• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 14 °C

ŞİÖ serbest ticaret bölgesi kuruyor

ŞİÖ serbest ticaret bölgesi kuruyor
Türkiye'nin de üyesi olmak istediği Şanghay İşbirliği Örgütü'ne (ŞİÖ) üye ülkelerin 14. Hükümet Başakanları Toplantısı, Çin'in Henan eyaletinin Zhengzhou kentinde gerçekleştirildi.

Zirveye ev sahipliği yapan Çin Başbakanı Li Keqiang, örgüte üye ülkeler arasında serbest ticaret bölgesinin kurulmasını teklif etti.

Çin Başbakanı Li, başkanlığını yaptığı zirvedeki konuşmasında, "Örgüte üye ülke başbakanları ile yapılan görüşmede, serbest ticaret bölgesinin kurulması konusunda anlaştık. Bu konunun bir an önce hayata geçirilmesi için ülkelerin ticaret ve ekonomi bakanlarına gereken talimatın verilmesi için mutabık kaldık. Sözkonusu proje, ŞİÖ kapsamında ticaretin arttırılmasına imkan sağlayacak." dedi. Başbakan Li, 2020 yılında ŞİÖ ülkeleri arasında serbest ticaretin yapılmasını temenni ettiklerini de sözlerine ekledi.

Çin Başbakanı ayrıca, örgüt bazında elektronik ticaret için ticaret birliğinin oluşturulmasını da teklif etti. Li Keqiang, bunun üye ülkelerin şirketlerine kendi aralarında yapacakları mali işlemlere olanak sağlayacağını ifade etti.

Zirveye, Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Kırgızistan Başbakanı Temir Sariyev, Kazakistan Başbakanı Karin Masimov ve Özbekistan Başbakan Birinci Yardımcısı Rustam Azimov katıldı. Ayrıca, Afganistan, Belarus, Hindistan, İran, Moğolistan ve Pakistan gözlemci sıfatıyla zirvede temsil edildi. Zirveye, birçok uluslararası ve bölgesel örgütten de temsilciler iştirak etti.

2001 yılında kurulan ŞİÖ'ye: Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan üye. Afganistan, Belarus, Hindistan, İran, Moğolistan ve Pakistan gözlemci statüsüne sahipken, Türkiye örgütün diyalog ortağı.

Önümüzdeki sene kuruluşunun 15. yıldönümünü kutlayacak olan ŞİÖ bölgenin istikrarlı kalkınması için önemli kararlar aldı. Örgüte üye ülkeler arasında güvenlik başta olmak üzere ekonomi, ticaret ve diğer alanlardaki işbirliğinin güçlendirilmesi için çaba harcanıyor. Çin'in öncülüğünde örgüt bazında bir banka ve kalkınma fonu kurulması gündemde. ŞİÖ İş Forumu kurularak, üye ülkeler arasındaki iş dünyasının temsilcilerini bir araya getirerek, çeşitli projelerin hayata geçirilmesi planlanıyor.

ŞİÖ dönem başkanlığı 2016 yılında Kırgızistan'a geçecek. Bir sonraki başbakanlar toplantısının Bişkek'te yapılması bekleniyor.

 

ŞİÖ serbest ticaret bölgesi kuruyor

ŞİÖ serbest ticaret bölgesi kuruyor

ŞİÖ serbest ticaret bölgesi kuruyor

ŞİÖ serbest ticaret bölgesi kuruyor

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim