• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 15 °C

Tarhan: “Suriyelilerle İlgili Sayısal Veriler Devletin Hiçbir Kurumunda Yok”

Tarhan: “Suriyelilerle İlgili Sayısal Veriler Devletin Hiçbir Kurumunda Yok”
Mersin'in merkez ilçe Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Mersin'e gelen Suriyelilerin konumunun belirsizliğini koruduğunu, bunun da kentin gelişimini...

Mersin'in merkez ilçe Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Mersin'e gelen Suriyelilerin konumunun belirsizliğini koruduğunu, bunun da kentin gelişimini etkilediği belirterek, "Mezitli'de 25-50 bin kadar oldukları söyleniyor. Mezitli'nin nüfusu 172 bin kadar. Eğer böyleyse çok büyük bir rakam" dedi.

Mezitli Belediyesi ve Mezitli Kent Konseyi, "Türkiye ve Mersin'de Suriyeliler Çalıştayı" düzenledi. Ülkelerindeki savaştan kaçarak Türkiye'ye ve Mersin'e gelen Suriyelilerin durumunun akademisyenler tarafından değerlendirildiği çalıştay, Mersin Üniversitesi Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Çalıştaya konuşmacı olarak katılan öğretim üyeleri, Suriyelilerin, Türkiye, Mersin ve Mezitli'de uyum, eğitim, barınma, sağlık gibi konularıyla ilgili sunum yaptılar.

Çalıştaya katılan Mezitli Belediye Başkanı Tarhan, burada yaptığı konuşmada, Suriyelilerin konumunun belirsizliğini korumasının kentin gelişmesini etkilediğini söyledi. Suriyeliliren hukuki durumlarının net olarak ortaya konamamasının etkileri üzerinde duran Tarhan, "Hukuki olarak nedir Suriyelilerin durumu? Sığınmacı, mülteci gibi kavramlar var, ancak Suriyeliler hiçbirine girmiyor. Bir kere sorun burada başlıyor, bu durumun ne olduğu bilinmiyor. İkincisi, Suriyelilerle ilgili sayısal veriler devletin hiçbir kurumunda yok. Mezitli'de 25 bin, 50 bin kadar oldukları söyleniyor. Mezitli'nin nüfusu 172 bin kadar. Eğer böyleyse çok büyük bir rakam. Türkiye nüfusunun yüzde 3-3,5 kadarının Suriyeli olduğu söyleniyor ama bu rakamların tamamını bilemiyoruz" diye konuştu.

Merkezi hükümetin yerleşik halkla Suriyeliler arasındaki bağı kuramadığına dair bilgiler olduğunu da dile getiren Tarhan, "Yalnızca akademik platformlarda düşünce aktarılıyor. Vatandaşla Suriyeliler arasında sıcak ilişki tam olarak kurulamadı. Türkiye'ye Suriye'den gelen çok farklı kesimler var. Mersin'de de durum aynı. Heterojen bir yapıya sahip bu oran. Bu heterojen yapıdan bir tanesi gelen Suriyelilerin farklı ekonomik yapıya sahip olmaları. Onlar da bu ekonomik düzeylerine göre farklı yerleşim alanları seçiyorlar. Mezitli'ye yerleşenlerin büyük oranı ekonomik yönü iyi olanlar ama elbette bazı olumsuzluklar var. Ülkemizde olumsuzluk yok mu, elbette var. Ancak bu olumsuzluklara biraz daha eklenmiş oldu" diye konuştu.

Mersin Üniversitesi'nde okuyan Suriyeli öğrencilerin kendilerini ziyaret ettiğini de ifade eden Tarhan, şunları söyledi: "Bu olumsuzlukların iyileşmesi için onlardan da katkı bekliyoruz. Gençlerimizle birlikte bu sorunları aşmamız gerekiyor. Tek gördüğüm ciddi çalışma üniversitelerin yaptığı çalışma. Gelişmiş demokrasilerde yabancılarla ilgili konu hep önemli olmuştur. Biz Türkiye'de ilk kez karşılaşıyoruz böyle bir olguyla. Almanya'da, Fransa'da yabancılarla ilgili çok önemli çalışmalar var. Onların bu olguya bakışı ile bizim bakışımız çok farklı. Biz bir hizmet yaptığımızda "Suriyelilere hizmet mi yapıyorsunuz?" diyenler oluyor. Toplumda ayrışmayı körüklemek isteyenler de var. Bu tür toplantılar bana göre çok önemli."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim