• BIST 9880.13
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 25 °C

SDÜ’den Çanakkale Sanal Rehberi Uygulaması

SDÜ’den Çanakkale Sanal Rehberi Uygulaması
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Bilgisayar Mühendisliği Bölümü tarafından geliştirilen "Çanakkale Rehberi" adlı mobil uygulama ile Çanakkale Şehitliğini...

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Bilgisayar Mühendisliği Bölümü tarafından geliştirilen "Çanakkale Rehberi" adlı mobil uygulama ile Çanakkale Şehitliğini ziyaret eden herkese rehberlik hizmeti sağlanacak.

SDÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Habil Kalkan ve öğrencileri tarafından 18 aylık süren bir çalışma sonucunda hayata geçirilen proje ile Şehitliği gezen ziyaretçilerin, Çanakkale ruhunu yakından hissederek bölgeden ayrılması hedefleniyor.

Yarımadadaki 39 farklı nokta hakkında bilgilendirmenin yapıldığı proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Habil Kalkan, Çanakkale Şehitliği'ni ziyaret edenlerin sayısının her geçen gün arttığına dikkat çekti.

Sadece geçen yıl 2 milyon yerli 500 bin yabancı ziyaretçinin şehitliği ziyaret ettiğini kaydeden Doç .Dr. Kalkan, "Bu ziyaretçilerin çok az bir kısmının rehberlik hizmeti aldığını fark ettik. Önemli bir ziyaretçi kesimi gittiği yerdeki kitabelerde anlatılanlarla yetinmekte. Bir rehber desteği almadan yapılan geziler çok etkili geziler değillerdir. Çanakkale ruhunun ziyaretçilere rehberlik almadan aktırılması çok zordur. Esasında bu çalışma bu ihtiyaçtan doğdu. Biz de bireysel veya toplu gezen herkesin rehberlik hizmetini almasını sağlayan bir yazılım gerçekleştirmek istedik. TÜBİTAK tarafından desteklenen bu çalışmaya bilgisayar mühendisleri, tarihçiler o bölgedeki profesyonel rehberler destek verdi. Gerek ansiklopedik, gerek mimari ve yaşanmış olayla ilgili derlemeler yapıp bunu profesyonel şekilde seslendirdik" diye konuştu.

Uygulamanın android sistemli akıllı cep telefonları için geliştirildiğini belirten Kalkan, "Ziyaretçilerin harita üzerinden gitmek istedikleri yerleri seçmeleri yeterli olacaktır. Geliştirdiğimiz uygulama, ziyaretçileri görmek istedikleri yerleri içine alacak şekilde en kısa güzergaha çıkarmaktadır. GPRS üzerinden en az zaman ve yakıt tasarrufuyla ziyaretçilere bölgeyi gezdirmektedir. Ziyaretçiler görmek istedikleri yerlere gittiğinde işitsel, görsel bilgileri alabilmektedir. Çanakkale Zaferi'nin 101'inci yılı olan 18 Mart 2016'da tüm ziyaretçilerin kullanımına bu uygulamayı sunuyoruz. Çanakkale için geliştirilmiş olan proje ülkemizde herhangi bir gezi noktası içinde programlanabilir durumdadır" dedi.

SDÜ’den Çanakkale Sanal Rehberi Uygulaması

SDÜ’den Çanakkale Sanal Rehberi Uygulaması

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim