• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 15 °C

Savcı Akkaş: Bilal Erdoğan 8 şüpheliden biriydi!

Savcı Akkaş: Bilal Erdoğan 8 şüpheliden biriydi!
25 Aralık savcısı Muammer Akkaş, hakkında yürütülen soruşturma ile ilgili verdiği ifadede, çarpıcı bilgilere yer verdi. Akkaş, "Bilal Erdoğan ifadeye davet ettiğim 8 şüpheliden biriydi" dedi.

 25 Aralık savcısı Muammer Akkaş, hakkında HSYK 2.Dairesince yürütülen soruşturma ile ilgili savunmasında, 25 Aralık soruşturmasından Başsavcı ve Başsavcı Vekili’nin soruşturmadan haberdar olduğunu anlattı. Soruşturmanın 2012 yılında farklı bir dosyadan tefrik edilerek üzerine kaydedildiğini anlatan Akkaş, Başsavcı Vekili Oktay Erdoğan’ın çalıştığı bürodaki kritik dosyaları kendisine verdiğini ve kendisine güvendiğini ifade etti. Ayrıca 25 Aralık soruşturmasının HSYK Müfettişlerince 2 yıl üst üste incelendiği ve savcı Akkaş’ın değerlendirme notlarının da yüksek olduğu ortaya çıktı. Akkaş, savunmasında Başsavcı’nın savcılık takdirine soruşturma sürecine yön vermeye çalıştığını da anlattı.
010920141108012627490_3.jpg

İşte Akkaş’ın savunmasından satır başları;
 
Cumhuriyet Başsavcı vekili Oktay Erdoğan TMK.10.Maddesiyle yetkili bürodayken,  önemli gördüğü soruşturmaları bana kaydediyordu. Ayrıca bu güvenin göstergesi olarak da TMK.10 bürosunda benden daha kıdemli savcılar olmasına rağmen iş bölümüne göre Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği vekâletini bana bırakmaktaydı.
 
“Operasyon yapmam engellenerek takdirime yön verilmek istendi”
 
C.Başsavcısının ve vekilinin bu soruşturma sırasında görevlerini hiçbir baskı altında kalmadan yapmalarını beklerdim. Ancak Başsavcı dosyayı alıp başka savcıya verebilir, nitekimde bu yapılmıştır. Ancak bir savcının hukuki takdirine yön veremez. Benim operasyon yapmam engellenerek takdirime yön verilmek istenmesinden olay kaynaklanmaktadır.
 
Bilal Erdoğan’a davetle ifadeye çağrılan 8-9 kişiden biri
 
 “2012\656 nolu soruşturma kapsamında 25.12.2013 tarihinde  bir kısım şüpheliler hakkında gözaltı kararı verdim. Bir kısım şüpheliler hakkında ise tebligat çıkararak ifadelerinin alınması için C.Başsavcılığına davet ettim. Ancak 25\25.12.2013 günü soruşturma dosyasının UYAP ortamında uhdemden alınması nedeniyle bir kısım şüpheliler hakkında hazırladığımız tebligatlar postaya verilemedi. Çağrı kâğıtları iki nüsha olarak hazırlanır, bir nüshası ilgili kişiye tebligat ile gönderilir, ikinci nüsha ise dosyada kalır. Bir belge düzenlemeye yetkili kişinin kaç nüsha düzenlediğinin hukuki karşılığının bulunmadığı hukukla ilgilenen herkes tarafından bilinecek bir durumdur.  2012\656 numaralı soruşturmanın tamamını, çağrı kâğıtlarıyla birlikte C.Başsavcı vekili Oktay Erdoğan’a 25\26 Aralık tutanağa bağlayarak gönderdim. Hatırladığım kadarıyla 8-9 kişi hakkında çağrı kâğıdı düzenledim. Necmettin Bilal Erdoğan da bunlardan bir tanesidir.”
 
25 Aralık soruşturması nasıl başladı?
 
Savcı Akkaş, soruşturma konusunda Başsavcı ve Başsavcı Vekili’ne bilgi vermediği iddialarına da cevap verdi. 25 Aralık soruşturmasının 2010 yılında yürütülen bir soruşturma dosyasından ayrılarak başlatıldığını, dosyanın Başsavcı Vekili’nin bilgisi dâhilinde o tarihte kendisine kaydedildiğini anlattı. Ayrıca, savcıların yürüttükleri soruşturmalar konusunda doğrudan Başsavcıya bilgi vermediğini bunun bağlı oldukları Başsavcı Vekilleri aracılığı ile yapıldığını belirtti. Akkaş, savunmasında 25 Aralık soruşturmasının nasıl başladığını da şöyle anlattı:
 
“2012\656 soruşturmanın nasıl başladığı da önem arz etmektedir. CMK.250.maddesiyle yetkili C.Başsavcılığına gelen ihbar üzerine C.Başsavcı vekili tarafından konunun araştırılması için 2011\2323 nolu soruşturma tarafıma tevzi edildi. Şüphelilere isnat olunan suçun varlığı konusunda kuvvetli şüphenin bulunması ve iletişim tespiti, değerlendirmesi ve kayda alınması dışında delil elde edilememesi nedeniyle iletişim tespiti, değerlendirilmesi ve kayda alınmasına başlandı. Yapılan soruşturma sırasında Etiler Polis Okulu arazisinin ihalesine fesat karıştırıldığına dair delillerin elde edilmesi üzerine bu soruşturma bu yönde tefrik edilerek 2012\656 numarasıyla kaydedildi. Yani soruşturma C.Başsavcı vekilinin bilgisi dâhilinde ve tarafımıza yapılan tevzi sonucu yapılan soruşturmadır. Tefrik kararı üzerine C.Başsavcı vekiline konuyla ilgili bilgi verdim. Uygulamalarda soruşturmalarla ilgili C.Başsavcısına doğrudan bilgi verildiği vaki olmamıştır. C.Başsavcı vekili aracılığıyla Başsavcıya bilgilendirme yapılmaktadır. Bu konuda da ilgili savcıları ve C.Başsavcı vekillerinden re’sen tespit edilecek olanların tanık olarak dinlenmesini talep ediyorum.”
 
HSYK müfettişleri 25 Aralık’ı dosyasını 2 yıl üst üste incelemiş

 
Öte yandan, Savcı Akkaş tarafından yürütülen 25 Aralık soruşturmasının HSYK Müfettişlerinin her yıl düzenli olarak adli denetimlerinden geçtiği de ifade edildi. Müfettişlerin 25 Aralık soruşturmasını iki yıl üst üste inceledikleri ve Akkaş’ın savcılık notunun da adliye genelindekilere göre yüksek olarak verildiği öğrenildi. Akkaş’ın yürüttüğü 25 Aralık soruşturmasının (2012\656) son olarak 25 Aralık’tan bir buçuk ay önce HSYK Müfettişlerince incelendiği ve yürüttüğü soruşturmaların tamamından müfettişlerce 80’e yakın bir değerlendirme notu aldığı öğrenildi. 2012 yılından sonra 2 kez 25 Aralık soruşturmasını inceleyen müfettişler tarafından herhangi bir usulsüzlük olduğuna dair tespit yer almazken, 25 Aralık operasyon kararının ardından başlatılan incelemede ise usulsüzlük olduğu gerekçesiyle soruşturma izni istenmesi  dikkat çekti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim