• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C

Sur’da yasak genişletildi, büyük göç dalgası başladı (2)

Sur’da yasak genişletildi, büyük göç dalgası başladı (2)
Diyarbakır'ın Sur ilçesinin yarısını kapsayan 6 mahallede 2 Aralık'tan beri uygulanan sokağa çıkma yasağı, diğer yarısını da kapsayacak şekilde...

Diyarbakır'ın Sur ilçesinin yarısını kapsayan 6 mahallede 2 Aralık'tan beri uygulanan sokağa çıkma yasağı, diğer yarısını da kapsayacak şekilde genişletilince büyük bir göç dalgası başladı. İlçede çatışmalar devam ederken yasağın ilan edildiği saat 11.30 itibariyle başlayan büyük göç devam ediyor. Şu ana kadar binlerce kişi, ilçenin sınırı olan Diyarbakır'ın tarihi surlarının dışına çıktı.

Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesindeki 6 mahallede 2 Aralık'tan beri sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Yasağın olduğu bölgede örgütün kazdığı hendek, kurduğu barikat ve bombalı tuzakların kaldırılması için güvenlik güçleri tarafından operasyonlar düzenleniyor. İlçenin diğer yarısında ise vatandaşlar ikamet ediyordu. Diyarbakır Valiliği bugün ilçenin Abdaldede, Alipaşa, Lalebey, Süleyman Nazif ve Ziya Gökalp mahalleleri ile Melikahmet Caddesi'nde de sokağa çıkma yasağı ilan ettiğini açıkladı.

Valilikten yapılan açıklamada, "Kamu düzeninin sağlanması, sokak aralarındaki barikatların kaldırılması, hendeklerin kapatılması ve kurulan bombalı düzeneklerin imhası çalışmaları esnasında sivil vatandaşların can ve mal güvenliğini temin etme adına Suriçi'nde bulunan Abdaldede, Alipaşa, Lalebey, Süleyman Nazif ve Ziya Gökalp mahalleleri ile Melikahmet Caddesi'nde 27 Ocak 2016 Çarşamba günü saat 11.30 itibari ile ikinci bir emre kadar Kaymakamlığımızca sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir. Vatandaşlarımızın söz konusu yasağa riayet etmeleri, kendi can ve mal güvenliklerinin temin edilmesi adına önem arz etmektedir." denildi.

Güvenlik güçleri, adı geçen mahalleleri zırhlı araçlarla gezerek sokağa çıkma yasağının ilan edildiğini duyurdu. Yasağı duyan halk, birkaç parça eşyasını alıp ilçeyi terk etmeye başladı. Alipaşa, Lalebey ve Melikahmat Mahallesi sakinleri, Eskihal semtinden ilçeyi terk etmeye çalışırken büyük bir kalabalık oluştu. Polis burada bulunan Diyarbakır surlarındaki kapının dış tarafına barikat kurarak girenlerin ilçeye tekrar girmesine izin vermedi. İlçedeki Turistik Caddesi üzerine ise çok sayıda kamyonet gelerek çok sayıda vatandaşın yatak ve yorganlarının taşıdı. Yasağın duyan Melikahmet esnafı da çek çek tabir edilen el arabalarıyla eşyalarını ilçeden çıkarmaya çalıştı. Polis, vatandaşlara, "Bulunduğunuz yer riskli bir bölge lütfen orayı acilen boşaltın" anonsu yaptı. Bu anons üzerine bazı vatandaşların "Evlerimizi terk ediyoruz daha yapalım." dediği duyuldu.

EVİNDEN SADECE KUR'AN-I KERİM'İ ALDI İLÇEYİ TERK ETTİ

Sokağa çıkma yasağının ilan edildiği Melikahmet Mahallesi'nden çıkan bir vatandaşın kucağında Kur'an-ı Kerim taşıdığı görüldü. Evini olduğu gibi bırakmak zorunda kaldığını belirten vatandaş, "Valla kardeşim kaçıyoruz. Nereye gideceğimizi bilmiyoruz. Ya sabır ya Allah. Ne yapalım babam. Evden ayrılıyoruz. Yani dünyada rahatlık yok. Dışarıya doğru gidiyoruz, bakalım bir arkadaş "gelin size yer vereyim" dedi. O da köydedir. Köye gideriz, ne yapalım." ifadelerini kullandı.

"BİR DAVANIZ VARSA GİDİN BAŞKA YERDE GÖRÜN"

Eşi ve 3 çocuğuyla birlikte Alipaşa Mahallesi'ndeki evini terk eden Veysi adındaki bir vatandaş ise bu duruma düşmelerine neden olanlara tepki gösterdi. Veysi, "Allah hakkımızı kimsede bırakmasın. Ne olacak bizim halimiz. Dışarı çıkıyoruz ama nereye gideceğiz. Bu silahlar neye? Olan millete oluyor. Bunlar hepsi Kürt değil mi? Bir davanız varsa gidin başka yerde görün. Böyle bir şey olmaz. Sadece bir üst elbise aldık dışarı çıktık. Allah aşkına bize de yazık değil mi?" diye konuştu. Başka bir vatandaş, "6 çocuğum var, bu kışın ortasında rezil olduk. Bu mevsimde nereye gideceğiz, ne yapacağız bilmiyorum." dedi.

Sur’da yasak genişletildi, büyük göç dalgası başladı (2)

Sur’da yasak genişletildi, büyük göç dalgası başladı (2)

Sur’da yasak genişletildi, büyük göç dalgası başladı (2)

Sur’da yasak genişletildi, büyük göç dalgası başladı (2)

Sur’da yasak genişletildi, büyük göç dalgası başladı (2)

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim