• BIST 9783.16
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi’nde Halka Açık Konferans

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi’nde Halka Açık Konferans
Özel Sani Konukoğlu Hastanesi'nde Halka Açık Konferanslar kapsamında Uzman Psikolog Melis Tümer Süyür "Sınav Kaygısı" konusunda bilgiler verdi.

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi'nde Halka Açık Konferanslar kapsamında Uzman Psikolog Melis Tümer Süyür "Sınav Kaygısı" konusunda bilgiler verdi.

Sınava sayılı günlerin kaldığı bu dönemde, sınava hazırlanan her öğrencinin stres ve kaygı yaşayabileceğini belirten Süyür, "Bu dönemde heyecan doğal bir duygudur. Heyecanı paniğe dönüştürmemek önemlidir" dedi.

Sınava girecek öğrencilerin zihninde sınav performansı, zamanın etkili ve verimli kullanımı, hedeflenen başarıya ulaşılıp ulaşılamayacağı gibi sınav anına ve sonrasına ilişkin kaygıların yer alabileceğinin altını çizen Süyür, öğrencinin bu ve buna benzer olumsuz düşüncelerle, farkına varmadan kaygı ve stres düzeyini artırabileceğini anımsattı.

Kaygı düzeyinin artmasıyla, sınava ilişkin olumsuz düşüncelerin bir kısır döngü içerisinde öğrenciyi rahatsız edeceğini anlatan Süyür, "Öğrencinin sınava ilişkin olumsuz düşüncelerini kehanete dönüştürmemesi ve başarılı bir sınav performansı sergilemesi için olumsuz düşüncelerini kontrol etmesi son derece önemlidir" uyarısını yaptı.

SINAV ÖNCESİ NELER YAPILABİLİR?

Sınava kadarki süreçte moralin yüksek tutulup, kalan zamanın eksiklerin tamamlanması için kullanmasının, hedeflenen başarıyı yakalamayı kolaylaştıracağına vurgu yapan Süyür sınav kaygısı ve başa çıkma yöntemleri ile ilgili olarak şu önerilerde bulundu.

"Sınava kadar olan süreçte izlenebilecek en iyi yol, sadece deneme sınavı çözmek değil, eksiklerinizi saptayıp bu eksiklerinizi nasıl kapatabileceğinizi planlamak olmalıdır. Kaygı düzeyini yükselten en önemli etkenlerden biri, kendinizi sınava ne kadar hazır hissettiğinizle ilgilidir. Genellikle sınav anı düşünüldüğünde içimiz kıpır kıpır olur. "Acaba o an ne yaşayacağım', "Ya her şey ters giderse, çok iyi bildiğim soruları yapamazsam" gibi düşünceler akla gelir. Oysaki bu düşüncelerin sınavın iyi geçmesine katkısı olmadığı gibi, bu düşünceler sizi aşırı derecede gerginleştirmekten başka bir işe yaramaz. Sınavla ilgili izlenebilecek yöntemi belirlemek, atılabilecek en önemli adımdır. Sınav öncesinde, örneğin "Matematikten şu kadar net yapmalıyım" gibi düşünceler sınav sırasında sizi zorlayabilir. Bu düşünceye uygun olmayan bir durumla karşılaşıldığında panik yaşanabilir. Sınavla ilgili gereksiz kaygılar yaratmak yerine, sınava hangi bölümden başlanacağı, sınavda zamanın nasıl kullanılacağına ilişkin stratejiler üretmek daha etkili ve doğru olacaktır. Hatta sınava girmeden önce nasıl bir çevrede, nasıl bir okulda sınava girileceğini görmek sınav adaptasyonunu kolaylaştıracaktır. Ayrıca sınavın bir gün öncesinde, beslenme, gezi, eğlence ve benzeri etkinlikleri planlarken bir sonraki gün girilecek sınavı olumsuz etkileyecek, etkinliklerde bulunmaktan kaçınmak da faydalı olacaktır. Heyecan doğal bir duygudur. Sınava giren özellikle de önemli bir sınava giren herkesin heyecanlanması doğaldır. Heyecanı paniğe dönüştürmemek önemlidir. "Ben yapabileceğimi yaptım" demek belki de yaşanan gerginlik düzeyini azaltmanın en doğru yolu olacaktır."

ANNE VE BABALARA ÖNERİLER

Üniversiteye hazırlık sürecinin sadece gençleri değil, aileleri de psikolojik olarak etkileyen bir süreç olduğuna dikkati çeken Süyür "Aslında sınava aileler de, gençlerle birlikte hazırlanır. Bu dönemde ailenin, gencin sıkıntılı olduğu zamanlarda yanında olduğunu hissettirmesi önemlidir. Çocuğunuza, sınavın sonucu ne olursa olsun kendisiyle olan diyaloğunuzun değişmeyeceğini, onu her zaman seveceğinizi ve değer vereceğinizi vurgulayın. Çocuğunuzun sizden beklediği tek şey kendisini objektif bir şekilde değerlendirmeniz ve sonuç ne olursa olsun onun yanında olduğunuzu hissettirmenizdir. Gencin, ailenin olumlu yaklaşımına en fazla ihtiyaç duyduğu zamanlardır" diyerek, sözlerini tamamladı.

Süyür, sunumunun ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi’nde Halka Açık Konferans

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi’nde Halka Açık Konferans

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi’nde Halka Açık Konferans

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi’nde Halka Açık Konferans

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim