• BIST 9885.19
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

Şifa çalışanları: SGK çocuklarımın ekmeğiyle oynama, yargı kararını uygula

Şifa çalışanları: SGK çocuklarımın ekmeğiyle oynama, yargı kararını uygula
SGK'nın gerekçe göstermeden sözleşme yenilemediği İzmir'deki Özel Şifa Hastanesi'nin çalışanları, işlerine sahip çıkmak için eylem yaptı.

SGK'nın gerekçe göstermeden sözleşme yenilemediği İzmir'deki Özel Şifa Hastanesi'nin çalışanları, işlerine sahip çıkmak için eylem yaptı. İşsiz kalan ya da işsiz kalma tehlikesi yaşayan çalışanlar, SGK İzmir İl Müdürlüğü önünde yaptıkları basın açıklamasında ekmekleriyle oynanmamasını, keyfi uygulamadan vazgeçilerek yargı kararlarının uygulanmasını talep etti.

SGK, yılbaşında hizmet protokolü bulunan bazı hastanelerin sözleşmesini, evrakları tamamlamalarına rağmen gerekçe göstermeden yenilememişti. SGK'nın protokol yenilemeyerek hizmet alımını durdurmasının ardından hastalar ve çalışanlar mağduriyet yaşamaya başladı. Bazı hastaneler iş yapamazken birçok çalışanları da işsiz kalma tehlikesi yaşamaya başladı. Şifa Hastanesi çalışanları, SGK önünde toplanarak eylem yaptı. "SGK çocuklarımın ekmeğiyle oynama', "Zulüm emekçinin ekmeğine uzandı', "İşsizliği bitireceğine işsizliği arttırıyorsun', "Sağlıkla, ekmeğimle oynama', "İşsizliği çözecek bakanlık, işsiz bıraktı" pankartları açtılar.

Pak Sağlık İşçileri Sendikası (Pak Sağlık İş) Genel Başkanı Fuad Aydın, SGK'nın hukuksuzluğunun binlerce sağlık çalışanını işsiz bıraktığını söyledi. Uzun yıllardır sağlık hizmeti veren ve kalitesiyle halkın teveccühünü kazanan sağlık kuruluşlarının, sözde "paralel" safsatası bahane edilerek MEDULA sistemlerinin kapatıldığını belirten Aydın, "Adeta bu kuruluşlara kumpas kurulmuştur, çünkü SGK önce sözleşme yenilemelerini istemiş, sonra da kendince belirlediği kuruluşların tamamını sistemden çıkarmıştır." dedi.

'YARGI KARARLARI UYGULANMIYOR'

Haksızlığa uğrayan sağlık kuruluşlarının birçoğu yürütmeyi durdurma davası açarak kazanmasına rağmen yargı kararlarının uygulanmadığını söyleyen Genel Başkan Aydın, "Bu durum açıkça bir art niyetin, ötekileştirmenin ve adli yargı kararı olmadan ayrımcılık yapmanın göstergesidir." diye konuştu. Çalışma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve ilgili bütün birimlerin denetimine açık olan ve daha önce defalarca denetimden geçmiş bu kuruluşların hiçbirinde herhangi bir suç ya da usulsüzlük tespit edilemediğini belirten Fuad Aydın, buna rağmen sistemden çıkarılan kuruluşların SGK tarafından detaylı incelemeye alınacağı şeklindeki açıklamaların, hukuk adına tam bir garabet olduğunu dile getirdi: "Yani hiçbir delile dayanmaksızın önce ceza verilmekte, ardından da suç uydurulmaya çalışılmaktadır." Hukuksuz uygulamayla sadece hastaneler değil, buralarda görev yapan sağlık çalışanları ve sağlık hizmeti alan hastaların da mağdur olduğunun altını çizen Aydın, uluslararası ve ulusal hukuk tarafından güvence altına alınmış teşebbüs hürriyeti ve emekçinin çalışma, toplumun da doktor ve sağlık kuruluşu seçme hakkına açıkça saldırı olduğunu söyledi.

'ÜÇ BİNE YAKIN SAĞLIK ÇALIŞANI İŞİNİ KAYBETTİ'

SGK'nın uygulaması sebebiyle 3 bine yakın sağlık çalışanının işini kaybettiğini belirten Pak Sağlık İş Genel Başkanı Aydın, "Ülkede istihdamı arttırmakla yükümlü olan bir bakanlık, hukuksuz icraatıyla tam tersine işsizliğin artmasına hizmet etmekte, aileleriyle birlikte çetin kış şartlarının ortasında on binlerce insanı mağdur etmektedir." diye konuştu. Tedavi olmak için bu hastaneleri tercih eden on binlerce hastanın da elinden tercih hakkının alındığını savunan Aydın, tedavisi devam eden hastaların tercih etmedikleri hekimlere mecbur bırakıldığını, geçiş sürecinde yaşanabilecek her türlü hayati problemin müsebbibinin hükümet olacağını söyledi. İnsan sağlığı üzerinden siyaset yapmayı, dayatmayı ve hukuksuzluğu kınadığını belirten Fuad Aydın, iktidardaki bir zümrenin, kendi çıkarları için keyfi olarak işvereni, işçiyi ve hastaları cezalandırdığını iddia etti.

Türkiye'nin hukuk devleti olduğunu hatırlatan Aydın, Pak Sağlık İş olarak, işini kaybedecek bütün üyelerinin hakkını hukuk önünde arayacaklarını belirterek bakanlığa, "Bu hukuksuzluğun talimatını siz mi verdiniz? Eğer siz verdiyseniz hangi gerekçeye, hangi delile, hangi suça dayanarak bu talimatı verdiniz?" sorularını yöneltti. Binlerce insanın evine ekmek götürmesini engelleyen uygulamanın sorumlularını, vicdan muhasebesi yapmaya davet etti.

Eylemde, "SGK ekmeğimle oynama" şeklinde slogan atan Şifa çalışanları, daha sonra dağıldı.

Şifa çalışanları: SGK çocuklarımın ekmeğiyle oynama, yargı kararını uygula

Şifa çalışanları: SGK çocuklarımın ekmeğiyle oynama, yargı kararını uygula

Şifa çalışanları: SGK çocuklarımın ekmeğiyle oynama, yargı kararını uygula

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim