• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 15 °C

Özdağ’dan Üzüm Üreticilerine Hayati Uyarı

Özdağ’dan Üzüm Üreticilerine Hayati Uyarı
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Manisa Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ, üzüm üreticilerini uyararak, "Avrupa birliği yeni standartlar oluşturdu;...

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Manisa Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ, üzüm üreticilerini uyararak, "Avrupa birliği yeni standartlar oluşturdu; Chlorpyrifos-Ethyl etkin maddesinin maksimum kalıntı limiti 0,5 PPM'den 0,01 PPM'e çekildi. Eğer üzümcülerimiz bu ilacı bu rakamın üzerinde kullanırlarsa ihracat yapamayacaklar. Ürünler ellerinde kalacak." dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcı Özdağ'dan, Manisalı üzüm üreticilerine 2016 ürünleri için hayati değerde bir uyarı geldi. Özdağ üreticilerin getirilen düzenlemeye uymamaları durumunda üzümlerini satamayacaklarını bildirdi.

"CHLORPYRİFOS-ETHYL ETKİN MADDESİNE DİKKAT"

Üzümün binlerce ailenin geçim kaynağı olduğunu ifade eden Özdağ, şöyle konuştu:

"Burada çiftçilerimize özellikle bir duyuru yapmak istiyorum. Avrupa birliği yeni standartlar oluşturdu: Chlorpyrifos-Ethyl etkin maddesinin maksimum kalıntı limiti 0,5 PPM'den 0,01 PPM'e çekildi. Eğer üzümcülerimiz bu ilacı bu rakamın üzerinde kullanırlarsa ihracat yapamayacaklar. İşletmeciler bu üzümü almayacaklar ve satamayacaklar. Böylece ellerinde kalacak. O nedenle kullanacakları ilaca dikkat etmeleri gerekiyor. Kendilerini bu konuda uyarıyorum."

Özdağ, üzüm ihracatında dünya lideri olduğu ve ülkemize her sezon 500 Milyon Dolara yakın girdi sağladığını hatırlatarak, ihracatın yüzde 85'inin Avrupa Birliği ülkelerine yapıldığını söyledi.

"OKULLARDA ÜZÜM ALINMASI İÇİN İHALEYE ÇIKILACAK"

Okullara üzüm alınması için yeniden ihaleye çıkılacağı müjdesini veren Özdağ, "Şuan Tarım Bakanımız Sayın Faruk Çelik ile görüşerek üzüm meselesini dile getirdim. Milli Eğitim Bakanımız tamam dedi. Maliye Bakanımız tamam dedi. Tarım Bakanımız da okullara üzüm alınması için yeniden ihaleye çıkacak yakında. İşletmeler, TARİŞ hep beraber ihaleye girecek. 10-15 bin ton üzüm vermiş olacaklar. Çocuklarımız da üzüm yemiş olacaklar. Böylece piyasayı da regüle etmiş olacağız." diye konuştu.

Özdağ sözlerine şöyle devam etti:

"Tarım Bakanımız talimat verdi. Bütün bakanlık birimleri üzüm yetiştirilen bölgelerde çiftçilerimizi bilgilendiriyorlar. Şuan Manisa'dalar. İlaç kullanmayın, kullanacağınız ilaçları 0,01 PPM'in üzerine çıkarmayın. AB Standartlarının dışına çıkmayın diyerek uyarıyorlar. Ben de bir Manisa Milletvekili olarak, AK Parti'nin Genel Başkan Yardımcısı olarak çiftçilerimizi uyarıyorum. Özellikle ihracat yapanları uyarıyorum. 0,01 PPM'İN üzerine ilaç kullandığınız takdirde üzümler elinizde kalacak. Lütfen buna dikkat edin. Üzüm ihracatından yaklaşık 500 Milyon dolar civarında para kazanıyoruz. 40 bin dönüm arazimiz organik tarım olarak kullanılıyor. 800 Bin dönüm arazimizde normal tarım ürünleri yetiştirilmesinde kullanılıyor. Manisa bir tarım memleketi olarak Türkiye tarımının yüzde 17'sini biz ihraç ediyoruz. Dünya üzümünün de yüzde 50'sini biz üretiyoruz ve biz ihraç ediyoruz. Çekirdeksiz üzüm noktasında Türkiye üzümünün yüzde 85'ini üretiyoruz. Bu kadar gelir getiren bir konumda olan üzüm ihracatının sekteye uğramaması için çiftçilerimiz ilaç kullanımına dikkat edecekler ve AB Standartlarının dışına çıkmayacaklar."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim