• BIST 9909.34
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 25 °C

Samsun’a Yeni Ketem’ler Açılıyor

Samsun’a Yeni Ketem’ler Açılıyor
Samsun Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, Ocak 2016'dan sonra Samsun'da iki tane daha Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM)...

Samsun Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, Ocak 2016'dan sonra Samsun'da iki tane daha Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) açılacağını söyledi.

Kanser günümüzdeki en önemli sağlık sorunlarından bir tanesi. Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada bulunan kanser, yüksek oranda ölüme neden olmasının yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden oluyor. Bu kayıpları önlemek için kurulan KETEM'lere Samsun'da yeni yılda 2 tanesi daha eklenecek. İlkadım ve Çarşamba ilçelerinde bulanan KETEM'lere, Bafra ve Atakum ilçelerindeki KETEM'ler de katılınca Samsun'daki KETEM sayısı 4'e çıkacak.

Kanser tedavisinde erken teşhisin önemine değinen Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, "Dünya Sağlık Örgütü'nün hedefi bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklanan ölüm oranları 2025 yılına kadar yüzde 25 oranında azaltmaktır. Tüm kanserlerin üçte biri önlenebilir, üçte biri erken teşhis edilebilir kanserlerdir. Toplum bilincinin ve kanser farkındalığının oluşturulması ile meme, rahim ağzı, kalın bağırsak kanseri gibi kanserlerde erken taramalarla ölümler önemli ölçüde azaltılabilmektedir. Kanser yüzde 90 oranında çevresel, yüzde 10 oranında ise kalıtsal genetik faktörlere bağlı oluşmaktadır. Çevresel faktörler arasında da tütün ürünlerinin kullanımı, sağlıksız beslenme ve obezite, alkol ve enfeksiyonlar ilk sıralarda yer almaktadır" dedi.

"BAFRA VE ATAKUM'A KETEM AÇILACAK"

Samsun'a 2 KETEM daha açacaklarını belirten Kasapoğlu, "Kanser kontrolünün en önemli aşaması hiç kuşkusuz ki kanseri önlemektir. Bu amaçla yurt genelinde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) kurulmuştur. İlimizde de İlkadım ve Çarşamba ilçelerinde olmak üzere iki KETEM hizmet vermektedir. Ayrıca Ocak 2016'dan itibaren Bafra Toplum Sağlığı Merkezi'nde ve Atakum bölgesine hizmet vermek üzere Yeşilkent Aile Sağlığı Merkezi'nde yeni KETEM'lerimiz açılacaktır" diye konuştu.

"32 BİN 458 KİŞİYE KANSER EĞİTİMİ VERİLDİ"

KETEM ve diğer sağlık merkezlerinde 2015 yılı Aralık ayına kadar toplamda 32 bin 4558 kişiye kanser eğitimi verdiklerini belirten Samsun Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, "Aile Sağlığı Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezleri ve KETEM işbirliğiyle Ulusal Kanser Kontrol Programı kapsamında 3 kansere yönelik tarama programları yürütülmektedir. Bunlar meme, rahim ağzı ve bağırsak kanseridir. Başta KETEM olmak üzere Aile Hekimleri ve Toplum Sağlığı Merkezleri aracılığıyla ücretsiz olarak taramalar yapılmaktadır. Rahim ağzı kanseri tarama programında 30-65 yaş grubundaki kadınlara 5 yılda bir HPV-DNA testi yapılmaktadır. Meme kanseri tarama programında 40-69 yaş kadınlara 2 yılda bir klinik meme muayenesi yapılmakta, mamografi çekilmekte ve kendi kendine meme muayenesi eğitimi verilmektedir. Kalın bağırsak kanseri tarama programında ise 50-70 yaş kadın ve erkeklere 2 yılda bir gaitada gizli kan testi yapılmaktadır. Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak Aile Hekimlikleri Toplum Sağlığı Merkezleri ve KETEM'lerde yaptığımız çalışmalarla 2015 Ocak -Kasım aylarında 13 bin 137 kadına HPV-DNA testi, 10 bin 728 kadına mamografi çekimi, 7 bin 924 kişiye gaitada gizli kan testi yapılmış ayrıca 32 bin 458 kişiye de kanser eğitimi verilmiştir" şeklinde konuştu.

Kasapoğlu, "Erken teşhis hayat kurtarır" diyerek, tüm Samsunlu vatandaşları Aile Sağlığı Merkezlerine, Toplum Sağlığı Merkezleri ve KETEM'lere kanser taramalarını yaptırmak için davet etti.

Samsun’a Yeni Ketem’ler Açılıyor

Samsun’a Yeni Ketem’ler Açılıyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim