• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 18 °C

Sıcak Havalar Kayısıda Don Riskini Artırdı

Sıcak Havalar Kayısıda Don Riskini Artırdı
Malatya'da Organik Meyve Üreticiler Birliği Başkanı İlhan Tursun, hava sıcaklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin kayısı ağaçlarında...

Malatya'da Organik Meyve Üreticiler Birliği Başkanı İlhan Tursun, hava sıcaklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin kayısı ağaçlarında erken çiçeklenmeye neden olabileceğini, böylece don riski oluşabileceğini belirtti.

İlhan Tursun, son günlerde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini ifade etti. Sıcaklıkların böyle devam etmesi durumunda kayısı ağaçlarının uyanarak erken çiçeklenmesinin kuvvetle muhtemel olduğuna işaret eden Tursun, ilerleyen günlerde don olayı gerçekleşmesi durumunda kayısı ağaçları için tehdit oluşacağını dile getirdi.

Uzun yıllar ortalamasına göre çiçeklenme döneminin 10 gün öncesinde olunduğunu söyleyen Tursun, "Son günlerde iklim, sıcaklık değerleri mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Bu durum kayısı için bir risk teşkil ediyor. Önümüzdeki günlerde sıcaklığın nasıl seyredeceğini bilemiyoruz ancak günümüzdeki gibi sıcak havalar devam ederse ciddi risk olacaktır. Uzun yıllar ortalamasına bakıldığında Malatya'daki kayısı ağaçlarının çiçeklenme tarihlerine bakıldığında, en erken çiçeklenme 2014 yılında 25 Şubat'ta gerçekleşmişti. O yıl da bilindiği gibi kayısıların yüzde 95 dondan etkilenmişti. Onun dışında da ortalama çiçeklenme tarihi 10 ila 20 Mart arasındadır. Bu tarihlerde kayısılarda çiçeklenme oluştuğunda genellikle o yıllar kayısılar için don riski oluşmuyor. Ürün kendini kurtarabiliyor. Günümüzde de o tarihlerin 10 gün öncesine denk geliyor. Şu anda zaten domur ilacı atılıyor" diye konuştu.

23 Nisan'a kadar don olayı riski olduğunu kaydeden Tursun, "Çiftçilerimiz ilaçlarını bu arada aksatmasınlar, ilaçlamayı zamanında yapsınlar. Çiçeklenme yakın bir dönem var. Havalar böyle sıcak devam ederse bir haftaya kadar çiçeklenme oluşabilir. Ama temennimiz tekrar iklimin biraz daha soğuması ve çiçeklenmenin ileri bir tarihe gitmesidir. 10 Mart öncesi çiçeklenmede yine don riski ile karşı karşıya kalıyoruz. Bu da tespit edilmiş verilerdir. Uzun yıllara bakıldığında 22-23 Mart, 29-30 Mart ve 18-23 Nisan tarihleri arası riskli tarihler olarak dikkat çekiyor. Bu tarihler arasında don olayı gerçekleşmiş. İnşallah bu yıl don olayı riskiyle karşı karşıya gelmeyiz" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim