• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 14 °C

Saman fiyatları dört katına çıktı

Saman fiyatları dört katına çıktı
Kış aylarında yaşanan kuraklıktan dolayı saman fiyatları 3-4 katına çıktı.


Bu yıl kış aylarında yaşanan kuraklığa bağlı olarak saman fiyatları 3-4 katına çıktı ve 40 kuruşa ulaştı. İç piyasada fiyatların bu kadar artmasının ardından ithalatın da yolu açıldı.

Sonbahar ve kış aylarında yaşanan kuraklık özellikle buğday ve diğer hububat ürünlerinde üretim kaybına neden oldu. Bu kaybın yıl sonunda yüzde 20’ler seviyesinde olacağı ve geçen yıl 22.5 milyon ton olan buğday rekoltesinin bu sene 18 milyon tona kadar gerileyebileceği tahmin ediliyor. 

Kuraklık nedeniyle İç Anadolu Bölgesi’nde özellikle Konya, Eskişehir, Ankara Polatlı gibi hububat üretiminin en yaygın olduğu bölgelerdeki birçok tarlada ekinler yetersiz kalırken, bu durum saman üretimini de olumsuz etkiliyor. Nisan ayında kilosu 25 kuruştan satılan 2013 ürünü saman, bu yıl mayısta 37 kuruşa çıktı. Buğday hasadının başlamasından sonra saman veriminin az olduğu görülünce fiyat daha da yükseldi. Geçen sene hasat döneminde kilogramı 10-15 kuruş arasında değişen samanın fiyatı, yoğun talebin ardından 35-40 kuruşa kadar çıktı. İç piyasada fiyatların bu kadar artmasının ardından ithalatın da yolu açıldı. 

BAKANLIĞIN YANLIŞ POLİTİKASI 
Tire Süt Kooperatifi Başkanı Eskiyörük, saman ithalatının tarımda uygulanan yanlış politikalardan kaynaklandığını söyledi. Hayvancılıkla âlâkası olmayan insanlara kredi verip çiftlik kurdurulduğuna dikkat çeken Eskiyörük, şöyle devam etti: “Bu çiftlikler, saman üretmedikleri için yurtdışından alıyor. Eğer yetmiyorsa elbette saman ithalatı yapılmalı. Neden bu duruma gelindi? Hayvancılığı çiftçiler yapsaydı, bunlar yaşanmazdı. Çiftçinin zaten tarlası var, hayvanın yiyeceği kaba yemi yetiştiriyor ama hiç tarımla ilgisi olmayan insanlara, sıfır faizli krediler verilerek çiftlikler kurduruldu. Buradaki hayvanlar neyle beslenecek? Mecburen saman ve ot ithal edilecek.” 

TÜRKİYE ’NİN BİR AYIBI 
Saman ithal etmenin Türkiye'nin bir ayıbı olduğunu vurgulayan Eskiyörük, “Bakanlık mevcut kaynakları üreticilere verseydi; onların gelişmesi ve modernizesi için kullanılsaydı, Türkiye hayvancılıkta ciddi ihracat düzeyine gelmiş olurdu. Kaynaklar gereksiz ve ilgisiz yerlere verildiği için bu hale geldi. Bugün Türkiye'de saman yetersizliği yaşanıyorsa bu, bakanlığın yanlış politikasından kaynaklanıyor.” diye konuştu 

ZORLUĞUN ÜSTESİNDEN GELİRİZ 
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru , Türkiye'nin zorda kalmazsa saman ithal etmeyeceğini, yemin Hayvancılıkta zaruri ihtiyaç olduğunu belirtti . Ülkemiz de, büyük bir ülke küresel ısınma sayesinde buğday üretiminde azalmalar görülüp, ithalat zorunlu hale gelmektedir. Çözümü tabiattan kaynaklanıyor. sulamanın olduğu yerde buğday fazla olur. Doğru , yağışların yeniden gelmesiyle birlikte ileride bu zorluğun üstesinden geliriz. 

TARIMDA UYGULANAN POLİTİKALARA DİKKAT EDİLMELİ 
Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin ise “Don olayının yaşanması çoğu ürünü olumsuz etkilediği gibi samanı da boş geçmedi. Don olayının ardından meydana gelen kuraklık , buğdayın rekoltesini yüzde yirmi azalttı. Saman mahsülleri 22 milyon ton dan 18 milyon tona geriledi. Ciddi bir şekilde düşüş var. Türkiye'nin yem açığının kapatılması için mecburen samanın ithal edilmesi gerekir” dedi. Geçen sene de aynı talihsizlik yaşanarak dış alıma mahkum kalındığını belirten Yetkin, yem açığının kapatılması için gereken çözümün tarımda uygulanan politikalara dikkat edip üretimin arttırılmasını sağlamak olduğunu söyledi. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim