• BIST 10045.74
  • Altın 2420.766
  • Dolar 32.4438
  • Euro 34.797
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 19 °C

Süleyman Karaman: Almanya ile işbirliği kaçınılmaz

Süleyman Karaman: Almanya ile işbirliği kaçınılmaz
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman Almanya ile demiryolu alanında daha nitelikli ve özellikli işbirliğinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Karaman, 2014 Türk-Alman Bilim Yılı dolayısıyla Ankara Palas'ta düzenlenen "1. Yüksek Hızlı Demiryolları Planlama ve işletme Çalıştayı"nın açılışında yaptığı konuşmada, Alman uzmanlarla birlikte yüksek hızlı tren çalıştayı yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Türkiye'nin geçmişte Almanya ile pek çok konuda kader birliği yaptığını ifade eden Karaman, bugün Türkiye'nin mevcut demiryolu hatlarının ana eksenini oluşturan koridorlardan İstanbul-Güney demiryolu hattının Almanlar tarafından yapıldığını hatırlattı. Karaman, sadece demiryolununu değil, başta tarihi Haydarpaşa Garı olmak üzere pek çok gar ve istasyonun da Alman mimarisinin özelliklerini taşıdığını söyledi.

Demiryollarının Türkiye'ye yerleşmesinde Alman demiryolcuların büyük katkıları olduğunu anlatan Karaman, "Bütün bu ortak geçmişimiz, bir yüksek hızlı tren işletmecisi ülke olan Almanya ile demiryolu alanında daha nitelikli ve özellikli işbirliğinin kaçınılmaz kılmaktadır. Bugün başlayan çalıştay bir asrı aşan demiryolu konusundaki işbirliğimizin önemli meyvelerinden birini oluşturmaktadır" diye konuştu.

Demiryoluları açısından Almanya'nın Türkiye için model niteliği taşıdığının ifade eden Karaman, 2004 yılında iki ülke başbakanının himayelerinde TCDD ile Alman Demiryolları arasında imzalanan protokol çerçevesinde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Türkiye'nin demiryolu sektörüne ilişkin de bilgi veren Karaman, 2004 yılında hazırlanan ulaştırma ana plan stratejisi kapsamında demiryollarının öncelikli geliştirilmesi gereken sektör olarak ele alındığını kaydetti. Demiryollarının öncelikli sektör olarak ele alınmasının Türkiye'nin bölgesel ve kıtalararası konumuyla yakından ilgili olduğunu belirten Karaman, Avrupa ile Asya arasında doğal köprü konumunda olan Türkiye'nin bu işlevinii güçlendirmek, Asya-Avrupa kesintisiz demiryolu koridorounu oluşturmak, modern ipek Yolu'nu hayata geçirmek için projeleri bir bir hayata geçirmeye başladığını söyledi.

Ankara-Eskişehir, Ankara-Konya, Konya-Eskişehir YHT hatlarının işletmeye açılmasının ardından kısa bir süre içerisinde Ankara-İstanbul YHT hattının da işletmeye alınacağını belirten Karaman, Bursa, Ankara-İzmir, Ankara-Sivas YHT ve Konya-Karaman hızlı tren hatlarının yapımının devam ettiğini kaydetti.

Karaman, 2013 yılına kadar 3 bin 500 kilometre yüksek hızlı, 8 bin 500 kilometre hızlı ve bin 1.000 kilometre konvansiyonel yeni demiryolu yapılarak işletmeye açılmasını planlandıklarını ifade etti.

Almanya ile demiryolu alanındaki işbirliğinin önümüzdeki süreçte de güçlenerek devam edeceğini dile getiren Karaman, çalıştayı planlayan paydaşları TÜBİTAK, Yüksek Öğretim Kurumu, üniversiteler ve Alman Büyükelçiliği başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti.

Türkiye'de ilk defa düzenlenen ve 31 Mayıs'a kadar devam edecek çalıştayda, planlamadan yapıma, işletmeden müşteri ve çalışan memnuniyetine kadar çok geniş ölçekte yüksek hızlı demiryolları değerlendirilecek ve bilgi alışverişinde bulunulacak.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim