• BIST 9882.78
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 19 °C

Sıcaklar beyin kanaması riskini tetikliyor

Sıcaklar beyin kanaması riskini tetikliyor
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sıcakların neden olduğu hastalıklar da kendini göstermeye başladı. Uzmanlar, aşırı sıcakların beyin kanaması riskini artırdığını, bu nedenle risk grubundaki kişilerin dikkatli olması gerektiği uyarısında bulundu.

Uzmanlar, yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte aşırı sıcaklarla birlikte gelen hastalıklara karşı vatandaşları uyardı.

Beyin, Sinir, Omurilik Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hidayet Akdemir, beyin kanamalarının, düzenli doktor kontrolü olmayan ve düzenli tansiyon düşürücü ilaç kullanmayan, beslenmesine dikkat etmeyen, hareketsiz bir yaşam sürdüren kişilerde daha sıklıkla görüldüğünü, aşırı sıcakların da hastalığın görülme oranını artırdığını söyledi.

Sigara ve alkol de riski artırıyor

Beyin kanamalarına, beyin damar hastalıkları, hipertansiyon, travma, kanama bozuklukları, ilaç kanamaları ve beyin tümörlerinin sebep olabildiğini dile getiren Prof. Dr. Akdemir, sigara ve alkol kullanımı, genetik yatkınlıkla ilaç alışkanlıklarının risk faktörleri arasında yer aldığını belirterek konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

Her yaşta görülebiliyor

“Beyin kanamalarının genellikle ileri yaş hastalığı olmakla birlikte çocukluk ve ergenlik çağında da görülebiliyor. Erişkinlerde en sık 50'li yaşlarda, beyin damar genişlemeleri (anevrizma), çocukluk yaşlarında ise beyin damar yumağı (AVM) kanamaları şeklinde görülüyor.

Özellikle hipertansiyona bağlı beyin kanamaları, daha ileri yaşlardaki kişileri etkiler. Bu tip kanamalar düzenli doktor kontrolü olmayan ve düzenli tansiyon düşürücü ilaç kullanmayan, beslenmesine dikkat etmeyen, hareketsiz bir yaşam sürdürenlerde daha sıklıkla görülür. Özellikle yaz mevsiminde aşırı sıcaklara bağlı olarak görülme oranı artmaktadır."

Yüksek tansiyon hastaları risk altında

Beyin kanamasına neden olan damar hastalıklarının özellikle 40 yaşından sonra zaman zaman baş ağrısı şikayetiyle kendini gösterdiğini dile getiren Prof. Dr. Akdemir, yüksek tansiyonun da beyin kanamalarının önemli nedenleri arasında yer aldığını söyledi.

Beyin damar hastalıklarında erken teşhisin hayati önem taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Akdemir, “Öncelikle kişinin hayatında daha önceleri hiç yaşamadığı şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, bilinç kaybı ortaya çıkarsa vakit geçirmeden beyin sinir cerrahi uzmanına başvurmalıdır.

Yüksek tansiyonu olduğu bilinen kişiler verilen tansiyon düşürücü ilaçları düzenli kullanmalı ve kan basıncı normalleştirilmelidir.

60 yaş üzeri bireyler özellikle yüksek tansiyon ve kalp hastalığı olanlar, kan sulandırıcı ilaç kullananlar düzenli kan testleri yaptırarak doktor kontrolünde yaşamalıdır, bu tür hastalığı olanlar aşırı sıcaklardan kaçınmalıdır" diye konuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim