• BIST 8718.11
  • Altın 2241.916
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1537
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 10 °C

Ramazan ayında böbrek sağlığı

Ramazan ayında böbrek sağlığı
Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesiyle birlikte oruç tutanların günde 16 saati bulan susuz kalma durumunun, bazı kişilerde ürolojik sorunlara ve böbrek...

Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesiyle birlikte oruç tutanların günde 16 saati bulan susuz kalma durumunun, bazı kişilerde ürolojik sorunlara ve böbrek sağlığının bozulmasına yol açabildiği bildirildi. Bu dönemde böbrek taşı oluşma riski de arttığı için sahur ve iftar vakitlerinde yeterli su tüketimine özen gösterilmesi gerektiğini ifade eden Op. Dr. Egemen İşgören, iftardan sonra bol miktarda sıvı tüketilmesi ve mutlaka sahur yapılması gerektiğini söyledi.

Oruç tutan böbrek hastaları için risk artıyor

Ramazan'da, özellikle sıcak havaların da etkisiyle susuz kalmanın kaçınılmaz olduğunu hatırlatan Memorial Antalya Hastanesi Üroloji bölümünden Op.Dr. Egemen İşgören, böbreklerin susuz kalmasının riskli olduğunu ve böbrek hastalarının bu ayda oruç tutarken özellikle daha dikkatli beslenmeleri gerektiğine dikkat çekti. İşgören, "Hasta, yakından takip eden doktoru ile görüşerek tavsiyeler almalıdır. Bu tür durumlarda önerilerin tamamı, içinde bulunulan duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlıklı insanların böbrekleri uzun süreler susuz kalmayı kaldırabilir. Ancak 16 saati geçen susuz kalma durumunda böbrek fonksiyonları düşük olan ya da sınırda olan hastalarda risk artmaktadır. Böbrek rahatsızlığı bulunan hastaların çoğunluğunda susuz kalmaya bağlı böbrek yetmezliği riski vardır. İftardan sonra vücudun ihtiyacı olan sıvıyı karşılamak biraz güç olsa da, ortalama 3 litre sıvı tüketmeye özen gösterilmelidir. Böbrek rahatsızlıkları susuz kalma nedeniyle böbrek yetmezliğine gidebilmektedir. Bu hastalara yapılan testler ile böbreklerin durumu belirlenir ve bazı konulara önem vererek hasta oruç tutabilir ancak düzenli ilaç kullanması gerekiyorsa kullanıma ara verilmemelidir. Ancak alması gereken sıvıyı karşılayabileceklerini düşünüyorlarsa oruç tutabilirler" dedi.

"Sahura kalkmadan oruç tutmak böbrekleri zorluyor"

Böbrek sağlığı için oruç tutarken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan birinin de iftarda ağır yemeklerden kaçınılması olduğunu hatırlatan Egemen İşgören, aşırı protein içeren gıdalar, çok tuzlu turşular ve salamura besinleri tüketmenin böbreklere zarar verebileceğine dikkat çekti. Oruç tutarken yapılan en önemli hatalardan birinin sahura kalkılmaması olduğunun altını çizen İşgören "Sadece iftarda ve sonrasında yemek yiyip, sahura kalkmadan oruca başlamak sağlık açısından sakıncalı durumlar doğurabilmektedir. Sahura kalkmayan bir kişide vücudun susuz kalma süresi artmaktadır. Sıcak havada çok terleyen ve idrarla çok fazla tuz kaybeden böbrek hastaları bu gibi durumlarda ciddi sağlık sorunları yasayabilmektedir" ifadelerini kaydetti.

Bir kişinin günlük tüketmesi gereken tuz miktarının 5 gram olduğunu, oruç tutan kişilerin de iftar ve sahur arasında yedikleri yemeklerle birlikte 5 gram tuz tüketmeleri gerektiğini hatırlatan Egemen İşgören, tuzun yeteri miktarda suyla alınması gerektiğini, oruç tutan bireylerin böbrek sağlıklarını korumaları adına iftar ve sahur arasındaki süre zarfında 2,5-3 litre su içmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim