• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 16 °C

Sezaryen Doğumlar Ve Akılcı İlaç Kullanımı Toplantısı Yapıldı

Sezaryen Doğumlar Ve Akılcı İlaç Kullanımı Toplantısı Yapıldı
Nevşehir'deki sağlık kurumlarının yöneticileri Nevşehir'deki sezaryen doğumlarının azaltılması ve akılcı ilaç kullanımı konularının ele alındığı...

Nevşehir'deki sağlık kurumlarının yöneticileri Nevşehir'deki sezaryen doğumlarının azaltılması ve akılcı ilaç kullanımı konularının ele alındığı toplantıda bir araya geldi.

Sağlık Müdürlüğü toplantı salonunda Sağlık Müdürü Dr.Rahim Ünlübay başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Müdür Yardımcısı Dr.Mehmet Kayacan, Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Dr.Tarık Akbaş, Halk Sağlığı Müdürü Dr.Mahmut Aydın, Kamu Hastaneleri Birliği (KHB) Genel Sekreteri Uzm.Dr.Muhammed Çömçe ile Nevşehir il genelinde faaliyet gösteren Devlet ve özel hastanelerin başhekimleri katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Sağlık Müdürü Dr.Rahim Ünlübay, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) sezaryen doğumla ilgili yüzde 5 - 15 oranını esas aldığını, yüzde 20'yi de kabul edilebilir. Ancak ülkemizdeki sezaryen doğumların oranın bu rakamın çok üzerinde olduğunu belirtti. Ünlübay,Nevşehir il genelinde de Devlet Hastanelerine nazaran özellikle özel hastanelerde bu oranda yükseklik olduğunu vurgulayarak oranların düşürülmesine yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini, hasta sezaryen istese bile, mutlaka iki yöntem hakkında da iyice bilgilendirilmesini, tıbbi zorunluluk dışında sezaryen ile doğum yapılmaması gerektiğini söyledi.

Toplantıda konu hakkında görüşlerini dile getiren Halk Sağlığı Müdürü Dr.Mahmut Aydın'da, doğumda doğal yolun önemi, sezaryenin ise sadece acil durumlarda uygulanması gereken bir ameliyat olduğu ve riskleri olduğu konusunda anne adaylarının bilinçlendirilmesinin büyük önem taşıdığını ifade etti.

Nevşehir KHB Genel Sekreteri Uzm.Dr.Muhammed Çömçe ise anne adaylarının normal doğum korkusu sebebi ile sezaryeni talep ettiğini belirterek, bu konuda topluma ve anne adaylarına yönelik yapılacak eğitimlerle farkındalık oluşturulması gerektiğini söyledi.

Akılcı İlaç Kullanımı

Sağlık Müdürü Dr.Rahim Ünlübay toplantıda ayrıca tüm Dünya'da olduğu gibi ülkemizde de ciddi bir halk sağlığı sorunu haline gelen akılcı olmayan ilaç kullanımı konusunda açıklamalarda bulundu.

Antibiyotik kullanımının Avrupa'da tüm ilaçlar arasında dördüncü ve beşinci sırada iken, ülkemizde birinci sırada olduğunu ifade eden Ünlübay, Nevşehir'de reçetelere yazılan antibiyotik oranın Türkiye ortalamasını biraz altında olduğuna işaret etti. Ünlübay, bu oranın daha da aşağıya çekilmesi için hasta ve hekimlerimizin akılcı ilaç kullanımı konusunda eğitimlerle desteklenerek bilinçlendirileceğini belirtti.

Sezaryen Doğumlar Ve Akılcı İlaç Kullanımı Toplantısı Yapıldı

Sezaryen Doğumlar Ve Akılcı İlaç Kullanımı Toplantısı Yapıldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim