• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C

'Sert tedbirler' getiren İş Güvenliği paketi çıkmadan yumuşadı!

'Sert tedbirler' getiren İş Güvenliği paketi çıkmadan yumuşadı!
İş güvenliği paketinde öngörülen cezalara kısmi yumuşama geliyor. Cezaların yumuşatıldığı sektörlerin başında maden ve inşaat bulunurken ihalelerden men yasağında da sürenin esnetilmesi gündemde.

Soma ve Torunlar inşaat facialarının ardından kamuoyunda büyük tepki çeken iş cinayetlerini engelleme iddiasıyla gündeme getirilen iş güvenliği paketindeki 'sert' tedbirler daha hazırlık aşamasında iken yumuşadı. Değişiklik akla Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in faciaların ardından sık sık yaptığı, 'madenleri kapatmak istediğimizde hatırlı kişilerden baskı görüyoruz' şeklindeki açıklamalarını getirdi.

Hürriyet gazetesinden Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre, maden sektöründe yaşanan ölümlü iş kazasında kusuru olduğu yargı kararı ile kesinleşen işveren için 2 yıl ihale yasağı öngörülmüştü. AK Partili milletvekilleri tarafından verilecek önergeyle, ihalelerden men süresi “kusuru oranında iki yıla kadar” olarak değiştirilecek. Böylece 2 yılın altında da ceza verilmesine olanak sağlanacak. Yapılan denetim sonucunda işin durdurulmasını gerektiren bir durum tespit edilirse uygulanması öngörülen idari para cezaları da tasarıdan çıkarılacak. Ayrıca maden ve yapı işyerlerinde cezaların yüzde 300 oranında artırılarak uygulanması düzenlemesinden vazgeçilecek. 250’den daha fazla çalışanı bulunan işyerlerinde, para cezalarının katlanarak artırılması düzenlemesinin de tasarıdan çıkarılması planlanıyor.

BARET CEZASI DA YUMUŞUYOR

Çalışanlarına standartlara uygun ve CE belgeli kişisel koruyucu donanım temin etmeyen işyerlerine tasarıda, çalışan başına aylık 1000 TL ceza verilmesi düzenlemesi bulunuyor. Ancak verilecek önergeyle söz konusu ceza çalışan başına 500 TL’ye çekilecek. Böylece, kaza olmadığı için teşvik alan işyerlerinde, bu süreçte yaşanan iş kazasını bildirmemenin cezası yumuşatılacak. Tasarıda böyle bir durumda hem teşvikten men edilme, hem de idari para cezası uygulanması öngörülüyor. Ancak önergeyle idari para cezasından vazgeçilmesi, sadece teşvikten 5 yıl süreyle yasaklama kararının yasa maddesine dönüştürülmesi hedefleniyor. Bu düzenlemenin gerekçesi de, “İki ayrı yaptırım yerine teşvikten yararlanmama yaptırımı yeterli olacaktır” olarak belirtiliyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim