• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 15 °C

Sigaradan hayatını kaybedenler, trafik kazalarında ölenlerden 20 kat fazla

Sigaradan hayatını kaybedenler, trafik kazalarında ölenlerden 20 kat fazla
Temel halk sağlığı sorunlarından biri olan tütün kullanımı, dünyada en önemli önlenebilir ölüm sebeplerinden birisidir.

Temel halk sağlığı sorunlarından biri olan tütün kullanımı, dünyada en önemli önlenebilir ölüm sebeplerinden birisidir. 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısı ile Sağlık İl Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, dünyada her 10 yetişkin ölümünün biri tütün kullanımından kaynaklanıyor. Türkiye'de ise 20 milyon kişi sigara içicisinin bulunduğu belirtilen açıklamada, her yıl yaklaşık 100 bin vatandaşın sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle erken yaşta hayatını kaybettiği bildirildi. Bu, trafik kazalarında yitirilen sayının 20 katı olduğunu aktarıldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre, sigarayı bırakanlarda ilk 20 dakikada kalp atış hızı ve kan basıncı normale dönerken 12 saatte kandaki karbonmonoksit seviyesi normale düşer. 2-12 haftada dolaşım sistemi ve akciğer kapasitesi artar, 1-9 ay içerisinde öksürük ve nefes darlığı azalır, 1 yıl içerisinde kalp krizi geçirme riski bir sigara içicisinin yarısına geriler. 5 yıl sonra felç geçirme riski hiç sigara içmeyen bir kişiyle eşit olacaktır. 10 yıl sonra ise akciğer kanserine yakalanma riski bir sigara içicisinin yarısı seviyesine gelir. Ağız kanseri, gırtlak kanseri, serviks kanseri, pankreas kanserine yakalanma riski önemli ölçüde azalır."

Sigarayı bırakmanın kullanımının fiziksel, psikolojik ve davranışsal bir bağımlılık olması sebebiyle kolay olmadığı ifade edilen açıklamada şu bilgilere yer verildi: "Ancak gerekli danışmanlık desteğiyle alınan farmakolojik tedavi sonucu bunun mümkün olduğunu hepimiz biliyoruz. Sigara bırakma tedavisinde kullanılan, bilimselliği kanıtlanmış ilaçlardan 300 bin kişiye yetecek kadar Bakanlık bütçesinden satın alınması ve vatandaşlara ücretsiz olarak sunulabilmesine imkan sağlayan Bakanlar Kurulu Kararı, 16 Ekim 2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmış idi. Bu kapsamda ücretsiz olarak sunulacak sigara bırakma ilaçlarının dağıtımına 23 Şubat 2015 tarihinde başlandı. O tarihten bu yana Adana'da 13 bin 600 sigara bırakma ilacı dağıtıldı. Yetkilendirilmiş tüm sigara bırakma polikliniklerimizden reçetelenmesi ile de devam etmektedir."

SİGARA TERÖRÜ HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Adana Şube Başkanı Mehmet Aslanbaba, sigaranın her gün ortalama 300, her yıl ise ortalama 100 bin can aldığını belirtti. Aslanbaba, Sigara tiryakilerini "9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü'nde bu bağımlılıklarına son vermelerini istedi. Dünya genelinde her gün ortalama 300, her yılda 100 binden fazla insanının sigara nedeniyle hayatını kaybettiğini bildiren Aslanbaba, Türkiye'de milyarlarca liranın sigaraya ve bir o kadar paranın buna bağlı hastalıkların tedavisinde kullanıldığına dikkat çekti. Sigara içenlere göre içmeyenlerin daha büyük tehlike altında olduğunu dile getiren Aslanbaba, "Aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara neden olduğu, psikolojik ve maddi açıdan da kişi ve toplum sağlığını tehdit ettiği bilinmektedir. Bu nedenle sigara terörünün de durdurulması gerekiyor. İçinde 69 tanesi kanser yapıcı olmak üzere 4 binden fazla kimyasal madde bulunan sigara dumanına bağlı hastalıklar nedeniyle her yıl milyonlarca insan hayatını kaybetmektedir. Sigarayı bırakmak, hayata yeniden dönmektir." dedi.

HER GÜN BİR UÇAK DÜŞÜYOR; 300 KİŞİ ÖLÜYOR GİBİ

Sağlık Bakanlığı'nın Sigaraya karşı çok ciddi bir mücadele programı yürüttüğünü savunan Mehmet Aslanbaba, şöyle devam etti: "2008 yılında Dünya Sağlık Örgütünce küresel tütün salgınıyla mücadele için önerilen ve "MPOWER" olarak kodlanan tedbirler paketinin tamamını uygulayan ilk ülke Türkiye'dir. Buna rağmen, ülkemizde sigaradan hayatını kaybeden insanları örneklerle aktaracak olursak; her gün 1 uçak düşüyor ve 300 kişi ölüyor. Her yıl 100 bin nüfuslu şehre bir atom bombası atılıyor. Her gün içi dolu 6 otobüs uçuruma yuvarlanıyor, kimse sağ kalmıyor." Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO/DSÖ) dünyada en büyük sağlık sorununun sigara olduğunu ilan ettiğini hatırlatan Aslanbaba, "Dünya Sağlık Örgütünün istatistiklerine göre "sigara içmek" dünya çapında bir problem olup, tahminen her 3 yetişkinden biri sigara kullanmaktadır. Sigara içme akciğer kanseri oluşumunda en önemli faktördür. Sebep olduğu diğer kanserler, kalp-damar ve solunum hastalıklarıyla birlikte her yıl yaklaşık 6 milyon kişi sigara sebebiyle hayatını kaybetmektedir." dedi. Aslanbaba, Sigara tiryakileri için "9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü'nün bir milat olması dileğinde bulundu.

Sigaradan hayatını kaybedenler, trafik kazalarında ölenlerden 20 kat fazla

Sigaradan hayatını kaybedenler, trafik kazalarında ölenlerden 20 kat fazla

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim