• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

Şiddetin kaynağı aile yapısı

Şiddetin kaynağı aile yapısı
OMÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Köylü: "Özellikle çocukluk döneminde anne, baba sevgisi ve sıcak aile ortamı son derece önemlidir. Eğer çocuk yeteri kadar sevgiyle beslenemiyorsa bu, mutlaka ileride bozukluk olarak kendini gösterecektir"

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi  (OMÜ) İlahiyat Fakültesi Din Psikolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa  Köylü, özellikle çocukluk döneminde anne, baba sevgisi ve sıcak aile ortamının  son derece önemli olduğunu belirterek, "Eğer çocuk yeteri kadar sevgiyle  beslenemiyorsa bu, mutlaka ileride bozukluk olarak kendini gösterecektir" dedi. 
 
Köylü,  yaptığı açıklamada, toplumda son günlerde kadına  yönelik şiddetin tek bir nedene bağlanamayacağını belirtti. 
 
Şiddetle ilgili pek çok faktör olduğunu dile getiren Köylü, bunların  başında aile hayatının geldiğini söyledi. 
 
Aile hayatındaki bozulmaların topluma şiddet olarak yansıdığını, bu  durumun aile yapısını onarmadan düzelemeyeceğini aktaran Köylü, "Özellikle  çocukluk döneminde anne baba sevgisi ve sıcak aile ortamı son derece önemlidir.  Eğer çocuk yeteri kadar sevgiyle beslenemiyorsa bu, mutlaka ileride bozukluk  olarak kendini gösterecektir" ifadesini kullandı. 
 
Köylü, çocukların sevgi eksikliğini kötü alışkanlıklarla doldurduğunu,  bu durumun ise topluma şiddet olarak yansıdığını ifade ederek, aile hayatının  yanı sıra medyanın da yayın içeriğiyle toplumda şiddet olaylarının yaşanmasında  önemli rol oynadığını savundu
 
Çocukların izlediği bazı çizgi filmlerin, internette oynadıkları bazı  oyunların şiddet içerikli olduğunu kaydeden Köylü, "Çocuk orada teorik olarak  uyguladığını, ileride pratikte uygulama yoluna gidiyor. Çocuklar küçük yaştan  itibaren anne babalarından, okuldan, arkadaş çevresinden gördükleri  olumsuzlukları normal gibi karşılıyor ve kanıksıyor" diye konuştu. 
 
"Çocuk yetiştirme konusunda değişikliğe gitmemiz gerekiyor" 
 

Köylü, mutlaka mutlu ve huzurlu aile ortamını oluşturulması  gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi: 
 
"Çocuk yetiştirme konusunda değişikliğe gitmemiz gerekiyor. Tüketim  medyasının da katkısıyla çocuklar son derece bencil, egoist ve narsist yetişiyor.  'Aman psikolojisi bozulmasın, ihtiyaçlarını karşılayalım' derken sürekli bir  şeyler bekleyen, isteklerinin sonu gelmeyen, dünyada sadece kendisinin varlığını  kabul eden, bütün canlıların kendisine hizmet etmesi gerektiğini düşünen narsist  bir nesil yetişiyor. Bu çocuklara ileride en ufak karşı çıktığınızda aşırı  tepkiler gösteriyor. Bu yüzden aile hayatına, mutluluğuna önem vermemiz gerekir." 
 
Eğitim sisteminde değişikliğe gidilmesi gerektiğini savunan Köylü, bu  tarz konuların sadece din kültürü ve ahlak bilgisi dersinde değil, bütün alanlarda işlenmesi gerektiğini dile getirdi. 
 
Köylü, çizgi filmlerin de içeriğinin mutlaka düzeltilmesi gerektiğini  savunarak, "Çocuklarımıza, insani değerlere önem veren, yardımlaşmayı, insan,  hayvan, çevre ve doğa sevgisini ön plana çıkaran filmler izletmemiz gerek" dedi. 
 
İslam inancında bir Müslüman'ın kendisi için değil, bir başkası için  yaşadığı oranda değerli olduğunu kaydeden Köylü, "Mesele dönüp dolaşıp aile  değerlerine, İslami değerlere ve bizim dünyaya örnek olduğumuz Türk kültürel  değerlerimize geliyor. Sonuçta bu değerlerin sadece okulda verilmesi yeterli  değil. Başta aile olmak üzere, okul, toplum ve medya bir bütün olarak bu konuya  katkı sağlamalıdır" diye konuştu. 

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim