• BIST 8741.63
  • Altın 2240.368
  • Dolar 32.3343
  • Euro 35.1631
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 10 °C

Rahim ağzı kanserine dikkat

Rahim ağzı kanserine dikkat
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ramazan Bayırlı, kadınlarda rahim ağzı kanserine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Enfeksiyon, cinsel ilişki...

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ramazan Bayırlı, kadınlarda rahim ağzı kanserine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Enfeksiyon, cinsel ilişki esnasındaki temas ile bulaşıyor, erkeğin kondom kullanması ise bulaşma riskini azaltsa da sıfıra indirmiyor" dedi.

Genital bölge ve mukozalarda enfeksiyon yaparak siğil şeklinde kitlelerin oluşumuna neden olan HPV enfeksiyonu, vücutta hücreler içine yerleşiyor. Bağışıklık sisteminin hücreden atamadığı virüs, bir ömür boyu normal vücut hücrelerinde uyur şekilde kalıyor. Bu sebeple HPV enfeksiyonu, kesin tedavisi olmayan bir hastalık olarak kabul ediliyor.

Rahim ağzı kanserine davetiye çıkaran HPV enfeksiyonunun, kadın sağlığının en büyük tehditlerden biri olduğunu belirten Acıbadem Eskişehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Bayırlı, virüslerin ömür boyu vücutta kalabilen enfeksiyon hakkında alınabilecek önlemleri anlattı.

"Cinsel temasla bulaşıyor"

Rahim ağzı kanserinin kadın genital kanserleri içerisinde ikinci sıklıkta görüldüğünü söyleyen Dr. Ramazan Bayırlı, "Rahim ağzı kanserlerinin yüzde 99,7'si HPV virüsü nedeniyle oluşuyor. Genital enfeksiyonlar arasında da HPV'nin rolü giderek artıyor. HPV, ABD'de cinsel ilişki ile bulaşan hastalıklar arasında ilk sırada yer alıyor. Her yıl ABD'de ortalama 500 bin kadın, genital siğil nedeniyle doktora başvuruyor" dedi. HPV enfeksiyonunun cinsel yolla bulaşan hastalıklar grubunda yer aldığını söyleyen Dr. Bayırlı, "Özellikle çok sayıda cinsel eşi olan bireyler ve bu bireylerin eşlerinde HPV yaygın olarak görülüyor. Enfeksiyon, cinsel ilişki esnasındaki temas ile bulaşıyor, erkeğin kondom kullanması ise bulaşma riskini azaltsa da sıfıra indirmiyor" ifadelerini kullandı.

Lazer veya cerrahi uygulama ile tedavi ediliyor

HPV enfeksiyonları kriyoterapi, koterizasyon, lazer, cerrahi ve radyofrekans yöntemleriyle tedavi edilebiliyor. Bunun yanı sıra 2015 yılında bir çalışmada kullanılan VGX-3100 aşısının da enfeksiyonun tedavisine katkı sağladığı biliniyor. HPV aşısı için ideal zamanın cinsel hayatın henüz başlamadığı genç kızlık dönemi olduğunu belirten Dr. Ramazan Bayırlı, konu ile ilgili şunları söyledi:

"Yine de her yaştaki kadın aşı olabiliyor. Bu aşı eğer vücutta HPV varsa bu virüsün ortadan kalkmasını sağlamıyor, yani tedavi edici özelliği bulunmuyor. Ancak 9-26 yaş grubunda aşı yaptıranlar rahim ağzı kanserinden ve kanser öncesi değişiklerden yüzde 90 oranında korunabiliyor. İleri yaş grubunda veya daha önce HPV ile enfekte olanlarda ise eğer bağışıklık sistemi virüsü vücuttan temizlerse sonrasında tekrar HPV alınmasını engelliyor."

"Kanser virüslerine karşı koruyucu"

2 farklı tipi bulunan HPV aşısı ile ilgili Dr. Ramazan Bayırlı, şu bilgileri verdi:

"Bunlardan biri 2, diğeri ise 4 tipe karşı koruyuculuk sağlıyor. Her iki aşının içerisinde de en fazla kanser nedeni olan 2 virüs tipine karşı koruyuculuk bulunuyor. Ancak 4 tipe karşı koruyuculuğu olan aşı aynı zamanda kansere dönüşme ihtimali olmayan siğillere karşı da koruyuculuk sağlıyor. HPV aşısı yapılsa bile düzenli aralıklarla rahim ağzı kanseri tarama testi Papsmear'in yaptırılması gerekiyor."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim