• BIST 10218.58
  • Altın 2444.587
  • Dolar 32.193
  • Euro 34.7877
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

Rusya'dan tepki çeken karar

Rusya'dan tepki çeken karar
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ABD’nin yerlerini bildirmesi durumunda Özgür Suriye Ordusu bileşenlerine yardım edebileceklerini söyledi. Muhalif komutanlar ise kendilerini bombaladığını belirttikleri Rusya’ya tepkili.

Perşembe günü verdiği röportaj bugün Rossiya 1 televizyon kanalında yayınlanan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye’deki iç savaş ve kendi pozisyonları hakkında konuştu. Lavrov, “Aralarında Özgür Suriye Ordusu’nun [ÖSO] da olduğu yurtsever muhalefeti de havadan desteklemeye hazırız” dedi. ABD’den ÖSO bileşenlerinin konumlarını kendilerine bildirmesini istedi.

Daha önce ‘yurtsever’ kelimesini Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’i destekleyen gruplar için kullanan Rusya’nın ÖSO için de aynı ifadeyi kullanması, Kremlin’in pozisyonunun değiştiği yönünde işaret veriyor. Ancak Rus savaş uçakları tarafından bombalandıklarını söyleyen ÖSO komutanları, Lavrov’a tepkili.

ÖSO’ya bağlı Liva Sukur el Cebel isimli muhalif grubun komutanı HASAN Hacı Ali, “Katilimle konuşmayacağım” dedi. 13. Bölük isimli bir diğer muhalif grubun lideri Ahmed Saud, “Rusya ÖSO’nun bileşenlerini vurdu ve Esed’le birlikteyken bizimle birlikte çalışmak istiyor. Rusya’yı hiç anlamıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Seçime hazırlanmalılar’ Rus bakan, Suriye’de seçimlerin yapılmasını istediklerini söyledi. “Dış aktörler Suriyeliler için herhangi bir karar veremez. Her dini, etnik ve siyasi grubun çıkarlarının korunacağı şekilde, kendi ülkeleri için bir plan yapmaları yönünde onları zorlamalıyız. Parlamento ve devlet başkanlığı seçimi için hazırlanmalılar” dedi.

Türkiye, ABD, Rusya ve Suudi arabistan dışişleri bakanları, Suriye’nin geleceğini konuşmak için Cuma günü Viyana’da toplanmıştı. Geçiş sürecinin tartışıldığı döneme denk gelen toplantıda Rusya, ABD, Suudi Arabistan ve Türkiye, Esed'in akıbeti konusunda ortak bir tavırda anlaşamamıştı. 2011’den bu yana Suriye’de süren iç savaş, 250 binden fazla kişinin ölümüne neden oldu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim