• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 15 °C

Öztürk: Adıyaman, süt üretiminde kalite standartları üzerine çıktı

Öztürk: Adıyaman, süt üretiminde kalite standartları üzerine çıktı
Adıyaman Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı veteriner hekim Sırrı Öztürk, kentin süt üretiminde kalite standartlarının üzerine çıktığını...

Adıyaman Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı veteriner hekim Sırrı Öztürk, kentin süt üretiminde kalite standartlarının üzerine çıktığını söyledi. Öztürk, "Alfatoksin oranı ABD'de 500 ppm iken bizde 50 ppm, somatik hücre sayısı AB standartlarında 250 bin iken bizim sütlerimizde 150 bin seviyesindedir." dedi.

Veteriner hekim Öztürk, Adıyaman'ın süt üretimine ilişkin değerlendirmeler yaptı. Birlik olarak son bir buçuk yıldan bu yana süt toplama çalışması yaptıklarını anlatan Öztürk, günlük süt üretiminin iki tona ulaştığını ifade etti. Nakil işlemleri için üretici adına 20 tonluk süt nakil tankeri satın alarak üreticilerin sütlerini soğutma tanklarında toplayıp alıcı firmalara ulaştırmaya başladıklarını bildiren Adıyaman Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı, şunları kaydetti: "Adıyaman'da bilinçli bir şekilde üretim yapılıyor olması yüzlerimizi güldürdü. Üreticilerimizi bu hassasiyetlerinden dolayı tebrik ediyor ve aynı kalitede üretime devam diyorum."

Süt üretimi kalitesi konusunda iddialı bir konuma geldiklerini vurgulayan Sırrı Öztürk,"Günde iki tonluk üretimimizle hem ilimizin süt ihtiyacını karşılıyoruz hem de süt firmalarına süt tedarik ediyoruz. Adıyaman üreticisi şimdiden kalite kontrollerinden sınıfı geçerek iddialı bir şekilde en kaliteli süt üretmeye talip olduğunu göstermiştir. Birlik olarak üreticimize böyle bir hizmet sunduğu gibi sütün kalitesini de titizlikle takip etmektedir. Yılbaşından sonra süt fiyatı alımlarının kalite ile direk orantılı olarak fiyatlandırılacağından Adıyaman üreticisi şimdiden kalite kontrollerinden sınıfı geçerek iddialı bir şekilde en kaliteli sütü üretmeye talip olduğunu göstermiştir. Özellikle insan sağlığı üzerinde etkili olan gıda içerisindeki alfatoksin değeri tüm gıdalarda belli oranlar için standartlar içermektedir. Çiğ sütteki üst seviye ABD'de 500 ppm olduğu halde AB standartlarında bu oran 50 ppm'dir. İlimizdeki ortalama ise 30 ppm olup protein yağı değerleri 3,5'in üzerindedir. Yine süt içerisindeki zararlı bakteri olarak tanımlanan somatik hücre sayısı da AB standartlarında 250.000 iken, bizim sütlerde bu oran 150.000 seviyesindedir. Şunu ifade edeyim ki, Adıyaman süt üretiminde çok iyi bir konuma gelmiştir. Adıyaman üreticilerimizi bu hassasiyetlerinden dolayı tebrik ediyor ve aynı kalitede üretime devam diyorum." diye konuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim