• BIST 8718.11
  • Altın 2244.816
  • Dolar 32.3308
  • Euro 35.1735
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

'Şifa' diye 16 cm'lik canlı balığı yutunca ölümden döndü

'Şifa' diye 16 cm'lik canlı balığı yutunca ölümden döndü
66 yaşındaki bir kadın, sahilde balık tutanların kovasından aldığı 16 cm uzunluğunda 3.5 cm eninde canlı istavriti "mide hastalığıma şifa olsun" diye yutunca mutlak bir ölümle burun buruna geldi.

Eşine ender rastlanacak, tıp kitaplarına geçecek türdeki olay İstanbul'da yaşandı. Doktorlar 66 yaşındaki kadını adeta azrailin elinden aldı. 66 yaşındaki bir kadın, sahilde balık tutanların kovasından aldığı 16 cm uzunluğunda 3.5 cm eninde canlı istavriti "mide hastalığıma şifa olsun" diye yutunca mutlak bir ölümle burun buruna geldi. Bu büyüklükteki istavrit, daha önce de küçük alabalıkları canlı yuttuğu öğrenilen kadının nefes borusunu tıkadı. Nefes alamadığı için vücut fonksiyonları duran kadın yakındaki hastaneye kaldırıldı. Doktorlar hemen müdahale etti bir bölümü gözle görünen balığı kadının boğazından çıkardı. Ardından kalp masajı yapıldı, kadının yeniden nefes alması sağlandı. Doktarların ölümün kıyısından aldığı kadın, bu sürede organların gördüğü hasar nedeniyle yoğun bakım ünitesine alındı. Medical Park Fatih Hastanesi'nde tedavisi süren kadının sağlık durumunun halen ciddiyetini koruduğu öğrenildi. 

BALIKÇININ KOVASINDAN ALDIĞI 16 CM'LİK İSTAVRİTİ CANLI YUTMAYA ÇALIŞTI

Geçtiğimiz cuma günü meydana gelen olay şöyle gelişti;  Gelini ile birlikte Eminönü'ne gezintiye çıkan kadın, sahilde dolaşırken balık tutan bir vatandaşın kovasından aldığı canlı balığı ağzına attı. Çok geçmeden nefessiz kalıp yere yığılan kadını yanındaki gelini Medical Park Fatih Hastanesi'ne götürdü. Kadına acil serviste müdahale edildi. Kadının boğazındaki balığı gören anestezi uzmanı, tutulabilir durumdaki balığı eliyle müdühale edip geri çıkardı. Nefes borusuna tüp koyularak hava alması sağlanan kadın hayata döndürüldü ve tedavinin devamı için yoğun bakım ünitesine alındı. Kadının nefes borusunu tıkayan istavrit balığının boyunun 16 cm eninin de 3.5 cm olduğu görüldü.

BALIĞIN KAFASI NEFES BORUSUNU TIKAMIŞ

Kadının boğazında kalan balığı çıkaran anestezi uzmanı, acil servise indiğinde nefes alamadığını gördüğünü ifade ederek, “Solunum yolu tıkalıydı, ağzının içine baktık, kocaman bir balık gördüm balığı elimle çıkarıp aldım. İşte yaklaşık 15-17 cm boyunda hareketsiz duran bir balıktı. Balığın kafası hastanın nefes borusunu tıkamış durumdaydı. Hasta nefes alamıyordu. Onu çıkardıktan sonra nefes borusuna tüp koyup havalandırmaya başladık. Daha sonra tıbbi müdahalede bulunduk. Kalbi çalışsın diye kalp masajı yapıldı. Hastayı yoğun bakıma aldık“ dedi.

"KUYRUĞUNDAN TUTUP ÇIKARDIM"

Panik yaşamadığını belirten anestezi uzmanı, “Ağzını açtığımda bir cisim gördüm. Bu ne ağzında birşey var dedim. Yanındakiler 'balık yuttu' dediler. Öyle deyince gördüğüm şeyin balık olduğunu anladım. Kuyruğundan tutup çıkardım. Sıra dışı bir şey sonuçta, gördüğüm bir şey değil. Zor çıktı tabi ki balık kayıyor. Başkası da çıkarabilirdi. Oğlunun bana söylediği zaten küçük canlı balık yutarlarmış. Ben ilk kez duydum. Mide ve bağırsakları temizlediğine inanıyorlarmış. Bir insan canlı balık yutacaksa. 17 cm balık yutmaz. Genel durumu kötü eğitimsizlik, cahillik işte" dedi.

"CANLI BİR ŞEKİLDE YUTMAYA ÇALIŞMIŞ"

Acil hekimi Dr. Zülfü Özkılıç ise hasta yakınlarının acil servise geldiklerinde 'Annem balık yuttu', diyerek bağırdıklarını belirterek, “Biz de 'balık yedikten sonra kılçık mı yuttu?' diyerek acil servise aldık. Acilen kalp masajına aldık, nabzı yoktu hastanın, tansiyonu sıfır, herhangi bir ritim yoktu. Acil kodu verdik. Bununla beraber ilgili branşlardan hekim arkadaşlarımız geldi. Boğazında yabancı bir cisim gördük. Yabancı cismi anestezi uzmanımız elleriyle çıkardı. Balığı hasta canlı bir şekilde yutmaya çalışmış. Yutmaya çalışırken de soluk borusuna kaçmış. Şu an yoğun bakımda. Ama henüz bilinci ve veya uyanıklığı yok. Hayati riski hala devam ediyor." diye konuştu

"YUTULAN CANLI BALIK TEDAVİ ETMEZ"

Özkılıç, hasta yakınlarına 'bu balığı neden yuttu' şeklinde sorduklarını kaydederek, "Annelerinin canlı balık yutmayı daha önceden de yaptığını söylediler. Ama balığın bu kadar büyük olmadığını daha küçük alabalık yuttuğunu söylediler. Yutulan canlı balığın hastalıklara iyi geldiğini düşünüyorlarmış. Bu nedenden yutmuşlar balığı. Hekim olarak böyle bir şeyin mümkün olmadığını düşünüyoruz. Herhangi bir sağlık literatüründe böyle bir uygulama yok. Yanlış bir uygulama" dedi.

*Küçük canlı alabalıkları "şifa niyetine" yutan kadın bu kez tam 16 santimetre uzunluğunda, 3 buçuk santimetre genişliğinde istavrit balığını canlı olarak yutmak için ağzına soktu. 

* Balık kadının yemek ve nefes borusunu tıkadı. Nefes alamayan kadının vücüt fonksiyonları kısa süre sonra iflas etti. Kan dolaşımı, beyin ve kalp... Hepsi durdu. 

* Bu şekilde hastaneye getirilen kadını ölümün pençesinden doktarlar aldı. Bir bölümü gözle görünen balık derhal çıkarıldı. Kalp masajıyla hayata döndürülen kadın, geçen sürede organlarının gördüğü ağır hasar nedeniyle yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alındı. 

* Doktorlar : Tıp'ta canlı balık yutarak hastalık tedavisi diye bir şey yok. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim