• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 14 °C

Sarıkamış Şehitleri Çorum’da Anıldı

Sarıkamış Şehitleri Çorum’da Anıldı
Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından, Sarıkamış Şehitleri için anma programı düzenlendi.

Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından, Sarıkamış Şehitleri için anma programı düzenlendi.

Programa Vali Ahmet Kara, Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Ömer Sobacı, Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Sinan Zehir, hastane personeli ve öğrenciler katıldı.

Hastanesi Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Sinan Zehir, Sarıkamış Harekatı'nın Müslümanların yurdunu küfrün işgalinden kurtarmak için ölüme doğru atılan adımların destanı olduğunu söyledi.

1915'in Türk tarihinin en uzun yılı olduğunu dile getiren Başhekim Zehir, ülkenin her köşesinde vatan evlatlarının, vatanda bayrağının inmemesi ve ezanın dinmemesi için yalın ayak, elbisesiz, aç, susuz, perişan bir şekilde cephelere koştuğunu belirtti.

Sarıkamış Harekatı'nın eksi 45 derecede yazlık giysilerle ve patlamış çarıklarla Allah'a ve elçisine doğru yürüyen erlerin hikayesi olduğunu dile getiren Sinan Zehir, "Sarıkamış, civanmert yiğitlerin inandıkları değerler uğruna anadan, yardan ve serden geçişlerinin hikayesidir. Düşmana arkasını dönmeyen, cihattan kaçmayan, komutanlarına itaatten ayrılmayan serdengeçtilerin hikayesidir. On beşindeki bu delikanlılar Sarıkamış'ta düşmana değil, zemherin soğuğuna mağlup olmuşlardır. Sarıkamış'a giren birliklerimiz Ruslarla boğaz boğaza yaptıkları çarpışmadan sonra geri çekilip, buz ve kar yığınları arasında Allahuekber dağlarında donarak şehit olurlar. Elbette tüm olumsuz şartlarda komutanlarına itaatten ayrılmayan; kendisine verilen görevi yerine getirmek için karla, buzla, tipiyle mücadele eden, bu bölgeyi düşmanın işgalinden kurtarmak için mücadele eden her bir askerimiz olağanüstü birer kahramanlık örneğidirler. İnancımız düşüncemiz, yaşantımız, dilimiz, rengimiz ne olursa olsun vatan söz konusu olunca tek yürek olmalıyız. Çünkü düşman kapımıza dayandığında dilimize dinimize rengimize bakılmamıştır bakılmayacaktır. Sarıkamış'ta herkes birbirinin can kenarıydı canıydı. Sarıkamış'ta ebediyete yürüyen aziz şehitlerimiz hayatımız pahasına koruduğumuz vatanımızı, al yıldızlı şanlı al bayrağımızı sizlerden kutsal bir emanet olarak kabul ediyor, emanetimize canımız pahasına sahip çıkacağımıza bir kez daha söz veriyoruz" dedi.

ONLAR 20. YÜZYILIN EN BÜYÜK DESTANINI YAZDILAR

Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Ömer Sobacı ise, Türk tarihinde zaferler kadar acıların da oldukça büyük yer tuttuğunu belirterek, Yemen'in kızgın çöllerinde, Çanakkale'nin derin sularında, Sarıkamış'ın dondurucu soğuğunda dini için, bayrağı ve vatanı için yitip giden Anadolu çocuklarının hikayesini barındırdığının altını çizdi.

Bıyığı henüz yeni terlemiş gencecik delikanlıların Sarıkamış'ta düşmana değil soğuğa mağlup olduklarını anlatan Sobacı, "Bu harekat milletimizin hafızasına kazınmış acı bir hatıradır. Sarıkamış şehitleri, yazlık giysiler ve çarıklarla eksi 45 derece bir soğukta kahramanlık destanı yazmışlardır. Mehmetçiğimiz Sarıkamış'ta bütün imkansızlıklara rağmen müthiş bir civanmertlik yapmış, cihattan kaçmamış, düşmana arkasını dönmemiş ve vatanını canı pahasına korumayı bilmiştir. Allahu Ekber ve Soğanlı dağları bu milletin din, namus ve vatan uğruna nasıl bir bedel ödediğine şahit olmuştur. Acımız derindir. Hüzünlüyüz. Kalbimizde bir burukluk vardır. Onlar 20. yüzyılın en büyük destanını yazdılar. Şehitlerin kefenleri bile yoktu, toprak ve kar onlar için kefendi.Ama bütün zorluklara rağmen askerlerin bedenlerinde can dizlerinde derman kalmayıncaya kadar geri dönmeyi hiç düşünmediler.Onların torunları olarak biz de onlardan aldığımız güçle devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

'DÜN OLDUĞU GİBİ BUGÜNDE DIŞ GÜÇLERLE MÜCADELEMİZ SÜRÜYOR'

Çorum Valisi Ahmet Kara'da, Türkiye'nin dün Çanakkale'de, Sarıkamış ve Kurtuluş Savaşı'nda olduğu gibi bugünde vatanın bölünmez bütünlüğü için mücadele eden Türk milletinin bugüne aynı zihniyetler ve güçlerle mücadele ettiğini vurguladı.

Güneydoğu bölgesinde sadece törer örgütüyle mücadele edilmediğini kaydeden Vali Kara, Türkiye'nin terör örgütünün yanı sıra dış güçlerle mücadele ettiğini vurguladı.

Türkiye'nin bu badireleri atlatacak güçte olduğunu kaydeden Vali Ahmet Kara, Sarıkamış'ta Türk ordusuyla sadece Ruslar'ın değil, iki adet gönüllü Ermeni Tugayı'nın Osmanlı ordusuna karşı savaştığına işaret etti.

Dedesinin Sarıkamış harekatında şehit olduğunu anlatan Vali Kara, Yemen'den dönen ordunun hazırlıksız şekilde Kafkas cephesine gönderildiğini ve bunun sonucunda acı olayların yaşandığını belirtti.

Sarıkamış Harekatı'nda yaşanan acı olayın 5-6 yıl boyunca halktan izlendiğini söyleyen Vali Kara, o dönemde yayın yapan gazetelerin kamuoyunu Sarıkamış'ta sanki destan yazılıyormuş gibi yanlış yönlendirdiğini sözlerine ekledi.

Sarıkamış Şehitleri Çorum’da Anıldı

Sarıkamış Şehitleri Çorum’da Anıldı

Sarıkamış Şehitleri Çorum’da Anıldı

Sarıkamış Şehitleri Çorum’da Anıldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim