• BIST 10218.58
  • Altın 2444.587
  • Dolar 32.193
  • Euro 34.7877
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

SGK'dan bilgi saklayan yandı

Sosyal Güvenlik Kurumu, daha önce sadece protokollere dayalı olarak gerçekleştirdiği, bankalar, elektrik, gaz ve su dağıtım şirketleri gibi kuruluşlardan bilgi alma uygulamasına ilişkin bir yönetmelik yayımladı.

Yönetmeliğe göre, bankalar ve kamu kurum ve kuruluşları, kanunla kurulmuş kurumlar, döner sermayeli kuruluşlar ile diğer tüzel kişilikler SGK ile protokol yapmak zorunda kalacak ve bilgi paylaşımını ticari sır, vb. gerekçelerle engelleyemeyecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu, şirket ve kişilerin sigortalılık kayıtlarını kontrol etmekte ve kayıt dışı olanları kayıt altına almakta kullandığı en önemli araçlardan biri olan, bankalar ve diğer kurumlarla bilgi paylaşımına yönelik olarak yürüttüğü faaliyeti yönetmeliğe bağladı. Yönetmeliğe göre, bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere asgari ücretin iki katı aylık ceza uygulanacak. Protokol imzalandıktan sonra mücbir sebep dışında bilgi vermeyenlere asgari ücretin 5 katı, geç bildirmelerinde ise 2 katı aylık ceza verilecek.

SGK resen sigortalı kaydı yapacak

Yönetmeliğe göre, yapılan denetim ve incelemeler sonucunda işyeri ve işçilerin sigortalı olması gerektiği tespit edildiğinde, bildirim ve tebliğ yapılacak. Bunun sonucunda kayıt olunmaması durumunda SGK, resen bu şirket ve kişileri sigortalı yapacak ve yükümlülüklerini başlatacak.

Yönetmelik kapsamına giren kuruluşlar SGK’nın talebi halinde, devlet güvenliği, özel ve aile hayatı gizliliğine ilişkin bilgiler konusundaki gizlilik ilkelerine riayet edilecek ancak bu maddelere dayalı gerekçelerle bilgi verilmekten kaçınılamayacak. Bankalar sırrın ifşasının yasaklanması hükümlerini uygulamayacak, Maliye Bakanlığı vergi mahremiyeti gerekçesini gösteremeyecek. Kişilere ilişkin bilgiler içinde TC kimlik numarası, yabancılar için yabancı kimlik numarası, tüzel kişiler için vergi kimlik numarası bildirilecek. Kamu kurumlarınca yapılan denetimler, tutanak, rapor, form ve bilgiler SGK ile paylaşılacak. Diğer kamu kurumlarına verilen bilgiler SGK’ya da verilmiş sayılacak.

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim