• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 15 °C

Prof. Dr. Kemal Çiçek: Hocalı, soykırım sözleşmesine göre soykırımdır

Prof. Dr. Kemal Çiçek: Hocalı, soykırım sözleşmesine göre soykırımdır
İpek Üniversitesi Rektör Yardımcı ve İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.

İpek Üniversitesi Rektör Yardımcı ve İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Çiçek, 24 yıl önce Ermeni silahlı güçleri Dağlık Karabağ'da yer alan Hocalı kentinden göç eden 613 Azeri'yi öldürdüğünü söyledi. Tarihe Hocalı Katliamı olarak geçen olayda ölenlerin 83'ü çocuk, 106'sı kadın olduğunu açıklayan Çiçek, "Hocalı'da yaşanan olayın 1948 tarihli Soykırım Sözleşmesine göre bir soykırımdır." dedi.

İpek Üniversitesi Rektör Yardımcı ve İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Çiçek, Hocalı, Soykırımı ile ilgili açıklamalarda bulundu. 1992 yılının 25 Şubat'ı 26 Şubat'a bağlayan gece Hocalı'da 20. yüzyılın en büyük katliamlarından birisinin yaşandığını dile getiren Çiçek, yaşananları şöyle anlattı: "Bu katliamda Azerbaycanlı yetkililerin verdiği bilgilere göre 613 sivil vatandaş hunharca katledildi. Bunların büyük bir kısmı silahsız ve savunmasız kadın, yaşlı ve çocuklardan oluşuyordu. 4 aylık bir kuşatma altında kalmış ve adeta tükenmişlerdi. Büyük bir kısmı yaralı olarak evlerinde sığındıkları halde Ermeniler katletti. Bu katliamın gerçekleşmesine maalesef Rus Mekanize Tugayı da yardımcı oldu."

Bu katliamın 1948 tarihli Soykırım Sözleşmesi'nin maddelerine göre soykırım suçuna tekabül eden unsurlar teşkil ettiğini söyleyen Çiçek, Hocalı'da yaşananların Ermenilerin, Azeri Türklerini Müslüman oldukları, Türk oldukları için, milli bir kimlikleri olduğu için ve ırki olarak da Türklerden nefret ettikleri için katlettiklerini kaydetti. 1948 tarihli Soykırım Sözleşmesine göre; dini, milli, etnik ve ırki sebeplerle yani bir nefret duygusu ile bir insan topluluğunu katletmenin soykırım suçu olduğunu kaydeden Çiçek, "Bu yüzden zaten son yıllarda ABD'de 22 eyalet, Dünya'da da 8 ülke Hocalı'da yaşananları soykırım olarak kabul etti. Bu çok önemli bir gelişme çünkü Ermeniler bir taraftan 1915 yılının soykırım olduğunu Dünya'ya anlatmak için 100 yıldır mücadele ettikleri halde sadece 22 ülkede 1915 olaylarını soykırım olarak kabul ettirmeyi başarabildiler. Bunun karşısında Hocalı'nın çok kısa bir süre içerisinde bu kadar büyük bir sayıya ulaşması Hocalı'daki delillerin çok daha ikna edici bir şekilde soykırıma işaret ettiğini gösteriyor." ifadesinde bulundu.

"HOCALI SOYKIRIMI'NIN SONUÇLARI DEVAM EDİYOR"

Hocalı'nın sadece katledilmiş 613 sivilden ibaret olmadığına dikkatleri çeken Çiçek, yaklaşık bin 200 kişinin de hala kayıp ve akıbetleri hakkında herhangi bir bilgiye sahip olunmadığını hatırlattı. Çiçek, "Hocalı'dan sonra Rusların yardımı ile Ermeniler, Azerbaycan topraklarının yüzde 20 sini işgal etti. Bu işgali hala devam ediyor. Dünya'da sadece Türkiye bu yapılanları kabul etmiyor ve Ermenistan'a sınırları kapatmak dâhil olmak üzere bazı yaptırımlar uyguluyor. Madem 8 ülke ve ABD'de 22 eyalet, Hocalı'yı soykırım olarak kabul ediyor, o zaman onlarında Ermenistan'ı bu işgallerden dolayı çeşitli yaptırım uygulayarak cezalandırması lazım." diye kaydetti.

"AZERBAYCAN'IN VERİMLİ TOPRAKLARI İŞGAL ALTINDA"

Bir milyona yakın Azerbaycanlının kendi topraklarına dönmeyi beklediğini ve bunların ekonomik, sosyal ve psikolojik bakımdan çok zor şartlar altında yaşamlarını sürdürmeye alıştıkları bilgisini veren Çiçek, "Ermenilerin Hocalı ve etrafında işgal ettikleri Azerbaycan topraklarının, Azerbaycan'ın tarıma elverişli ve sulanabilir topraklarının yüzde 70'ini oluşturuyor. Aynı zamanda bu işgal ve bu katliam, büyük bir ekonomik yıkıma da sebep olmuş ve hala devam etmektedir. Biz Hocalı'nın yaşadığı bu büyük drama sessiz kalmayarak Dünya'ya haykırmış oluyoruz." sözleriyle açıklamasını bitirdi.Cihan

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim