• BIST 8770.09
  • Altın 2238.51
  • Dolar 32.3377
  • Euro 35.0943
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

Savaş tezkeresi Meclis'te/ CANLI

Savaş tezkeresi Meclis'te/ CANLI
Savaş tezkeresi Meclis'te okundu. Şu anda müzakereler devam ediyor. Müzakerelerin ardından oylamaya geçilecek.

Savaş tezkeresi için gözler Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne döndü, MHP evet diyecek, HDP ve CHP ise hayır.

ANKARA, Irak ve Suriye için hazırlanan savaş tezkeresinin oylamasına kilitlendi.

Saat 15.00'da başlayan tezkere görüşmelerinin sonucu Meclis aritmetiğine bakıldığında şimdiden belli. 312 AK Parti milletvekiline 52 MHP vekili de destek vereceği için tezkerenin kabul edilmesine kesin gözüyle bakılıyor. 

CANLI YAYIN:

Tezkere Türk askerine sınır ötesi operasyon yetkisi verirken, yabancı askerlerin de Türkiye'den geçişi ve konumlanmasına izin veriyor. Tezkereye MHP 'evet' oyu verecek, HDP ile CHP ise 'hayır' diyecek. 
 
Tezkere oturumunun Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmelerinin açık ya da kapalı olup olmayacağı henüz netleşmedi. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş görüşmelerin "büyük ihtimalle" açık yapılacağını söyledi.
 
TEZKERENİN KABULU İÇİN GEREKEN OY SAYISI
 
Tezkerenin kabul edilmesi için görüşmelere katılan milletvekillerinin yarıdan bir fazlasının evet oyu vermesi yeterli olacak.
 
TEZKEREDEKİ 2 KRİTİK MADDE
 
1- Türk askerine sınır ötesine geçiş izni veriliyor. 
2-Yabancı askerlerin Türkiye'den geçişi ve bulunmasına izin veriliyor. 
 
TEZKERE OYLAMA SONUCU ŞİMDİDEN BELLİ
 
Tezkereye hayır diyeceğini açıklayan CHP ve HDP'nin toplam milletvekili sayısı 157. 
AK Parti'nin 312 MHP'nin 52 milletvekili bulunuyor. Meclis'te 14 milletvekili de bağımsız. 
 
Meclis aritmetiğine bakıldığında Ahmet Davutoğlu imzasıyla genel kurula gelen tezkerenin kabul edilmesine kesin gözüyle bakılıyor. 
 
MHP'NİN TEZKERE OYU
 
Yabancı asker geçişine de izin veren tezkere için MHP 'evet' oyu vermeyi kararlaştırdı. Kararı MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın yaptı.
 
Yalçın, "Tezkereyi destekliyoruz. TSK'ya güveniyoruz" dedi.
 
HDP'NİN TEZKERE OYU
 

Halkların Demokrasi Partisi Eşbaşkanı Ertuğrul Kürkçü, grup olarak tezkereye hayır diyeceklerini açıkladı. HDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş da "savaş tezkeresine bizim evet oyu vermemiz düşünülemez. Hükümet sınırsız yetki istiyor" dedi.
 
CHP'NİN TEZKERE OYU
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tezkerenin sadece IŞİD ile mücadeleyi kapsaması halinde "evet" demeyi düşündüklerini ancak bu haliyle tezkere oylamasında "hayır" oyu kullanacaklarını açıkladı.
 
SAVAŞ TEZKERESİNİN TAM METNİ
 
4 Ekim 2014'ten itibaren hükümetin bir yıl süreyle yetki istediği Irak ve Suriye tezkeresinin tam metni şöyle:
 
"Türkiye'nin ulusal güvenliğine yönelik terör tehdidi ve her türlü güvenlik riskine karşı uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli her türlü tedbiri almak, Irak ve Suriye'deki tüm terörist örgütlerden ülkemize yönelebilecek saldırıları bertaraf etmek ve kitlesel göç gibi diğer muhtemel risklere karşı güvenliğinin idame ettirilmesini sağlamak, kriz süresince ve sonrasında hasıl olabilecek gelişmeler istikâmetinde Türkiye'nin yüksek menfaatlerini etkili bir şekilde korumak ve kollamak, gelişmelerin seyrine göre ileride telafisi güç bir durumla karşılaşmamak için süratli ve dinamik bir politika izlenmesine yardımcı olmak üzere hudut, şümûl, miktar ve zamanı hükümetçe takdir ve tayin olunacak şekilde TSK'nın gerektiği takdirde sınır ötesi harekât ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve aynı amaçlara yönelik olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunması, bu kuvvetlerin hükümetin belirleyeceği esaslara göre kullanılması ile risk ve tehditlerin giderilmesi için her türlü tedbirin alınması ve bunlara imkan sağlayacak düzenlemelerin hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için, Anayasa'nın 92. Maddesi uyarınca Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden (TBMM) bir yıl süreyle izin istenilmesi, Bakanlar Kurulu'nca 30.09.2014 tarihinde kararlaştırılmıştır."
 
Gerekçeden...
 
Tezkerenin gerekçesinde Türkiye'nin güney kara sınırları boyunca ulusal güvenliğine dönük risk ve tehditler son dönemde yaşanan gelişmelerle ciddi biçimde arttığı belirtildi. "Irak'ın kuzey bölgesinde silahlı PKK terör unsurları varlıklarını sürdürmektedir. Öte yandan Suriye ve Irak'ta diğer terör unsurlarının sayısı ve ortaya koydukları tehditlerde önemli artışlar gözlenmektedir" ifadesi kullanıldı.
 
Gerekçede, "Nitekim bu nedenle BM Güvenlik Konseyi 2170 ve 2178 sayılı kararlarıyla Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğü ve bağımsızlığını teyit etmiş, bu ülkelerdeki terörist faaliyetleri kınamış, IŞİD ve benzeri terör örgütlerinin faaliyetlerine karşı BM üyesi tüm ülkelere 1373 sayılı BMGK kararı ve uluslararası hukuk çerçevesinde sorumluluklara uygun şekilde gerekli tedbirleri alması çağrısında bulunmuştur" denildi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim