• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 24 °C

Scholz, Ukrayna'dan tahıl ihracatı konusundaki yapıcılığı için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti

Scholz, Ukrayna'dan tahıl ihracatı konusundaki yapıcılığı için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Türkiye'nin Ukrayna'dan tahıl ihracatı konusunda yapıcı ve önemli rol oynadığı için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti.

Scholz, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Berlin'de düzenlenen ortak basın toplantısında, "Türkiye Ukrayna'dan tahıl ihracatı konusunda yapıcı ve önemli rol oynadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a kişisel katkısından ötürü teşekkür ederim." dedi.

Dünyadaki birçok krizle uğraştıklarını belirten Scholz, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığının sona erdirilmesi konusunda Erdoğan ile mutabık olduklarını belirtti.

Scholz, İsveç'in NATO'ya katılım protokolüne ilişkin teklifin TBMM'ye sunulduğunu hatırlatarak İsveç'in NATO üyesi olacağına inandığını kaydetti.

İsrail'in Gazze saldırılarına da değinen Scholz, Hamas'ı kesin bir dille kınadıklarını belirterek, "Bölgedeki gerilimde neler yapabiliriz bunu konuşacağız. Bölgedeki çatışmanın yayılması konusunda endişe duyuyoruz. İsrail'in uluslararası hukuka göre kendisini savunma hakkı vardır. Her hayatın eşit değere sahip olduğunu söylüyoruz. Gazze'deki halkın yaşadıkları bizi de üzüyor. Bu sene tekrar 160 milyon avroluk yardım sağlıyoruz. İki devletli çözüm nihai hedef olmalıdır. İsrail'in varoluş hakkı olmazsa olmazımızdır. Ülkemizdeki Yahudi düşmanlığına hiçbir şekilde yer yoktur." değerlendirmesinde bulundu.

Scholz, Almanya'daki Müslüman nüfusa dikkati çekerek, "Almanya'da 5 milyon Müslüman'ın burada bir yeri vardır, biz bunları inkar edenlere de karşıyız." dedi.

Ortadoğu'da büyük gerilimler yaşandığını ve bölgede olup bitenlerin kendileri için önemli olduğunu ifade ederek, "Kısmen görüş farklılığımızın olduğu doğrudur. Zor zamanlarda doğrudan konuşmak önemlidir." diye konuştu.

ek1-002.png

Alman Başbakan, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği konusunda somut ilerleme meselesini de konuşacaklarını kaydederek, "İlişiklerde potansiyelimizin gerisinde kaldık, burada nasıl bir ilerleme sağlayacağız, ona bakacağız." ifadesini kullandı.

Düzensiz göçün önemli olduğunu dile getiren Scholz, "Bunu sınırlandırmak istiyoruz. 2016'da iyi bir anlaşmaya varıldı. AB'de (bu anlaşmanın) iyileştirilmesi ve sürdürülmesi için katkıda bulunmak istiyoruz, bu anlaşma karşılıklı yararımızadır." değerlendirmesini yaptı.

Alman ve Türk halklarının birçok bakımdan yakın ilişkilere sahip olduğunu vurgulayan Scholz, Türkiye'de yaşanan 6 Şubat depreminde Almanya'dan yapılan yardımlarla bu ilişkinin ne kadar önemli olduğunun ortaya konulduğunu belirtti.

ek2-002.png

İki devletli çözüm mesajı

Scholz, toplantının soru-cevap bölümünde, İsrail'in kendini savunma hakkına Almanya'nın verdiği desteği yineleyerek, "Sivil mağdurların sayısını azaltmamız gerekiyor." diye konuştu.

Gazze'ye insani yardımların girmesi için erken aşamada Almanya olarak adımlar attıklarının da altını çizen Scholz, Hamas'ı, "Gazze'yi rehin almakla" suçladı.

Rehinelerin salıverilmesi ve Gazze'deki yabancı ülke vatandaşlarının bölgeden çıkabilmesi için Mısır, Katar ve Türkiye gibi ülkelerle görüşmelerin yapıldığını kaydeden Scholz, AB zirvesinde de bu konunun gündeme geldiğini hatırlattı.

Scholz, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırıları yeniden yapamaz hale getirilmesi gerektiğini savunarak, iki devletli çözümün geleceğin perspektifi olarak desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin Karadeniz Tahıl Girişimi'ne verdiği desteğin önemine yeniden işaret eden Scholz, "(Türkiye tarafından) Çok iyi bir aracılık yapıldı. Rusya'nın maalesef bu anlaşmadan çekilmesi çok üzücü." dedi.

İstanbul Haber Ajansı

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim