• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 17 °C

Savaşın hilesi 'topuk patlatan'lar

Savaşın hilesi 'topuk patlatan'lar
Çanakkale Savaşları sırasında İngiliz ve Fransızlar tarafından Osmanlı askerlerinin cepheye ulaşacakları yollara havadan atılan ve savaş hilesi olarak nitelendirilen "topuk patlatan"lar, sergilendiği Çanakkale Harp Müzesi'nde savaşın acımasızlığını gözler

Çanakkale Savaşları sırasında İngiliz ve Fransızlar tarafından Osmanlı askerlerinin cepheye ulaşacakları yollara havadan atılan ve savaş hilesi olarak nitelendirilen "topuk patlatan"lar, sergilendiği Çanakkale Harp Müzesi'nde savaşın acımasızlığını gözler önüne seriyor.

Çanakkale Kara Savaşlarında Conkbayırı eteklerinde düşmanı karşılayarak destanlar yazan 57'nci Alay'ın harekete geçtiği Eceabat ilçesine bağlı Bigalı köyünde imam hatiplik yapan Mehmet Tosun'un kurduğu Çanakkale Harp Müzesi'nde, 101 yıl önceki savaştan kalan eşyalar sergileniyor.

Asırlık savaştan geriye kalan, top, tüfek, namlu, asker künyeleri, el bombaları, düşman askerlerinin eşyalarının yer aldığı müzede turistlerin en çok ilgisini çeken ojbelerin başında "topuk patlatan"lar geliyor. "Savaş hilesi" olarak nitelendirilen, o dönemin acımasızlığını, zalimliği gösteren ve "topuk kıran" da denilen bu savaş malzemeleri, müzeye gelenleri duygulandırıyor.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mithat Atabay, şöyle konuştu:

"Bu topuk patlatanlar, 3 ayak üzerine oturtulmuş olan ve uç tarafı da sivri vaziyette adeta balıkçıların kullandığı kancalar şeklinde yapılmış. Özellikle gece yürüyüşleri veya karanlıkta yapılan yürüyüşler esnasında ayakların topuk kısmına bunlar denk gelip hem oradaki kemiği tahrip edip hem de parçalıyor. Bu çıkarılırken de battığı kemiğin kırılmasına sebep oluyordu. Bu savaş malzemesiyle de cepheye sevk edilen askerler bir daha savaşabilecek durumda olmuyorlardı. Bu şekilde binlerce Osmanlı askerinin Çanakkale'de savaşlar sırasında topuk yaraları nedeniyle savaş dışı kaldığı biliniyor."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim