• BIST 9891.05
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 19 °C

‘Sizi Gazze’ye süreriz’

‘Sizi Gazze’ye süreriz’
Yahudilere bıçaklı saldırı gerçekleştiren Filistinlilerin evlerini yıkma kararı alan İsrail, saldırıda bulunan Doğu Kudüslü Filistinlilerin ailelerini de Gazze’ye sürmekle tehdit etti.

Son haftalarda gerçekleşen Yahudilere yönelik saldırılar nedeniyle zor günler geçiren İsrailli yönetimi, ‘saldırıda bulunan Doğu Kudüslü Filistinlilerin ailelerini Gazze’ye göndermekle’ tehdit etti. İsrail’in Kanal 10 televizyonuna konuşan Savunma Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, “Eğer terör saldırıları devam ederse, teröristlerin ailelerini sınır dışı ederek Gazze Şeridi’ne göndermeye başlayacağız” diye konuştu.

İsmi açıklanmayan yetkili, Filistinli ailelerin Kudüs’te ikamet izinlerini iptal ederek Gazze’ye sürülmesinin kaos çıkarmak isteyenleri caydıracağına inandıklarını belirtti.

Mahallelere abluka

Gazze Şeridi’ni 2007 yılından bu yana abluka altında tutan İsrail yönetimi, Doğu Kudüs’te artan saldırıların ardından Filistinlilerin yaşadığı mahalleleri de kordon altına almıştı. Filistinlilerin yaşadığı Cebel-i Mukabber, Ras el-Amud ve Sur Bahir gibi mahallelerde çarşamba gününden itibaren yolları beton bloklarla kapatmaya başlayan İsrail polisi, mahallelere giriş-çıkış yapan araçları tek tek durdurup arıyor. Yeni oluşturulan kontrol noktalarının bazılarında trafiğin sadece tek yönde akmasına izin veriliyor.

Kudüs’e asker takviyesi

İsrail ordusu, son saldırıların ardından bugünden itibaren Kudüs sokaklarına polisle birlikte 300 askerin de görev yapmaya başlayacağını açıklamıştı.

İsrail güvenlik kabinesi geçen hafta düzenlediği toplantıda, polise yol kapatma ve kuşatma yetkisi verilmesi, öldürülen Filistinlilerin cenazelerini ailelerine geri verilmemesi gibi bir dizi olağanüstü karar aldığını açıklamıştı. İsrailli sivillere veya güvenlik görevlilerine saldırı düzenleyenlerin evlerinin yıkılması, yıkılan evlerin yerine hiçbir şekilde inşaat yapılmasına izin verilmemesi ve saldırı düzenlediği iddia edilen kişilerin tüm mal varlıklarına el konulması da yeni alınan kararlar arasında.

Kılık değiştirip yaklaştı

Önceki gün El Halil kentinde basın mensubu kılığına giren Filistinli gencin İsrail askerlerine yönelik bıçaklı saldırısı, gazeteciler tarafından saniye saniye görüntülenmişti. Saldırgan askerler tarafından olay yerinde öldürülürken, saldırıya uğrayan asker de hastanede tedavi altına alınmıştı. Batı Şeria’da dün biri kadın üç Filistinli güvenlik güçlerine bıçaklı saldırı girişiminde bulunurken vurularak öldürüldü.

İki haftada  20 saldırı

İsrail yönetiminin dini bayramları nedeniyle Yahudi yerleşimcilerin Mescid-i Aksa’ya girişlerine izin vermesiyle başlayan olaylarda şu ana kadar onlarca İsrailli yaşamını yitirdi. Son 2 haftada Yahudilere yönelik 20’yi aşkın saldırı gerçekleşirken, saldırılarda ve çıkan olaylarda öldürülen Filistinli sayısı 42’ye ulaştı. İsrail güçlerinin ay başından bu yana, 80’i Gazze’den olmak üzere 800 kişiyi gözaltına aldığı belirtiliyor.

İstihbarat çaresiz

İsrail polisi, Doğu Kudüs ve Batı Şeria’da güvenlik önlemlerini artırsa da saldırıların önüne geçemiyor, zira eylemlerin hepsi örgütler yerine bireyler tarafından gerçekleştiriliyor. Kendi başına eylem yapmaya karar veren bir Filistinlinin İsrail istihbarat ağlarına takılması da mümkün olmuyor.

Türbeyi yaktılar

Batı Şeria’da bir grup Filistinli, Musevilerin ve Hristiyanların kutsal kabul ettiği ‘Yusuf Peygamber Türbesi’ni ateşe verdi. İsrail ordusu türbenin yakılmasını ‘ibadet özgürlüğüne açık bir ihlal’ olarak gördüklerini ve olayın sorumlulularını adalet önüne çıkaracaklarını açıkladı.

Türbe Nablus kentinde Filistin mülteci kampının sınırları içinde yer alıyor. Museviler bu mezarlığın Yakup Peygamber’in oğlu Yusuf Peygamber’e ait olduğuna inanıyor. Müslümanlar ise kabrin İslam bilgini Şeyh Yusuf Davikat’a ait olduğunu savunuyor. Filistin kontrolü altında bulunan türbeye İsrail vatandaşları ordu eşliğinde ziyaretlerde bulunabiliyor.

Etiketler: , ,
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim