• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 15 °C

SİT bölgelerindeki mahallelerde tabelalar değiştiriliyor

SİT bölgelerindeki mahallelerde tabelalar değiştiriliyor
Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, tescilli yapıların siluetini olumsuz yönde etkilediği gerekçesiyle, işyeri reklam tabelalarının değiştirilmesine...

Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, tescilli yapıların siluetini olumsuz yönde etkilediği gerekçesiyle, işyeri reklam tabelalarının değiştirilmesine karar verdi. SİT bölgelerindeki mahallelerde dükkanı ve işyeri bulunan yaklaşık 500 esnafı ilgilendiren tabela kararı, esnafta tepkilere neden oldu. Kurul kararınca Sevgi Yolu'nda bulunan işyerlerinin tabelalarının sökümüne başlandı.

Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Efeler ilçesinde, tescilli yapıların siluetini bozduğu ve görüntü kirliliği oluşturduğu gerekçesiyle, iş yeri reklam tabelalarının değiştirilmesine karar verdi. Bu karar, 1.,2. ve 3'üncü derece arkeolojik sit alanları ve kentsel sit alanı sınırları içerisinde işyeri bulunan esnafa, Aydın Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi personelleri tarafından tebliğ edildi. Yapılan tebliğde, esnafın 20 gün içerisinde reklam tabelasını Aydın Koruma Amaçlı İmar Planı Uygulama hükümlerine uygun olarak değiştirmesi, aksi halde hakkında cezai işlem uygulanacağı belirtildi.

Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun aldığı karara göre reklam tabelalarının ne şekilde olacağı da belirlendi. Kurulan aldığı karara göre, her dükkan cephesinde en fazla iki adet reklam panosu konulabilir. Reklam tabelaları görüntüyü bozmayacak (Cepheyi kapatmayacak) şekilde olmalıdır. Zemin kat bazında uygun boşluklar değerlendirilecektir. Sentetik alaşımlı ışıklı tabela kullanılamaz. Aynı sokak üzerinde yer alacak tabelalar aynı malzeme aynı karakterde olmalıdır. Bina cephesinde yatay olacak tabelaların tamamı zemin kat (dükkan) cephe alanının 1/5'ini aşamaz. Bina cephesinde dik asılacak tabelalar 50x70 ebatlarında olacaktır. Üst katlardaki işyerlerinin de tabelaları zemin girişine konulacaktır. Üst katlarda cepheye tabela asılamaz. Reklam panolarında kullanılacak dil Türkçe olacaktır. İşyeri yabancı menşeli veya yabancı marka bayii ise tabelada yabancı kelimeler tabela alanının 1/3'lik kısmını aşamaz.

500 ESNAF TABELA DEĞİŞTİRECEK

Bu arada Hasanefendi-Ramazanpaşa ve Köprülü-Veysipaşa SİT alanlarında bulunan mahallelerdeki yaklaşık 500 esnafı ilgilendiren tabela kararı, tepkilere neden oldu. Kararın yeniden gözden geçirilmesini talep eden Sevgi Yolu esnafı, ayakta durmakta güçlük çektiklerini ve üzerlerindeki mali yükün yeni tabela ile arttırılması gerektiğini söyledi. Bu alanlarda tabelaları bulunanların maddi olarak mağdur olduğunu belirten 14 yıllık esnaf Zeki Üstünlük, "Tabelamı 1 yıl önce 2 bin 500 TL'ye yaptırdım, şimdi de sökmek zorunda kaldım. Para kolay kazanılmıyor, yanımda personel çalıştırıyorum. Esnafın mali durumu göz önünde bulundurulmadan alınan bu kararı, hayretle karşılıyorum. Esnafın sesine kulak vermelerini ve bu uygulamadan vazgeçmelerini istiyoruz." dedi.Cihan

SİT bölgelerindeki mahallelerde tabelalar değiştiriliyor

SİT bölgelerindeki mahallelerde tabelalar değiştiriliyor

SİT bölgelerindeki mahallelerde tabelalar değiştiriliyor

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim