• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 16 °C

Prof. Dr. Nurettin Ceviz: “Orta Çağın En Büyük Seyyahı İbn-i Battuta’dır”

Prof. Dr. Nurettin Ceviz: “Orta Çağın En Büyük Seyyahı İbn-i Battuta’dır”
Bartın Üniversitesi'ndeki konferansta konuşan Prof. Dr. Nurettin Ceviz, Bugün Hümanizmin temsilcisi Erasmus'un adının verildiği bilimsel seyahatlerin, geçmiş...

Bartın Üniversitesi'ndeki konferansta konuşan Prof. Dr. Nurettin Ceviz, Bugün Hümanizmin temsilcisi Erasmus'un adının verildiği bilimsel seyahatlerin, geçmiş dönemlerde büyük Müslüman temsilcileri olduğunu söyledi.

Bartın Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi tarafından "İbn Batuta'dan Erasmus'a Bilimsel Seyahatlar" konulu bir konferans gerçekleştirildi. Konferansın açılış konuşmasını yapan İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yakup Civelek, geçmişte Müslüman birçok gezginin bilimsel seyahatler yaparak, insanlığın gelişimine katkıda bulunduğunu söyledi. Daha sonra konferansı veren Prof. Dr. Nurettin Ceviz, seyahatnamelerin geçmiş dönemlere ışık tutarak günümüzü aydınlattığını kaydederek "Eski dönemlerde seyyahlar bir bilim adamı olarak davetler üzerine ülkelere gidiyorlar. Bilim adamları eğitim, öğrenme, bilgi ya da görüş alışverişi için bu seyahatleri düzenlemektedir. Gittikleri ülkelerde hükümdarların himayesinde bilim yaparak, insanlığın hizmetine sunuyorlar. Dönemin büyük kütüphanelerine giderek buralarda ilmi çalışmalar yürütüyorlar. Orta Çağın en büyük seyyahı İbn-i Batuta'da Mekke'ye Hacca giden Fas'lı bir Müslüman olarak, bu seyahatinde yaşadığı maceralar onu uzaklara yolculuk etmeye sevk etmiştir. Ömrünün neredeyse tamamını seyahatle geçirir. Ana dili olan Arapçanın yanında Farsça ve Türkçe bilmektedir. Yolculuklarında doğudan batıya, kuzeyden güneye, Avrupa hariç eski dünyanın hemen hemen tamamını gezmiştir. Bugün Hümanizmin temsilcisi Erasmus'un adının verildiği bilimsel seyahatlerin, geçmiş dönemlerde büyük Müslüman temsilcileri olmuştur." dedi.

"BİYOGRAFİ VE SEYAHATNAMELERİ OKUMAK ÇOK ÖNEMLİ"

Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan ise biyografi ve seyahatname okumanın öneminden bahsetti. Rektör Kaplan, "İnsan hayatında biyografilerle birlikte seyahatnameleri okumak çok önemlidir. Biyografilerde ve seyahatnamelerde aktarılan tecrübelerle insanlar çeşitli deneyimler kazanır. Bunun yanında dünyayı gezmek de insanlara çok şey kazandırır. Özellikle bilim adamları ve öğrencilerimizin donanımlı yetişmesinde katkılar sağlar. İnsanlarımız gezerken diğer kültürleri tanıyacak, akranlarını görecek ve geleceklerinin şekillenmesinde bilgi sahibi olacaklar. Bunun için yabancı dil konusunda da iyi olmamız çok önemlidir. Günümüz dünyasında herkesin en az iki yabancı dil bilmesi gerekmektedir." diye konuştu.

Konferans, karşılıklı soru cevapların alınmasının ardından son buldu.

Prof. Dr. Nurettin Ceviz: “Orta Çağın En Büyük Seyyahı İbn-i Battuta’dır”

Prof. Dr. Nurettin Ceviz: “Orta Çağın En Büyük Seyyahı İbn-i Battuta’dır”

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim