• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C

Sığınmacıları getiren gemiler art arda Dikili'ye geliyor

Sığınmacıları getiren gemiler art arda Dikili'ye geliyor
Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında imzalanan Geri Kabul Anlaşması, bugün itibariyle uygulanmaya başladı.

Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında imzalanan Geri Kabul Anlaşması, bugün itibariyle uygulanmaya başladı. Bu kapsamda Yunanistan'ın Midilli Adası'nda bulunan çoğunluğu Afganistan, Pakistan ve Bangladeş uyruklu göçmenler, iki gemiyle Dikili'ye getirildi. Üçüncü gemi ise limana yanaşmak için denizde bekliyor.

Anlaşma kapsamında Yunanistan'ın Midilli Adası'ndan ilk defa 131 göçmen, teknelerle İzmir'in Dikili ilçesine getirilmişti. Midilli'den gelen üçüncü gemi de limana yanaşmak için sıra bekliyor.

AB ile Türkiye arasında imzalanan anlaşma kapsamında, Yunanistan'dan Türkiye'ye geri gönderilen ilk mültecileri taşıyan tekneler, sabah saatlerinde itibaren birer birer Midilli Limanı'ndan denize açılarak Dikili ilçesine hareket etti. Midilli Adası'nda bulunan mülteci kampında kalan 131 göçmeni taşıyan "Nazlı Jale" ve "Lesvos" adlı iki tekne, yaklaşık iki saatlik yolculuğun ardından Dikili'ye ulaştı. İlk kafileyle getirilen 131 göçmen, teknelerden indirilerek işlemleri yapıldı.

ÜÇÜNCÜ GEMİ DE LİMANDA

Midilli Adası'ndan hareket eden ve göçmenleri taşıyan üçüncü gemi de Dikil'ye ulaştı. Denizde bekletilen geminin kısa bir süre sonra limana yanaşarak göçmenleri indireceği belirtildi.

SURİYELİ YOK

Dikili Limanı'na yanaşan iki teknede, Suriyeli mülteci bulunmuyor. İki teknede de Pakistanlı ve Bangladeşli mülteciler yer alıyor. Teknelerden indirilen göçmenler, limanda hazırlanan çadırlara alındı. Buradaki çadırlarda, İl Göç İdaresi Başkanlığı tarafından göçmenlerin kimlik kontrolleri yapıldı ve parmak izleri alındı. Ayrıca göçmenlerin sağlık kontrolleri de gerçekleştirildi.

20 MART SONRASI GİDENLERİ KAPSIYOR

AB ile Türkiye arasında imzalanan Geri Kabul Anlaşması, 20 Mart 2016 tarihinden sonra Yunanistan'a geçen göçmenleri kapsıyor. Yunanistan'dan göçmenleri taşıyan gemilere Türk karasularından itibaren Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı botlar ile helikopterler de eşlik ediyor.

KALACAKLARI KAMPLARA SEVK EDİLDİLER

Liman'da kurulan merkezde kayıt işlemleri ve sağlık taramaları yapılan göçmenler, eşyalarıyla x-ray cihazından geçirilerek otobüslere bindirildi ve kalacakları kamplara gönderildi. Yetkililer, Midilli ve Sakız adalarından gün içinde gelecek olan teknelerle birlikte 204 göçmenin Dikili Limanı'na giriş yapacağını belirtti. Dikili'ye toplamda getirilecek olan 204 göçmenin 138'inin Midilli, 66'sının ise Sakız adasından getirileceği kaydedildi.

Dikili Limanı'nda yapılan çalışmaları İzmir Valisi Mustafa Toprak, İl Emniyet Mürü Celal Uzunkaya, İl Göç İdaresi Başkanı Atilla Toros da izledi.

18 MART'TA İMZALANMIŞTI

Türkiye ile AB arasında düzensiz göç ve insan kaçakçılığı ile mücadelede, 18 Mart'ta anlaşmaya varılmıştı. Buna göre, Türkiye kendi topraklarından Yunanistan'a ait adalara geçtiği kanıtlanan göçmenleri geri kabul etmeyi taahhüt etti. Suriye uyruklu olmayanlar ülkelerine geri gönderilerek, Suriyeli olanlar ise Türkiye'deki kamplara yerleştirilecek. Türkiye, geri kabul ettiği her bir Suriyeli göçmene karşılık bir Suriyeli sığınmacıyı AB ülkelerine gönderecek. İlk etapta değişimi yapılacak Suriyeli sığınmacı sayısının yaklaşık 72 bin olması tahmin ediliyor.Cihan

Sığınmacıları getiren gemiler art arda Dikili'ye geliyor

Sığınmacıları getiren gemiler art arda Dikili'ye geliyor

Sığınmacıları getiren gemiler art arda Dikili'ye geliyor

Sığınmacıları getiren gemiler art arda Dikili'ye geliyor

Sığınmacıları getiren gemiler art arda Dikili'ye geliyor

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim