• BIST 8733.74
  • Altın 2240.593
  • Dolar 32.3341
  • Euro 35.1122
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C
  • İzmir 13 °C

Retina hastalıklarında erken tanı uyarısı

Retina hastalıklarında erken tanı uyarısı
Prof. Dr. Tansu Erakgün, ihmal edildiği ve ilerlediği takdirde körlüğe yol açabilecek olan retina dekolmanı hastalığında erken tanının önemli olduğunu...

Prof. Dr. Tansu Erakgün, ihmal edildiği ve ilerlediği takdirde körlüğe yol açabilecek olan retina dekolmanı hastalığında erken tanının önemli olduğunu söyledi. Erakgün, gözde bulunan en önemli dokulardan olan retinanın yırtılmasına bağlı olarak gelişen retina dekolmanının tedavisinde Vitrektomi ameliyatıyla başarılı sonuçlar alındığını kaydetti.

Retinanın (görme tabakası), beynin uzantısı ve bir sinir dokusu olduğunu ve vitrektomi ameliyatının da bu konuda uzman ve deneyimli hekimler tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Erakgün, bazı uyarılar yaptı. Erakgün, "Bu hastalığın görülme sıklığı 40'lı yaşlardan sonra artıyor; fakat farklı yaş gruplarında da görülebiliyor. Vitrektomi, son derece özellikli ve dikkat, tecrübe isteyen bir ameliyat türü. Bugün için kalp, böbrek, karaciğer, hatta kol bacak gibi uzuvlar dahi nakil olabiliyor ancak retinanın değişmesi mümkün olmuyor. Bunun için elimizdeki dokuyu ameliyatta korumamız ve zarar vermememiz gerekiyor. Operasyonu genel ya da lokal anestezi altında yarım milimlik ufak kesilerden ve dikişsiz olarak gerçekleştiriyoruz. Eskiden bu ameliyat 2-3 saat kadar sürerken günümüzün teknolojisiyle hastanın durumuna göre değişmekle birlikte yarım saat içinde tamamlanabiliyor. Bu sayede ameliyat sonrası dönemi hasta daha çabuk ve daha sorunsuz atlatabiliyor" diye konuştu.

Sinsice ilerliyor

Hastalık gelişirken herhangi bir ağrı belirtisi olmadığı için sinsice ilerleyebildiği bilgisini veren Kaşkaloğlu Göz Hastanesi doktorlarından Prof. Dr. Tansu Erakgün, "Bunun için erken teşhis önemli. Eğer retinada yırtılma varsa göz önünde uçuşma, ışık çakması ve yıldız kayması gibi bazı belirtilerle kendini gösterebiliyor. Eğer bu belirtileri yaşadığınızı düşünüyorsanız, vakit kaybetmeden göz muayenesi olmalısınız. Yırtık aşamasında saptandığı zaman basit bir argon laser ile yapıştırılması mümkündür. Ancak geç kalınıp dekolman oluştuğu takdirde cerrahi müdahele yapılması gerekir " ifadesini kullandı.

Vitrektomi ameliyatında başarı oranının oldukça yüksek olduğuna dikkat çeken Erakgün, ameliyat sonrası hastaların 1-2 haftada günlük yaşantılarına dönebildiklerini de sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim