• BIST 9887.33
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

Saat tamirciliği kaybolmaya yüz tuttu; ne tik kaldı ne tak…

Saat tamirciliği kaybolmaya yüz tuttu; ne tik kaldı ne tak…
Akrep kaçar, yelkovan kovalar. Gecenin sessizliğini ise saniyenin "tik tak tik tak" sesleri arasındaki koşturması bozar.

Akrep kaçar, yelkovan kovalar. Gecenin sessizliğini ise saniyenin "tik tak tik tak" sesleri arasındaki koşturması bozar. Dijital saatler ve cep telefonları çıkınca ne tik kaldı ne tak... Saat tamirciliği de teknolojiye yenilerek kaybolmaya yüz tuttu.

Zamanı aksatmamak için kullanılırdı, bir statü sembolüydü mekanik saatler. Bir de bu saatleri yapan tamirciler... Eski saatlerin yerini dijital ve cep telefonları alınca gözde meslekler arasında gösterilen saat tamirciliği de birçok zanaatlar gibi son dönemlerini yaşıyor. 34 yıldan beri saat tamirciliği yapan Veysel Keskin, ihtiyaç olmasına rağmen şimdiki gençlerin bu mesleği yapmak istemediğini belirtiyor.

Her ne kadar dijital saatler çıksa da mekanik saatler özellikle erkekler tarafından aksesuar olarak tercih ediliyor. Ülkemizde duvar saati dışında imalat yapılmamaktadır. İmalatın olmaması bir yana saat tamircisi de yetişmiyor. İlkokulu bitirince İstanbul'a gelir gelmez ailesinin isteği üzerine bu mesleğe başladığını ifade eden saat tamircisi Keskin, 34 yıldan beri işine askerlik hariç hiç ara vermediğini belirtiyor. İlk başladığında saat tamirciliğini benimsemediğini anlatan Keskin, saat tamirciliğini daha sonraları sevmeye başladığını söylüyor.

Saat tamirciliğinin çok hassas bir zanaat olduğunu vurgulayan Keskin, bu mesleği yapmak için kalp, kafa ve el ile bir bütün olmak gerektiğini aktarıyor. Şimdiki gençlerin bu mesleği yapmak istemediğini belirten Keskin, konuşmasını şöyle sürdürüyor. "Bende çocuklarıma bu mesleği öğretmek isterdim. Ancak öğrenmek istemediler, bende baskı uygulamadım. Şu anda hali hazırda bir çırağım yok. Çıraklık talebi de gelmiyor. Çocuklar okulu bahane ediyorlar. Bu mesleği yapmak istemiyorlar. Daha kolay mesleklere yöneliyorlar."

Saat tamirciliğinin şimdiki nesile çok uzak olduğunu belirten Keskin, "Saatçiyim dediğim zaman birçok insan algılayamıyor. Adeta birçok kez bilinmeyen bir şey söylemişiz gibi geliyor. Ama herkesin kullandığı bir gereç. Olmazsa olmaz saat . Artık günümüzde cep telefonları sürekli insanların elinde olduğu için saati oradan da öğrenebiliyor." diyor. Daha sonra saat tamiri hakkında bilgide veren Keskin, günümüzde müşterilerin çok aceleci olduğunu, bununda insanların bu mesleği çok basit görmesinden kaynaklandığını aktarıyor. Saatin günümüzde hem kadın hem erkek tarafından aksesuar olarak kullanıldığını da belirten Keskin, kadınların aksesuar çeşitlerinin fazla olduğunu bunun için erkekler tarafından daha çok kullanıldığında dikkat çekiyor.

Cihan

Saat tamirciliği kaybolmaya yüz tuttu; ne tik kaldı ne tak…

Saat tamirciliği kaybolmaya yüz tuttu; ne tik kaldı ne tak…

Saat tamirciliği kaybolmaya yüz tuttu; ne tik kaldı ne tak…

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim