• BIST 10218.58
  • Altın 2444.587
  • Dolar 32.193
  • Euro 34.7877
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Partilerin Meclis grupları komisyon çalışması başladı

Partilerin Meclis grupları komisyon çalışması başladı
Siyasi partilerin Meclis grupları, dört eski Bakan ile ilgili kurulacak Soruşturma Komisyonu'nda görev alacak milletvekillerini belirlemek için çalışmaya başladı.

AK Parti'nin; eski Ekonomi Bakanı ve AK Parti Mersin Milletvekili Zafer Çağlayan,  eski AB Bakanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, eski İçişleri Bakanı ve AK Parti Mardin Milletvekili Muammer Güler, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı ve AK Parti Trabzon Milletvekili Erdoğan Bayraktar hakkında tek Soruşturma Komisyonu kurulmasını içeren önergenin kabul edilmesiyle yeni bir süreç başlayacak.

TBMM Başkanlığı; AK Parti, CHP, MHP ve HDP gruplarına göndereceği yazıyla, kendilerine düşen üyelikleri bildirecek ve bildirilen sayının 3 katı kadar milletvekilinin isminin belirlenmesini isteyecek.  Meclis'teki mevcut sandalye dağılımı dikkate alındığında Soruşturma Komisyonu'nda AK Parti'ye 9, CHP'ye 4, MHP ve HDP'ye ise 1'er üyelik düşüyor. Bu nedenle, AK Parti 27, CHP 12, MHP ve HDP ise 3'er milletvekilinin ismini belirleyip TBMM Başkanlığı'na bildirecek. TBMM Genel Kurulu'nda, 45 milletvekilinin arasından kurayla 15 isim belirlenecek. Grupların bildireceği toplam 45 milletvekilinin, konuyla ilgili olumlu ya da olumsuz görüş bildirmemiş, beyanat vermemiş, konuşmamış, sözleri tutanaklara geçmemiş, tweet atmamış, soruşturma önergelerine imza atmamış, hatta Genel Kurul'da önergeler görüşülürken yerinden laf bile atmamış olması gerekiyor. 

Gruplar, sadece kendi milletvekillerinin değil, diğer grupların da üye bildirecekleri isimlerin hiç konuşmamış ve imza atmamış olup olmadığını araştırıyor. Bir parti,  diğer partilerin bildirdiği isimlerin konuştuğunu tespit ettiğinde  itiraz edebilecek.  

TBMM Başkanlığı da grupların bildireceği isimlerin konuşup konuşmadığı, önergede imzası olup olmadığını ayrıca inceleyecek. 

"Olumlu ya da olumsuz konuşmamış arkadaşlardan bir havuz oluşturacağız"

AK Parti, 17 Aralık'tan itibaren konuyla ilgili hiç konuşmamış, önergeye imza atmamış, Genel Kurul'da tutanaklara yansıyan sözü bulunmayan milletvekillerini belirliyor. AK Parti, ayrıca basın ve sosyal medya taraması da yapıyor.  

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, AA muhabirine, Komisyon'da görev alacak üyelerin tespiti için çalışmaya başladıklarını söyledi. Konuyla ilgili olumlu ya da olumsuz olarak konuşmamış milletvekillerinin tespitinin önemli olduğunu belirten Elitaş, şöyle konuştu:

"Komisyon üyeleri savcılık görevini üstlenecekleri için ihsası rey anlamına gelecek şekilde herhangi bir beyanatta bulunmamış milletvekilleri arkadaşlarımızdan bir havuz oluşturacağız. Biz 27 isim bildireceğiz. Bu 27 kişilik isim arasından TBMM Genel Kurulu'nda Başkanvekili'nin huzurunda torbadan kurayla çekilerek 9 isim belirlenecek. Muhtemelen Meclis Başkanlığı, bugünlerde komisyonlarda siyasi parti gruplarına düşen üyelikle ilgili matematiksel hesabı yapacak. Gruplara düşecek üyeliğin 3 katı isim isteyecek. Biz bu çerçevede, kimleri üye yapalım diye grup toplantısı yapacağız. Burada grup kararı alınabiliyor. 27 kişiyi tespit edip bildireceğiz."

 Grupların birbirlerinin isimlerine itiraz edebileceklerine işaret eden Elitaş, "Bizim bildirdiğimiz isme diğer partilerin itiraz etme hakkı olduğu gibi, bizim de onlarınkine itiraz etme hakkımız var. Çünkü bu, objektif bir değerlendirmeyi gerektiren konudur. Doğal olarak da hiç kimsenin bu dosyanın içeriği hakkında bilgi sahibi olmaması gerekir. Tarafsız, objektif değerlendirmeye yetisi ve kararlılığına sahip insanların Komisyon'da görev yapması gerekir" dedi.

Komisyon'un çok önemli bir görevi yerine getireceğini dikkati çeken Elitaş, "Burada ne olursa olsun bir kişinin geleceğiyle ilgili bir durum sözkonusu...İdeolojik saplantıdan kurtulmuş, arınmış milletvekillerinin tamamen savcı yetkisinde değerlendirecekleri bir komisyon olacak. Bunların yazacakları sonuç ya görevsizlik kararı vermek ya da iddianame hazırlamış olacak. Görevsizlik kararı verse de iddianame hazırlasa da TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek. 'Soruşturmaya yer yoktur' deseler dahi, Meclis 276 milletvekilinin gizli oyuyla Yüce Divan'a gitmesini arzu ediyorsa, Yüce Divan'a gönderilmesi mümkün" görüşünü kaydetti. 

Elitaş, soruşturma önergelerin görüşüldüğü gün AK Parti Genel Merkezi'nde yapılan toplantının "konuyla ilgili grup kararı alınması" olarak  değerlendirilemeyeceğini savunarak, muhalefet partilerinin bu yöndeki iddiasının doğru olmadığını, gerçeği yansıtmadığını söyledi.   "Böyle bir şey iddia ederlerse,  bunu da birileri kabul ederse bu Komisyon kurulmaz" diyen Elitaş, toplantıda Meclis gündemini ele aldıklarını vurguladı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim