• BIST 9796.54
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C

ÖYM'lerde görülen 9 dava ağır cezaya gidecek

ÖYM'lerde görülen 9 dava ağır cezaya gidecek
CHP'li Ali Özgündüz, Reza Zarrab'ın sıkıntı yaşamaması için Eski İçişleri Bakanı Güler'in Çin'e referans mektubu yazdığını iddia etti.

TBMM Genel Kurulu'nda, Özel Yetkili Mahkemelerin (ÖYM) tümüyle kaldırılmasını da içeren demokratikleşme paketi, 20 ret oyuna karşı 200 oyla kabul edildi. Böylece 2004 yılında DGM'lerin yerine kurulan ÖYM'ler, 10 yıl sonra tarihe karıştı. Dün Sabah 04.30'a kadar devam eden oturumun ardından kabul edilen paketle ayrıca telefon dinleme, teknik takip, gözaltı ve tutuklama kararları da zorlaştırıldı.

İZİN YETKİSİ HSYK'DA KALDI

Habertürk'ün haberine göre; Görüşmeler sırasında önergeyle, en üst dereceli kolluk amirleri hakkında inceleme ve soruşturma iznini Adalet Bakanı'nın vermesine ilişkin düzenlemeden geri adım atıldı. Mevcut uygulamada olduğu gibi bu izinleri Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) verecek.

DAVALAR AĞIR CEZA'YA

Düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından ÖYM ve TMK mahkemelerinde görülen KCK ana davası, 12 Eylül, 28 Şubat davası, Şike (bozulan hükümler yönünden) ve Ergenekon (gerekçeli karar için) davaları ağır ceza mahkemelerine devredilecek.

174 KİŞİLİK KARARNAME

Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından 10 gün içinde ÖYM'lerde görevli 85'i hakim, 89'u savcı toplam 174 kişi, HSYK 1. Dairesi'nin çıkaracağı bir kararnameyle yeni görev yerlerine atanacak.

TUTUKLULUK SINIRI 5 YIL

Düzenlemeyle 10 yıl olan tutukluluk sınırı 5 yıla indirildi. Cezaevlerinde 5 yıl ve üzeri tutuklu bulunan 149 kişi tahliye edilecek. Bu kişilerin büyük bir bölümünü örgütlü suçlardan tutuklananlar oluşturuyor.

15 GÜNDE ERGENEKON GEREKÇESİ

Düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra dosyanın devredileceği Ağır Ceza Mahkemesi, 15 gün içerisinde gerekçeli kararı yazacak. Ergenekon davası, Özel Yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 5 Ağustos 2013'te karara bağlandı ancak aradan 6 ay geçmesine rağmen gerekçeli karar yazılamadı.

İŞTE AĞIR CEZAYA GİDECEK DAVALAR;

-KCK ana davası: Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi

-12 Eylül davası: Ankara 12 Ağır Ceza Mahkemesi

-Askeri casusluk: İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi

-Zirve Yayınevi cinayeti davası: Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi

-Poyrazköy davası: İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi

-28 Şubat davası: Ankara 13 Ağır Ceza Mahkemesi

-Şike davası: İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi (Yargıtay aşamasından geçip kesinleşti. Ancak bozulan hükümler yönünden genel yetkili mahkemelere devredilecek)

-Balyoz davası: İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi (Yargıtay aşamasından geçip kesinleşti. Ancak bozulan hükümler yönünden yeni belirlenecek ağır ceza mahkemesinde görülecek)

-Ergenekon davası: İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi (Özel Yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 5 Ağustos 2013'te karara bağlandı. Gerekçeli kararı yeni davanın verileceği yeni Ağır Ceza Mahkemesi 15 gün içinde yazacak.)

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim