• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C

Prof. Dr. Karaoğlan: "Osteoporozdan Korunma Anne Karnında Başlar"

Prof. Dr. Karaoğlan: "Osteoporozdan Korunma Anne Karnında Başlar"
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Başkanı Prof.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Başkanı Prof. Dr. Belgin Karaoğlan, "Osteoporozdan korunma anne karnında başlar" dedi.

Kemik hastalıkları içinde en yaygın görülenlerden osteoporoz hakkında bilgi veren Prof. Dr. Belgin Karaoğlan, sistemik bir iskelet hastalığı olarak kabul edilen osteoporozdan korunma yollarında sürecin annenin hamilelik dönemine kadar uzandığını ifade etti. Karaoğlan, kemik yapısının gelişmesinde annenin hamilelik döneminden itibaren etkilenme söz konusu olduğunu vurgulayarak, çocukluk, gençlik ve ergenlik döneminde kalsiyumlu gıdalarla beslenmenin ve D vitaminin gerekliliğine dikkat çekti. Fiziksel aktivitenin kemik yapısının sağlamlığını etkileyen bir başka önemli faktör olduğunu ifade eden Karaoğlan, kemikleri güçlendirmenin hastalığı önlemede büyük rol oynadığını söyledi. Karaoğlan, yaşlıların ve özellikle menopoz sonrası kadınların sorunu olarak bilinen osteoporozun her yaşta ortaya çıkabildiğini, genç yaş kadın ve erkeklerde ve hatta çocuklarda bu rahatsızlığın görülebildiğini ifade etti. Hastalığın başlangıçta pek belirgin bulgu vermediğini belirten Karaoğlan, rahatsızlığın genelde kırık olduğunda ya da farklı nedenlerle yapılan radyolojik incelemelerde şüphe durumunda görüntüleme yöntemleri ile saptanabildiğini ifade etti. Osteoporoza bağlı kırıkların her zaman düşme sonucu olmadığını söyleyen Karaoğlan, düşük enerji kırığı denilen basit bir travma, öksürme, aksırma gibi efor sonucu bile ortaya çıkabildiğini belirtti.

Çok yaygın bir hastalık olan osteoporozun gerekli önlemler alınmaz ise önüne geçilmekte zorlanabileceğini vurgulayan Karaoğlan, Ulusal Osteoporoz Vakfı'nın Amerika Birleşik Devletleri'nde 2010 yılından önce 12 milyon kişide görülen hastalığın 2020'de 14 milyondan fazla insanda görüleceğini ve gerekli önlemler alınmaz ise kalça kırık olasılığının 2040 yılında 2-3 kat artabileceğini öngördüğünü de aktardı. Karaoğlan, osteoporozlu hastaların öncelikle aerobik, germe, güçlendirme egzersizleri gibi fiziksel aktivitelerle kemiklerini güçlendirmesi gerektiğini ve haftada en az 3 gün 40-45 dakika yapılacak tempolu yürüyüşün de olumlu sonuç vereceğine vurgu yaptı. Kalsiyumun çok önemli olduğunu ifade eden Karaoğlan, D vitamininin aktifleştirilmesi için günde 20-30 dakika vücudun üçte birlik kısmından güneş ışığı alınması gerektiğini kaydetti. Karaoğlan, osteoporotik kırıkların önüne geçebilmek için hastanın düşme, çarpma gibi travmalardan sakınması, yaşadığı ortamın düzenlenmesi, gerekiyorsa yürürken baston, yürüteç vs. kullanmasının da önemli olduğunu aktardı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim