• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 14 °C

Prof. Hüseyin Çınar: Şehirlerin imar ve ihyasında vakıflar büyük rol oynadı

Prof. Hüseyin Çınar: Şehirlerin imar ve ihyasında vakıflar büyük rol oynadı
Çankırı'da yapılan konferansta "Şehir ve vakıf" konusu ele alındı.

Çankırı'da yapılan konferansta "Şehir ve vakıf" konusu ele alındı. Yıldırım Beyazıd Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çınar'ın katılımı ile gerçekleşen programın açılışı Dr. Rıfkı Kamil Urga Çankırı Araştırmaları Merkezi Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Yüksel Özgen tarafından yapıldı.

Vakıf çalışmaları ile tanınan Prof. Dr. Hüseyin Çınar, şehirlerin imar ve ihyasında vakıfların çok önemli bir misyona sahip olduğunu belirterek, "Devletlerin, güvenlik, adalet ve azınlıkların hakları ile ilgili işlemleri yaparken vakıfların hayır işleri yanında istihdamdan idari yapıya kadar, yol, su, köprü, han, kervansaray gibi çok farklı alanlarda sosyal ve kültürel ihtiyaçların karşılanmasında önemli rol oynadığını görüyoruz. Özellikle Osmanlı dönemini bir vakıf medeniyeti olarak da görmek mümkün" diye konuştu.

Prof. Çınar, Çankırı'nın da zengin bir vakıf geçmişinin bulunduğunu belirterek, "Çankırı'da bir arşiv hazinesi mevcut. Çankırı genelinde şu ana kadar tespit edilebilen 464 Vakıf kurulmuş. Türkiye'de 6 bin vakfın çalışması yapılmış ancak Çankırı'daki vakıflardan sadece 11 adedinin çalışması yapılmış. Çankırı bu alanda akademisyenler için henüz bakir bir alan. Burada Çankırı Karatekin Üniversitesi'ne büyük görev düşüyor. Araştırma yapmak, yüksek lisans ve doktora çalışmaları için ellerinin altında önemli bir hazine var" dedi.

Çankırı Karatekin Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Beşirli ile akademisyenlerin katılımı ile gerçekleşen "Şehir ve Vakıf" konulu konferansın bitiminde Belediye Basın yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Ethem Yenigürbüz tarafından Prof. Dr. Hüseyin Çınar'a, Araştırma Merkezi Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Yüksek Özgen tarafından da Dr. Mehmet Doğan'a tuz lamba hediye edildi.

Cihan

Prof. Hüseyin Çınar: Şehirlerin imar ve ihyasında vakıflar büyük rol oynadı

Prof. Hüseyin Çınar: Şehirlerin imar ve ihyasında vakıflar büyük rol oynadı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim