• BIST 8884.22
  • Altın 2238.926
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.0937
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C

Sıcaklar şiddet ve depresyonu artırıyor

Sıcaklar şiddet ve depresyonu artırıyor
Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikolog Fatih Yaldız, yaz aylarında aşırı sıcaklar nedeniyle şiddet, depresyon, öfke atakları gibi psikiyatrik...

Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikolog Fatih Yaldız, yaz aylarında aşırı sıcaklar nedeniyle şiddet, depresyon, öfke atakları gibi psikiyatrik rahatsızlıkların yüzde 20-30 artığını vurgulayarak "Özellikle Adana bu konuda ünlü. Hatta Adana'nın depresyondaki etkisi bir araştırma konusu bile olabilir" dedi. Vatandaşlar ise sıcakların neden olduğu ter, yorgunluk, tansiyon, trafik stresi gibi unsurların asabiyete yol açtığını anlattı.

Yurt genelinde hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte Adana'da da son 39 yılın sıcak rekoru kırıldı.

İklimin insan psikoloji üzerinde ciddi etkileri olduğunu anlatan Psikolog Yaldız, insan bedeni ve psikolojisi için en uygun sıcaklığın 22-25 derece arasında olduğunu kaydetti.

Psikiyatrik hastalıklarda yaz aylarında ciddi artışlar olduğunu anlatan Yaldız, bunların bipolar bozukluk, manik depresif bozukluk, aşırı sıvı kaybına bağlı bunama gibi hastalıklar olduğunu kaydetti.

"Zihniniz bedeninizle uyum sağlamakta güçlük çekiyor"

Yaz aylarında pek çok insanın öfke kontrolünü de kaybettiğini dile getiren Yaldız, depresyon ve anksiyete hastalarının bu aylarda zorlandığını bildirdi. En çok karşılaşılan psikolojik sorunları anlatan Psikolog Yaldız, şöyle devam etti:

"İnsanlar özellikle trafikte, evde, çalışma yaşamında büyük stres ve sıkıntılar yaşıyorlar. Sıkıştıkları için insanları tolere etmekte, hoş karşılaşmakta sıkıntı yaşıyorlar. Agresiflikler, tartışmalarla çok karşılaşıyoruz. İşe giderken bile aşırı sıcaklarda sıkıntılarla karşılaşıyoruz. İnsanlar iş yerinde, kamu kurumlarında bile tahammülsüz oluyor. Daha sonra eve dönünce ailenizle bile sorunlar yaşamaya başlıyorsunuz. Bedeniniz yoruluyor. Zihniniz bedeninizle uyum sağlamakta güçlük çekiyor. Bu iletişime yansıyor."

"Testosteron hormonunun şiddetle ciddi bağlantısı var"

Yaz aylarında psikiyatrik hastalıkların yüzde 20-30 arttığını vurgulayan Yaldız, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Klinik deneyimlerimiz şunu gösteriyor ki aşırı sıcakların daha fazla suç oranına etkisi var. Şiddetle, erkeklik hormonu olan testosteron arasında ciddi bağlantılar var. Özellikle agresif veya tahammülsüz olmamızın nedeni sıcağın testosteron üzerindeki etkisi. Hastalar hastane ortamına şiddetle geliyorlar, onların tahammülsüz oldukları yüz ifadelerinden anlaşılıyor ama daha serin bir yere gidiyorlar, anlayışla karşılanacakları bir yere gidiyorlar ve biz onları anlamaya çalışıyoruz. Daha sonra duyguları düzeliyor. Onlara ani kararlar almamaları gerektiğini ve hatta bu aylarda alacakları kararları öfkelerini dindirmek için dondurmaları ödevini veriyoruz. Daha sağlıklı düşündüğünüz akşam saatlerinde, sabah saatlerinde karar almalarını öneriyoruz. Çünkü bu sinirler anlık gerçekleşiyor. Siz farkında olmadan sıcakta işinize gidiyorsunuz, koşuşturuyorsunuz. Sıcak havalarda bunu yapmak zorundasınız ama sıcağın üzerinizde bu kadar etkili olduğunu düşünmüyorsunuz. Bir yerden sonra sabrınız taşıyor ve öfke patlamaları oluyor. Buna manipülatif etki diyoruz."

"Adana'nın depresyondaki etkisi araştırma konusu olabilir"

Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği'ne bağlı Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikolog Fatih Yaldız, saldırganlık ve asabiyetin aile ortamına, kişiliğe ve eğitime göre değişiklik gösterdiğine dikkat çekerek, "Depresyon rahatsızlıklarında artış var. Özellikle Adana bu konuda ünlü. Hatta Adana'nın depresyondaki etkisi bir araştırma konusu bile olabilir" ifadelerini kullandı.

Haluk Yıldır isimli bir otobüs şoförü ise sıcakların stresin yaz aylarında hep varolduğunu dile getirerek, otobüslerdeki klimanın bu stresi azalttığını kaydetti.

Mehmet Yılmaz isimli emekli vatandaş da sıcakları "Sinir yapar sıcaklar. Tansiyon yükselir, kalp atışları değişir. Her tarafın sinir, strese girer" ifadeleriyle anlattı.

Öğrenci Dilara Özdemir ise sıcakların babası üzerinden örnek vererek "Araç kullanırken, işten gelirken, daha çok çalışırken o yorgunluk asabiyete sebebiyet veriyor. Özellikle dolmuş şoförlerinde oluyor. İnsanlarda sıcak, ter, yorgunluk da peşinden asabiyeti getiriyor" dedi.

Sıcaklar şiddet ve depresyonu artırıyor

Sıcaklar şiddet ve depresyonu artırıyor

Sıcaklar şiddet ve depresyonu artırıyor

Sıcaklar şiddet ve depresyonu artırıyor

Sıcaklar şiddet ve depresyonu artırıyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim