• BIST 9882.78
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 19 °C

Şirketlere, “Tasarım” Desteği

Şirketlere, “Tasarım” Desteği
Sistem Global Danışmanlık Gaziantep Bölge Koordinatörü Yeminli Mali Müşavir Erol Çember, Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında...

Sistem Global Danışmanlık Gaziantep Bölge Koordinatörü Yeminli Mali Müşavir Erol Çember, Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun'da yapılan değişikliklerle, tasarım merkezlerinin Ar-Ge merkezlerine verilen destek ve muafiyetlerden yararlanmaya başladığını bildirdi.

YMM Erol Çember, 1 Mart 2016 tarihinde yürürlüğe giren yeni düzenleme ile Tasarım Faaliyeti, Tasarım Merkezi ve Tasarımcı gibi kanun kapsamında olmayan ve daha önce net olarak tanımlanmadığı için gri alanlarda bulunan hususların tanımlarının yapıldığı ve bu tanımlara kanun içerisinde yer verildiğini söyledi. Yapılan değişikliklerle siparişe dayalı olarak yürütülen tasarım faaliyetlerinin de destek kapsamına alındığını belirten Çember, "Tasarım merkezleri tarafından siparişe dayalı olarak yürütülen tasarım faaliyetlerine ilişkin olarak yapılan harcamaların yüzde 50'si bu merkezler tarafından, bu harcamaların kalan yüzde 50'si ise siparişi veren gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tarafından indirim olarak dikkate alınabilecektir" dedi.

"TEŞVİKLER EKONOMİYİ OLUMLU ETKİLEYECEK"

Tasarım merkezlerine verilen destek ve muafiyetleri değerlendiren Çember, "Yapılan değişikliklerle, yüksek katma değerli ürünlerin üretilmesini sağlama, tasarım faaliyetlerine destek olma, bilgiyi ticarileştirme, teknolojik ve yenilikçi şirketlerin ortaya çıkmasını ve gelişimini destekleme, üniversite-sanayi işbirliğini geliştirme ve kurumsallaştırma alanında önemli adımlar atılıyor. Sistem Global olarak yıllardır bu alanda danışmanlık hizmeti sunduğumuz için şirketlerin yol haritalarını ve yolculuklarını detaylı gözlemliyor, inceliyor ve analiz ediyoruz. Gördüğümüz o ki, yapılan son düzenlemeler ile artık daha kaliteli, konforlu ve sonuca giden mesafeyi kısaltan yeni bir dönem başlıyor" şeklinde konuştu. Sistem Global Gaziantep Bölge Koordinatörü YMM Çember, tasarım merkezlerine verilecek desteklerin ortak proje üretimi ve üniversite-sanayi işbirliğini de geliştireceğini belirterek, "Maalesef bugüne kadar ekonomide işbirliğini bir türlü geliştiremedik. Ancak yapılan bu son düzenlemeyle ekonomik işbirliği, vergi indirimi teşviki ile geliştirilerek, ekonomimizin kullanımına sunuldu. Bu değişiklik sayesinde, ekonomimizde Ortak Proje yapma ve çözüm üretme refleksleri gelişecektir. Bununla birlikte sanayicimizin, bu işbirlikleri sayesinde motivasyonlarının çok daha etkin olacağını düşünüyoruz Eskiden akademisyenin aldığı danışmanlık ücretinin büyük bir kısmı üniversitesinin döner sermayesine kalıyordu. Bu nedenle akademisyenler çalışmalarının karşılığını tam olarak alamıyor, yüksek danışmanlık bedelleri talep etmesi durumunda da akademisyenlerden alınacak danışmanlıklar firmalar için cazip olma özelliğini yitiriyordu. Yeni düzenleme ile döner sermaye kesintileri yüzde 15 ile sınırlandırılacak ve her 100 liralık danışmanlığın 85 lirasının doğrudan akademisyene ödenecek. Bu durum, sanayi ve üniversiteler arasındaki işbirliğini artıracaktır. Ayrıca, gelir vergisi stopajı, sigorta primi ve damga vergisi desteği ile gümrük vergisi istisnası da söz konusu düzenleme ile tasarım merkezlerine tanınan teşviklerdir" ifadelerine yer verdi.

Şirketlere, “Tasarım” Desteği

Şirketlere, “Tasarım” Desteği

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim