• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 18 °C

Sekiz ayda 70 kilo verdi

Sekiz ayda 70 kilo verdi
Hayatının çok büyük bir bölümünü aşırı kilo sorunları yaşayarak geçiren, aynı zamanda bu durumdan psikolojik olarak da etkilenen Yalçın Aydın durumu nasıl çözdü?

Şeker, tansiyon ve uyku apnesi gibi pek çok fazla yandaş hastalığı olan, aşırı kilo dolayısıyla yaşamı çekilmez bir durum alan 37 yaşındaki Yalçın Aydın, ameliyat korkusunu yenip İzmir'de gercekleşen tüp mide ameliyatıyla 8 ayda 150 kilodan 80 kiloya indi. Hayatının çok büyük bir bölümünü aşırı kilo sorunları yaşayarak geçiren, aynı zamanda bu durumdan psikolojik olarak da etkilenen Yalçın Aydın, Bursa'dan İzmir'e gelip tüp mide ameliyatı oldu ve 8 ayda 70 kilo vererek 150 kilodan 80 kiloya fena düştü .

Obez ve şeker hastalığı dolayısıyla pankreas nakli planlanan pek çok fazla hastaya pankreas nakli olmak yerine obezite ameliyatı ile ümitlenme olan İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Medicalpark Hastanesi Organ Nakli ve Obezite Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ünal Aydın, hastaların yanlış yönlendirildiğini Tip 1 şeker hastalığı için pankreas nakli yapılabileceğini ancak tip 2 hastalarının birçoğunun obezite cerrahisi ile tedavi edilebileceğini belirtti .

'AMELİYAT KELİMESİNDEN KORKUYORDUM'

Aydın, 14 yıldır şeker hastalığı dolayısıyla yaşamı çekilmez bir durum almakta olduğunu ve başarılı bir operasyonla sıhhat sorunlarını geride bıraktığını ortaya koyarak sözlerini şu şekilde devam ettirdi : 'Ameliyat kelimesinden çok fazla korktuğum için cesaret edip mide küçültme ameliyatını düşünememiştim. Uzun süredir yaşadığım kilo problemi sıhhat sorunlarının yanında pek çok fazla olumsuzlukları birlikteliğinde getirmişti. Bursa'da yaşamama rağmen araştırdım ve hem nakil hem de obezite hususunda uzman olan Ünal Hocayı buldum. Benim için naklin değil obezite ameliyatının daha uygun olduğunu belirtti ve hemen obezite ameliyatı olmaya karar verdim.'

'BEDENİME GÖRE KIYAFET BULABİLİYORUM'

İnsanların ameliyattan korkmaması gerekmekde olduğunu ifade eden Aydın, ameliyat sonrasındaki süreci şu şekilde söyledi : 'Ben ameliyatın avantajlarını çok fazla konforlu yaşadım ve ameliyattan iki saat gibi kısa bir zamanda ayağa kalktım. Ameliyattan 5 gün akabinde 10 kilo verdim. Benim için hayatımın başlangıç noktasıydı. Farklı bir kimlik kazanmış gibiyim. En önemlisi bir mağazaya girdiğimde istediğim her şeyi bedenime göre bulabiliyorum. Güne güzel başlamak ve sıhhat kalitesinin yaşama kattığı enerji paha biçilemez. Hem obezite hem de şeker hastalığından aynı anda kurtulmuş oldum.'

'YANLIŞ YÖNLENDİRİLİYORLAR'

Organ nakli ve obezite cerrahisi uzmanı Doç. Dr. Ünal Aydın da mevzu ile ilgili şu bilgileri verdi: ''Morbid obezite ve şeker hastalığı gün içerisinde için dünyadaki en önemli sıhhat sorunlarından biri. Özellikle morbid obeziteyle beraber yandaş hastalıklar, sosyal sorunlar iş üretiminin azalması ve insanların kendi kapasitelerini kullanamamaları dolayısıyla pek çok fazla yandaş problemi birlikteliğinde getiriyor. Bu sebepten ötürü hem memleket ekonomisini hem sıhhat sektöründeki ekonomiyi olumsuz etkilediği gibi hastaların hayatlarını çekilmez hale getiriyor."

Morbid obezitesi olan insanların Dünya Sağlık Örgütü'nün çalışmasına göre 10 sene daha kısa yaşadığını ifade eden Aydın, sözlerini şu şekilde tamamladı: "Bunun gibi pek çok fazla hastalıklara yakalanma riski daha da artıyor. Hipertansiyondan diyabete ve depresyona kadar pek çok fazla başlık var. Modern toplumda insanların hareketlerinin çok fazla azaldığı, kısıtlandığı ve yiyeceğe daha basit ulaşmaları dolayısıyla obezite artık çağın hastalığı olarak kabul ediliyor. Bu noktada insanların bu kadar yiyeceğe elini uzatabildiği bir ortamda tabi ki tavsiye edilen; diyet ve sporla kilolarını denetim altında tutabilmek.

Fakat bunların başarılamadığı hastalarda biz ameliyatla ihtiyaç midesini küçülterek ihtiyaç başka yöntemlerle hastaların kilo vermeleri sağlıyoruz. Hastalar obeziteyle beraber şeker hastalığı da söz konusu olduğunda çoğu vakit yanlış yönlendiriliyor. Oysa bu hastaların çoğu, obezite ameliyatıyla hastalığından kurtulabiliyor. Yalçın Bey de bu hastalardan biri. Yüksek kilolarla bir hayli güç olan yaşamı ameliyattan akabinde normale döndü, daha iyi üretmeye başlayıp daha sevinçli yaşama geçmiş oldu.''Sekiz ayda 70 kilo verdi

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim