• BIST 8718.11
  • Altın 2241.171
  • Dolar 32.3237
  • Euro 35.1719
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C

Sanayi gazı ile otogaz arasındaki ÖTV farkı kaldırıldı

Sanayi gazı ile otogaz arasındaki ÖTV farkı kaldırıldı
Kayıt dışı ile mücadele ve vergi kayıp kaçaklarının önlenmesi için atılan adımlar çerçevesinde Resmi Gazete'de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla...

Kayıt dışı ile mücadele ve vergi kayıp kaçaklarının önlenmesi için atılan adımlar çerçevesinde Resmi Gazete'de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla sanayi gaz fiyatı ile otogaz fiyatı arasındaki ÖTV farkı kaldırıldı. Böylece artık kimse mutfak gazı ya da sanayi gazını aracına doldurmayacak.

Kayıt dışı ile mücadele ve vergi kayıp kaçaklarının önlenmesinin hükümetin öncelikli ekonomi politikaları arasında olduğunu belirten Mali Müşavir Burak Oğuz, "Her türlü kontrol ve denetime rağmen yine de kayıt dışı karşımıza çıkmaya devam ediyor. Bunun en son örneği araçlara koyulan LPG'de yaşanıyordu. Şöyle ki LPG'nin ÖTV oranı yüksek. Aynı LPG'yi sanayide ya da mutfak tüpünde kullanmak istediğinizde daha ucuza alabiliyorsunuz. Aradaki bu ÖTV farkından yararlanmak isteyen bazı fırsatçılar, iş yerlerine ya da evlerine kurdukları tanklara "dökme" diye adlandırdığımız düşük ÖTV'li LPG alıp bunu araçlara konulan yüksek ÖTV'li LPG olarak hem de faturasız satıyorlardı. Bu şekilde hem haksız kazanç sağlıyorlar hem de devleti zarara uğratıyorlardı. 28 Temmuz 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 2017/10468 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile aradaki ÖTV farkı ortadan kaldırıldı. Sanayide ve tüplerde kullanılan propan ve bütan gazın ÖTV'si kilogramda yüzde 20'lik artış ile 1,4940 TL'dan 1,7780 TL" ye yükseltildi. Böylece artık kimse mutfak gazı ya da sanayi gazını aracına dolduramayacak" diye konuştu.

KDV oranları düşürüldü

Öte yandan, KDV oranının düşürüldüğüne işaret eden Oğuz, şunları söyledi:

"Özellikle mutfak gazının aşırı pahalanmaması için "sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) diğerleri" kaleminde KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e düşürüldü. Yapılan düzenleme ile sanayi gazının fiyatı ile otogaz fiyatı eşitlenerek; sanayi gazının otogaz olarak kullanılmasının önüne geçilmiştir. Ancak, sanayi ve mutfak gazlarının içindeki oranlar yaz ve kış aylarına göre değişmektedir. Karışım oranı yaz aylarına yüzde 30 propan gazı yüzde 70 bütan gazı şeklinde olurken; kışın bu oran yarı yarıya olmaktadır. Sonuç olarak, yapılan bu alandaki vergi kayıp kaçağının önünü kapatmış ancak düzenleme fabrikatör Hulki Bey ile Ayşe teyzenin mutfak giderlerini arttırmıştır ve arttırmaya devam edecektir."

Yeni uygulama 1 Ağustos tarihi itibariyle geçerli olacak.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim