yere düşüren kişiler, daha sonra tekrar aracın içine koymaya çalışıyor. Aracın bagajının yetmediğini gören bu kişiler arka koltuğu ileri çekip taşı bagaja koyduktan sonra oradan ayrılıyorlar. Seyit Hacı Ahmet Baba Peygamber Efendimizin 37. torunu. Baş taşının tarihi eser sanılarak götürüldüğünü gördük" diye konuştu.

"Kitabeli baş taşının 50 yıllık geçmişi var"

Türbenin baş taşının yaklaşık 50 yıllık bir geçmişi olduğunu ve dolayısıyla tarihi eser özelliğinin olmadığını belirten Çınar, şöyle devam etti:

"Ama herhalde hırsızlar artık kabir baş taşına kadar düştü. Tarihi eser özelliği var zannederek götürüldü. Köy yerinde de belki kameraların olmadığı düşünülerek alıp götürmüşler. Uzun bir süre kamera kayıtlarını incelediğimizde son model bir araçla 4 genç geliyor, önce keşif yapıyorlar. Sonra da kabir baş taşını arabaya yükleyerek götürüyorlar. Taş 50 yıllık ama bizim için manevi özelliği var. Çünkü Seyyid Ahmet Baba yaklaşık 100 yıl önce, yani 1912'de vefat etmiş. Köy yerine kadar gelinerek bu tarihi türbe baş taşının çalınması çok ilginç. Dini mukaddes yerlerde böyle bir şeyin yapılmasını Müslüman olarak hazmetmek zor. En azından mukaddesata saygı olur diye düşünüyoruz. Büyük paralara satarız diye götürmüşler. Tahminen önceden bir keşif yapılmış ardından taşı alıp götürerek birilerine satmak veya yurt dışına çıkartmak istediklerini düşünüyoruz." 

Olayın cumhuriyet savcılığına intikal ettiğini ve jandarmanın gerekli araştırmaları yaptığını ifade eden Çınar, bu görüntüler sayesinde, gören ve tanıyanların derneklerine veya jandarmanın ihbar telefonuna bilgi vermesini beklediklerini kaydetti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim