• BIST 9852.96
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 19 °C

Sigara kırık iyileşmesini geciktiriyor

Sigara kırık iyileşmesini geciktiriyor
Son yapılan araştırmalar, sigara içen insanların vücutlarında oluşan kırıkların iyileşme sürecinin daha uzun olacağını ortaya koydu.

Kırıkların iyileşme süreci, yaşa, kırığın durumuna göre değişiklik gösteriyor. Son yapılan araştırmalar bu nedenlerin arasına bir yenisini daha ekledi. Sigara içen insanlarda kırıkların geç iyileştiğini ifade eden Prof. Dr. İrfan Öztürk, “Sigara kırık iyileşmesini önlüyor. Sigara, mikro damarlanma sistemini ve kemik yapan hücreleri bozduğu için kırık uçlarında beslenme bozukluğuna ve bu nedenle kaynamamaya sebep oluyor” dedi.

Cerrahlar ameliyattan kaçınıyor

Sigaranın kırık uçlarında beslenme bozukluğuna neden olduğu ifade eden Prof. Dr. İrfan Öztürk, bu durumun kaynamayı engellediği için cerrahların bu ameliyatlardan kaçındığını ifade etti. Prof. Dr. Öztürk, “Sigara kullanan hastalarda kaynama gecikmesi veya kaynamama süreci olabileceği için bazı cerrahlar bu hastaları ameliyat etmekten kaçınmaktadırlar. En basit kırıktan komplike kırıklara kadar kırık iyileşmesi çok önem arz etmektedir.

Kırık kaynamasını etkileyen hastaya ve hekime bağlı birçok faktör bulunmaktadır. Hekimin görevi, hastaya bağlı faktörleri önceden tespit edip gerekli önlemleri almak, riskleri hasta ile paylaşırken kendi bilgi ve becerisini hastaya en efektif şekilde sunmak olmalıdır” diye konuştu.

Kırık kemik nasıl  iyileşir?

Basit bir kırığın ortalama 3 haftada iyileşebileceğini belirten Öztürk, “Uyluk ve kaval kemiği kırıklarının iyileşmesi ise 2 ila 4 ay arasında değişiyor. Kemik dokusunun destek, koruma, hareket, yağ ve kalsiyum depolama, kan hücresi oluşturma ve boy uzamasına etkisi gibi önemli görevleri vardır. Oluşan kırıklar sonucunda bu görevlerde aksama meydana gelebilir.

Meydana gelen bir kırık, “Kallus” adı verilen yeni kemik dokusunun oluşması ile iyileşir. Ancak bazı durumlarda yeterli kallus dokusunun oluşmaması neticesinde kırıkta kaynama süresi uzayabilir veya kırığın hiç kaynamama durumu ile karşılaşılabilir. Bununla beraber kırık iyileşmesinde kemiğin yumuşak doku tutunumlarının zarar görmesi, kırık tedavisi stabilitesinin yetersizliği, bazı anatomik bölgeler, kırığa sebep olan enerji gücünün yüksekliği kemik kaybı oluşma miktarı gibi mekanik nedenler ve ileri hasta yaşı, hastalıklara bağlı düşkünlük, beslenme bozukluğu, hormon dengesizliği, sinir fonksiyonlarının azalması, kan dolaşımının azalması, sigara kullanımı, enfeksiyon varlığı, kırıkta kemik kaybı olması gibi biyolojik neden etkili olmaktadır” ifadelerini kullandı.

Yaşlı insanlarda hormonların, adale tonusunun ve damarlanmanın azalması nedeniyle kırık iyileşmesinin zor olduğunu söyleyen Öztürk, “Diyabet, cushing, hipotiroid, periferik vaskülopatiler gibi hastalıklar ile radyoterapi ve kemoterapi uygulamaları da kırık iyileşmesinin sürecine zarar verir” dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim